Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Dátum kezelés – Nagy fgv

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Dátum kezelés – Nagy fgv

Topic Resolution: Resolved
6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #9091
  sandor123
  Felhasználó

  Tudnátok segíteni, a következő gondom lenne. Sikerült megoldani egy feladatot, hogy egy grafikon mindig a legutolsó x db értéket mutassa (trend1.xlsx). Most egy másik táblázatban újra kezdtem, az elején ugyan azt szeretném ebben is. Viszont az új tábláztomban (trend2.xlsx) nem fogadja el ugyanazt a fgv szintaxist, egy másik szintaxisban meg csak azokat a dátumokat veszi figyelembe, amelyek dátum formátumként lettek rögzítve
  éééé.hh.nn.
  Az éééé hh nn-t nem kezeli dátumként, mert szóköz van közte.
  A dátumok oszlopban azok az értékek, amelyeket nem dátumként kezel az Excel, a NAGY fgv sem érzékeli (meg gondolom más dátumokkal dolgozó fgv sem) ami teljesen logikus is. Viszont az első esetben (trend1.xlsx) valamiért rendesen kezelte a NAGY fgv a táblázatba írt dátumokat.
  Tudnátok segíteni, hogy melyik lépést hagyom ki a 2. esetben, amit az elsőben megcsináltam vagy mi lehet a gond, hogy egyszer uaz működik, másszor látszólag ugyanaz (de vszínű mégsem ugyanaz) nem működik?
  (A trend1 xls-be leírtam a lépéseket, hogy miket csináltam.)
  Köszönöm.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9093
  fjns
  Felhasználó

  Szia, sajnos a trend1 sem úgy működik, ahogyan szeretnéd…

  trend1a
  Megtartottam a trend1 első 15 adatsorát, a többit töröltem. A 15 adat között 3 valódi dátum van, a többi szóközös. A segedtbl ugyanúgy viselkedik, mint a trend2-ben a Munka2.

  trend1b
  Felvettem 3 új adatsort: 2022 05 22, 2022.05.23, 2022 05 24 (egy valódi dátum, két szóközös). Ugyanaz a helyzet, mint az előbb. A két szóközös dátumot nem veszi figyelembe a várt sorrendnél.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9095
  sandor123
  Felhasználó

  Nagyon köszi a segítséget Fjns. Rájöttem, hogy a 2 adat halmaz mégsem teljesen ugyanaz. Amikor először készítettem, akkor az utóbbi pár hét dátumát átírtam az éééé.hh.nn formátumra, csak ez a lépés teljesen kiment a fejemből. 🙁 Akkor ezért nem dob hibát az 1. file, mert abban van 10 olyan dátum, amit dátumként értelmez. A 2-ban meg csak 3 dátum van dátumformátumban, ezért írja ki, h „szám”.
  Nagyon köszönöm. Az végül is jó hír, ha ezután a megfelelő dátumformátum lesz használni, akkor lehet használni ezt a módszert. Köszönöm még egyszer a fáradozásod.

  #9100
  fjns
  Felhasználó

  Szia, változtattam kicsit a táblázataidon.

  Két oszloppal egészültek ki, a két szélén egy-egy oszlop (a rögzítés a B oszloptól kezdődik).
  Az A oszlopban egy összetett függvény segítségével a szóközös dátumok esetén is jól fog működni a segedtbl munkalapon a NAGY függvény, az F oszlopban pedig a rögzítés közben megjelenő HIBA figyelmeztet, ha nem ÉÉÉÉ HH NN az adat formája.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9103
  sandor123
  Felhasználó

  Nagyon köszönöm az újbóli segítséget Fjns.
  huhh, elég összetett ez a képlet, sajnos még nem látom át a működését, de nagyon köszönöm.

  #9104
  fjns
  Felhasználó

  Jelen esetben nem szerettem volna egyéb bővítést a táblázatba, így valóban kissé bonyolult lett a képlet. Saját probléma esetén biztos felvettem volna még egy-két technikai oszlopot, amivel egyszerűbb, könnyebben átlátható lenne a megoldás. Az összetettséghez az is hozzájárult, hogy próbáltam több típusú rögzítési hiba esetén is helyes értelmezést adni a táblázatba bekerülő dátumadat számára.
  Ha bármilyen konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok…

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.