Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Legördölő lista szűrése a beíráskor

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Legördölő lista szűrése a beíráskor

Topic Resolution: Resolved

Ennek a témakörnek tartalma 10 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés:  klmnptr 1 hónap, 1 hét telt el.

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8141

  klmnptr
  Felhasználó

  Sziasztok! Új vagyok itt és nagyon kezdő, elő is elnézést ha valamit nem jól csinálok, megköszönöm a jóindulatú oktatást a témán kívül is. Az alap problémám az volt hogy itthoni gépemen azt próbáltam(gattam volna) kitalálni miképpen lehet megoldani (egyáltalán lehet-e) hogy a választék listából kiválasztott elem hozza magával a cella formázását (háttérszín, karakter szín) is. Ahogy nekiálltam viszont azzal szembesültem, hogy az itthoni gépemen már a legördülő is másképpen viselkedik. A munkahelyi gépemen a cellába kattintáskor ( nem a legördülő nyílra ) a gépeléssel egyidejűleg leválogatódik a háttér lista állománya a lehetséges maradék elemekre. Ezzel kezelhetővé vált sokkal nagyobb listák használata, eszement görgetések nélkül. Na az az itthoni ( szintén 2016-os verzión nincs így. Valamit nem jól csinálok? A másikat is én csináltam, de egy meglévő alap kibővítésével.

  #8142

  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Tölts fel egy mintát, anélkül csak talalgatni lehet és feleslegws ido megy el.
  Ha makrós lenne a fájl, akkor zip-ben töltsd fel!

  Imre

  #8143

  klmnptr
  Felhasználó

  ok. feltöltöm azt amiben nem megy amit szeretnék amiben működik az munkahelyi. nem titkos, de azért törlöm előbb az adatokat belőle

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8145

  horvimi
  Adminisztrátor

  A fájl, amit feltettél, egy sima adatérvényesítési listát tartalmaz.
  Erre begépelés közben szűkülő listát nem lehet csinálni.

  Office 365 függvényekkel lehet valami hasonlót, de az úgy működik, hogy a cellába begépeled a keresendő pár karaktert, és utána lenyitva a listát, már csak azok lesznek benne, amik tartalmazzák vagy így kezdődnek.

  A gépelés közben szűkítő listát ActiveX vezérlővel lehet csinálni (Kombi panel vagy beviteli lista), az viszont alapból így működik.
  A benti gépeden is egy sima adatérvényesítés/lista megoldás van?
  Ha igen, azt szívesen megnézném. 🙂

  Imre

  #8152

  verax
  Felhasználó

  Szia klmnptr!

  A kérdés felvetésedet kissé hiányosnak érzem. Bár Imre kérésére töltöttél fel egy fájlt, de még mindig nem pontosítottad, hogy mi lenne a végső célod.
  Meg próbálom kitalálni…
  1. A mintaként küldött fájl első (Munka1) munkalapjának “C” oszlopába szeretnél adatot rögzíteni, de azzal a feltétellel, hogy itt csakis az Adatok munkalap “C” oszlopában is szereplő értékek használhatók.
  2. A Munka1 munkalap “C” oszlopába rögzített adat formátuma egyezzen meg egy másik, azonos értékű cella formátumával. (például a cdc-k esetén legyen a kitöltőszín sárga)

  Válaszok:

  1. Használj érvényesítést a “C” oszlopra! Adatok – Érvényesítés – Lista – Forrás: =Adatok!C1:C13
  Ügyelj arra, hogy az adatokat tartalmazó tartományodat egybefüggőnek láttasd az Excellel! Ne legyen olyan sor, amelynek egyetlen cellája sincs kitöltve! Így működni fog az automatikus kiegészítés szolgáltatás, tehát ahogy te fogalmaztad meg, le fog válogatódni a háttér lista állománya a lehetséges maradék elemekre. (Próbáld ki az Alt+Le billentyűkombinációt!)

  2. Használj feltételes formázást! Kezdőlap – Stílusok – Feltételes formázás – Új szabály – A formázandó cellák kijelölése képlettel – … (esetleg használj más, kedved szerinti szabályt!)

  üdvözlettel
  verax

  • A hozzászólás módosításra került: 1 hónap, 1 hét telt el- verax.
  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8155

  klmnptr
  Felhasználó

  Szia Imre! Igen a munkahelyemen ez simán megy egyszerű adat érvényesítéssel, a bizonytalanságom csak annyi hogy az alap fájl ami átdolgoztam ( mankónak használtam) táblázatként használta sz adat területeket, bár én új oszlopokat is vettem és nem definiáltam azokat táblázatnak ahogy innen származó oktató videóban láttam hogy kellene és mégis működik. Fel fogom tenni de ma sok nem értem rá foglalkozni vele.

