Telefonszámunk: 1-472-0679

Dashboard alapvetés

2013-05-03 - horvimi - Megtekintések száma: 7 115 - Kategória: Általános tippek, Képletek
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

Mostanában egyre gyakrabban lehet olvasni Excel témakörben is az un. Dashboard-okról. Magyarul “irányítópult“-nak szokták fordítani, ha egyáltalán lefordítják.

Mi az a DASHBOARD?

Sokat gondolkoztam azon, hogy egy mondatos definícióban hogy lehetne megfogalmazni. Végül is meg lehetne, de inkább mégis másként döntöttem. Annyi helyen lehet találkozni a kifejezéssel, és annyiféle szituációban használják (sokszor szerintem tévesen, vagy kissé nagyzolva), hogy inkább megpróbálom több mondatban körülírni.

Adott egy táblázatos adatforrás. Fejléc, adatrekordok, szokásos dolog. Ha a táblázat adataiból összesítő jelentést vagy jelentéseket (képlet vagy PIVOT), illetve grafikont vagy grafikonokat szoktunk készíteni. Ha ezekből valamilyen további szűrési/egyszerűsítési módszerrel kiemeljük a számunkra legfontosabb, un. kulcs információkat, máris kész a Dashboard, ami tulajdonképpen egy állapotjelentés, és döntések segítéséhez használhatjuk.

dashboard

Nézzük egy mondatban:

A Dashboard kulcs információk egyszerű megjelenítése, amit segít a felhasználónak gyorsan, helyes döntéseket hoznia.

Egy Dashboard általában

  • Kis méretű (legjobb, ha egy képernyőre kifér)
  • Informatív, fókuszál a felhasználó számára legfontosann információkra
  • Táblázatos és/vagy grafikus megjelenítésű

Interaktív Dashboard

A felhasználó a fenti ábra szerint az összesítési szempontokat vagy/és a  szűrést interaktív vezérlőkön keresztül beállíthatja, így szabályozva, hogy mit szeretne látni. (legördülő menük, nyomógombok, rádiógombok vagy checkbox-ok, stb.)

A  modell úgy működik, hogy dinamikusan leköveti a felhasználó által végzett szűrési beállításokat. A követést egyszerűbb esetben az Excel által nyújtott lehetőségeken keresztül végzi (Munkalap függvények, Pivot eszközök).

Nagyon hamar elérkezhetünk azonban oda, hogy a Dashboard mögött masszív VBA program működik, és az végzi az összesítés-szűrés-megjelenítés feladatot.

DEMO

A következő video a címével ellentétben, nem mutatja meg, hogy hogyan kell interaktív Dashboard-ot készíteni, de remekül bemutatja, hogy viselkedik működés közben.

Vélemény, hozzászólás?