Telefonszámunk: 1-472-0679

lotto kombinációkat lehet excelben tervezni?

Kezdőlap Fórumok Excel témák lotto kombinációkat lehet excelben tervezni?

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8200
  Attila72
  Felhasználó

  Sziasztok, egy speciális játékhoz keresek kombináció számító módszert. Azt láttam a neten, hogy excelben lehet véletlen számokat generálni, pl lottohoz. De a kérdésem az, hogy egy lotto játék lefedéséhez tudok e kombinációt készíteni? Nem magyar hagyományos lottoról van szó, ezért is keresek egyedi megoldást. Pl. ha tudom, hogy 252 db szelvény kell a célom eléréséhez, akkor azt szeretném tudni, hogy mit jelöljek be erre a 252 szelvényre.
  Tudom, hogy ez munka, ezért az is jó, ha irányt mutattok, hogy merre kell tovább keresgélnem.

  #8201
  Attila72
  Felhasználó

  Senkitől sem kívánom, hogy kikaparja a gesztenyét helyettem, szívesen tanulok, csak jó lenne tudni, hogy merre induljak.

  #8205
  verax
  Felhasználó

  Szia Attila72!

  Igen, az Excelben valóban lehet “véletlen” számokat generálni.
  Használd az =VÉL() függvényt.
  Az előző kérdésedben az egytől húszig terjedő egész számok tartományát vizsgáltad. Annál a példánál maradva – és VÉL() függvény visszatérési értékét (tizedestört, amely nagyobb egyenlő nulla vagy kisebb egyenlő egy lehet) figyelembe véve:
  =KEREKÍTÉS(VÉL()*19+1;0) képletet szükség szerint többször használva kaphatsz megfelelő számú tippet.

  üdvözlettel
  verax

  #8206
  delila
  Felhasználó

  Szia Attila!

  Most csak 2007-es verzióm van egy “katasztrófa” miatt, Ebben a RANDBETWEEN függvényben adhatod meg a két szélső értéket a véletlenszámoknál.
  Magasabb verziókban a VÉLETLEN.KÖZÖTT adja, de nem vagyok benne biztos.

  Delila

  #8207
  Attila72
  Felhasználó

  Kedves Verax és Delila! Köszönöm a segitségeteket. Lehet hogy rosszul fogalmaztam. A matematikusok ki tudják számolni pl hogy az 5 ös lotto telitalálathoz 13 millio szelvény kell, ezért garantáltan veszteséges ha minden komvinációt negjátszom. Én nem csak véletlen számokat szeretnék generálni, hanem azokat a konbináciokat, amik garantálják a telitalálatot. Természetesen nem a lotto 5 ös több millio konbináciojára gondolok, hanem sokkal kevesebbre. Az érdekelne, hogy tudok e konkrét kombináciokat késziteni. 90 szám van a táblán, 10 számot játszok és 5 öt kell eltalálnom.Ráadásul egy szelvénnyel 10 sorsoláson veszek részt. Az eddigi probálkozásaim alapján csak néhány száz szelvény kell. Mindenki hülyének néz, azt hiszik hogy csak szórakozok, de tényleg van ilyen. A 10 sorsoláson 10×5 számot huznak ki, és az egy szelvényem a 10 számommal mind a 10 sorsoláson részt vesz, valamelyik sorsoláson legalább 4 est kellene eltalálni. A 90 számbol gyakorlatilag kb 40 et kihuznak a különböző sorsoláson, mert azért vannak átfedések. Egy számot több sorsoláson is kihuznak. Hogy a csudába tudom összekombinálni azt a néhány száz szelvényt hogy lefedje a táblát? Erre eddig egy matematikus sem válaszolt,közölték hogy ilyen játék nem létezik, pedig csak a modszert kértem, nem azt hogy megcsinálja helyettem. Ha csak irányt tudtok mutatni, az is nagyon jó lenne.

  #8208
  verax
  Felhasználó

  Szia Attila72!

  A kilencvenből öt szám sorsolás esetén ahhoz, hogy biztosan(!) legyen telitalálatos szelvényed
  (90! / 85!) / 5! azaz (90×89×88×87×86) / (1×2×3×4×5) azaz 43 millió 949 ezer 268 kombinációt kell megjátszanod. Tehát a nálunk legismertebb ötös lottónak ennyi különböző kombinációja létezik.
  Számold ki! Ha csak tíz szám közül húzol ötöt, arra hány féle megoldás létezik? (0h0S)
  Tehát feltételezve, hogy van egy olyan dekádod amely biztosan(!) tartalmazza az öt nyerő számot, akkor abból a tíz számból ennyi variációt megjátszva lesz egy telitalálatod.

  “A szerencsejáték a vesztesek sportja.” Egy-egy szerencsejáték szervező célja mindig(!) az, hogy a hatalmas mennyiségben megmozgatott pénztömegből legalább egy viszonylag szerény jutalékot a maga számára eltegyen. Ennél fogva olyan matematikai megoldásokat alkalmaznak, ahol nincs szisztéma a biztos nyerésre. Biztosan ismered a roulettre kitalált biztos(!)nyerés stratégiáját. Kezdd a legkisebb téttel és ha nem nyertél, duplázd meg! Igen ám, de a játéktermek szabályzata nem enged bármekkora nagy tétet megjátszani. 🙁 …
  Ajánlott filmirodalom: Catch Me If You Can
  Egyébként pedig: SOK SIKERT!

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.