Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Power Query alapú táblák automatikus frissítése

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Power Query alapú táblák automatikus frissítése

Topic Resolution: Resolved

Ennek a témakörnek tartalma 5 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  zoltan.szeles 2 hete, 1 nap telt el a bejegyzés óta.

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #4612

  zoltan.szeles
  Résztvevő

  Szia Imi!

  Lenne egy elég összetett kérdésem. Sok (és egyre több) olyan táblám van, aminek mindegyike Power Queryvel előállított adatokon alapul (van ahol egy sima listán, van ahol kimutatáson) De ezek is csatolt adatok, egy Access adatbázisból érkeznek a PQ-be, ami naponta többször változik. Az Access adatok frissítése viszonylag gyorsan és könnyen megoldható (mellesleg erre csatlakozik még pár Power Bi kimutatás is, de ez szintén gyorsan frissíthető). Viszont ahogy írtam is, ahogy a felhasználók belejönnek egyre több féle listát kérnek tőlem, amiket Excelben csinálok és jó lenne 1-2 naponta mindet végigfrissíteni. Lehet ezt pl makrózni? Vagy milyen úton induljak szerinted, hogy tudnám ezt legalább részben automatizálni, hogy ne kelljen minden nap az összes Excelt megnyitni, adatot, esetleg még külön kimutatást frissíteni, stb?

  Esetleg felhő alapú megoldás is szóba jöhet, mert utána amúgy is az egészet oda töltöm. Gondoltam arra is már, hogy az Accest kihagyom és mindent a Power Queryben csinálok meg amit most az Access csinál, de elég nagy méretű adatbázisról van szó ezért egyelőre ebbe nem mertem belevágni.

  • A témakör módosításra került: 2 hete, 1 nap telt el a bejegyzés óta- zoltan.szeles.
  • A témakör módosításra került: 2 hete, 1 nap telt el a bejegyzés óta- zoltan.szeles.
  • A témakör módosításra került: 2 hete, 1 nap telt el a bejegyzés óta- horvimi.
  • A témakör módosításra került: 2 hete telt el a bejegyzés óta- horvimi.
  #4615

  zoltan.szeles
  Résztvevő

  Bocs valamiért mindig Pivotnak hívom a Queryt, a szövegben javítottam, a címben sajnos nem.

  #4617

  horvimi
  Kulcsmester

  Látom, javítottam. 🙂
  Ha jól értem, akkor azt akarod csinálni, hogy bizonyos Excel fájlokat megnyitni, frissíteni az adatkapcsolatot, majd menteni és bezárni. Mindezt valahogy automatikusan.

  Nekem elsőre ez jut eszembe:
  Egy Excel makrós munkafüzet munkalapjára egy táblázatba soronként felvenném a frissítendő munkafüzetek útvonalait.
  Majd írnék egy makrót, ami ezeken egyesével végigmegy, és
  1. Kinyit
  2. Frissít mindent
  3. Ment
  4. Bezár

  Ezt a makrós fájlt kellene 1-2 naponta elindítani kézzel.

  Következő lépés lehet a jövőben, hogy ez az egy makrós fájl is magától induljon el, és a munkafüzet megnyitásához rendelt eseményvezérlőben fusson a fenti ciklus, de az legyen egy későbbi projekt.

  Imre

  #4618

  zoltan.szeles
  Résztvevő

  Köszi! Igen, erre gondoltam én is, igazából csak azt nem tudom, hogy makróban hogyan kell az adatok frissítése utasítás kiadni, illetve kimutatást frissíteni.

  B verzióként gondoltam még arra, hogy ha az adatokat esetleg a már felhőben lévő BI adatbázisból venném akkor a felhasználók maguk tudnák a megnyitott táblát frissíteni, de ez nagyon elméleti dolog, a valóságban a BI-ból igazából még egy használható excelt sem tudok kiexportálni, nemhogy csatolni belőle ami szükséges, pláne, hogy a webes Excel eléggé hadilábon áll a csatolásokkal. Ezt inkább csak amiatt írom, hogy szerinted lehetséges-e (ha pl kicsit még képzem magam a BI-ban) vagy ez eleve hülyeség?

  #4620

  horvimi
  Kulcsmester

  Az adatok menüben van egy “Az összes frissítése /Refresh All” gomb. Ez a kapcsolatokat és a PIVOT táblákat is frissíti.
  Vedd fel rögzítővel.

  #4621

  zoltan.szeles
  Résztvevő

  Azt szoktam használni “kézzel”, de nem is tudom ez miért nem jutott eszembe, hogy így felvegyem, látszik, hogy sajnos a makrókat azóta nem sokat használtam. Köszi!:)

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.