  #8156

  klmnptr
  Felhasználó

  Szia Verax!
  Rátapintottál hogy két témát csomagoltam be egy kérdésbe bocsánat 🙂 Ennek a feladatnak a végsó célja az lenne hogy az adat listában szereplő bizonyos kitüntetett adatok valami figyelem felkeltő módon viselkedjenek mert a munkamenet azt kívánja hogy azoknál több adatot is kérjen be a tábla. Pl. egy eu-n kívülről, kitüntetett országból érkezett áru esetében fel kelljen venni azon EU.-s országokat amelyeken áthaladt. Más országok esetében ilyen adatot ben kell felvinni. Mondjuk Svédország esetében semleges hogy merre jött át a szállítmány az EU-n, de Kuba esetében pl. legyen jelzés. ( ezt nyilván rögtönöztem )
  A baj az hogy már ott elakadtam hogy a munkahelymen másképpen működik a dolog.
  Egyszerűen definiálam egy oszlopot az adat táblában ‘Adatok!$C:$C’ – igen nyitott lefelé – és az oda beírt 60 – 80 adat-ból a főtábla adott cellájába történő beíráskor, karakterenként csökken a lehetséges kiegészítések száma ( és szint úgy a 365-ön is! mert a tényleges munka azon folyik párhuzamosan többen is töltjük a táblát )
  De, most már kezdem azt hinni hogy ez verzió probléma – ellenőriznem kell.

  #8157

  horvimi
  Adminisztrátor

  Hát, én akárhogy próbálom, nincs automatikus szűrés vagy kiegészítés begépelés közben az adatérvényesítésnél.
  Verax fájljában sem.
  365-ön nézem, de nem emlékszem, hogy korábbi verzióknál lett volna ilyen.
  Az ALT+Lenyíl lenyitja a listát, de ilyenkor már csak választani tudok nyilakkal vagy egérrel, gépelni nem.
  Ha elkezdek gépelni, akkor pedig a szokásos autocomplete szolgáltatást megy az oszlopban már benne lévő tételek alapján.

  A neten nézve is csak azt látom, hogy régi igény ez, de nincs rá még natív megoldás.
  Ha ez nálatok valahogy működik, bármelyik verzióban is, az nagyon érdekes.

  VBA megoldások vannak, eseménykezelés, átmeneti Combo box megjelenítéssel. Ez azért érdekes, hogy ne kellejen minden cellába kézzel előre berajzolni egy kombi panelt, és beállítani, hanem érzékeli a cella módsítás eseményt, erre odarajzol egy kombi panelt, kiadja a listát, ami normálisan viselkedik, azaz szűr gépelés közben, mert ActiveX vezérlő. Ha végzett a user, akkor beírja az aktuális cellába a kiválasztott elemet, és eltünteti a kombi panelt.

  Itt van egy példa, láthatóan korábbi Excel verzióval
  https://www.contextures.com/xldataval10.html

  Aztán van O365-ös függvényekkel egy egész jó cucc:
  https://www.youtube.com/watch?v=waqzwMCYD9I&ab_channel=LeilaGharani

  Imre

  #8158

  klmnptr
  Felhasználó

  Szia Imre, Verax !
  Most próbáltam publikussá butítani az ominózust, és kiderült hogy a keresett funkció csak az Excel Online-ban működik úgy ahogy írtam. A lokál app-ban csak annyit sikerült elérni hogy a már beírt értékeket amint a gépelés alapján egyértelművéválik az azonosság kiegészíti – szóval verziós eltérés lehet az ok. Ez pedig egy hasznos funkció, megoldja hogy nagyon sok felvett sorba sem rendezett háttér adatot használjak.
  – marad az a probléma hogy át tudom-e hozni valamilyen módon a adat táblából, a definiált részben levő tartalmak formázását, háttér szín karakter, vagy tudok-e tetszőleges számú külön helyen definiált tömb elemei alapján a fő táblán feltételesen formázni.

  #8159

  horvimi
  Adminisztrátor

  Ja, ez nem mellékes infó…
  Az online Excel nagyon sok korlátozást tartalmaz a desktop-hoz képest, és van pár dolog, amiben ügyesebb 🙂
  A formázás áthizását szintén makroval lehetne megoldni, amit online verzióban felejts el.
  Verax feltételes formázás megoldása jó irány lehet, ha online-ban működik… Most nem vagyok gépnél, nem tudom megnezni…

  #8178

  klmnptr
  Felhasználó

  Köszönöm a segítségeteket.

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.