Telefonszámunk: 1-472-0679

Képlet másolásával kiterjedő tartomány

2015-12-23 - horvimi - Megtekintések száma: 3 454 - Kategória: Általános tippek, Képletek
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

Egy speciális technikát szeretnék bemutatni. Lényege röviden az, hogy hogyan lehet meghivatkozni az elejétől az aktuális sorig terjedő tartományt. Magyarul a megcímzett tartomány eleje fix, de a vége attól függ, meddig húzom a képletet. Működik függőlegesen és vízszintesen is.

Először nézzük a technikát

alap_technika

Azt látjuk, hogy a C3-ban lévő címzés érdekes módon a kezdő cellát és a végcellát is a B3-ra teszi, de az elsőt fixálja. Ezzel rögtön teljesül amit akartunk, hiszen ez azt jelenti, hogy az első tag nem fog változni másoláskor, a második viszont követi a másolás irányát. A másolás utáni eredmény látszódik a C6 cellában.

Mire jó ez?

Minden olyan műveletnél hasznos lehet, amit a kezdetektől az aktuálisig szeretnénk vizsgálni. Ezek némelyike már korábbi cikkekben említésre került.

 

Göngyölített összeg

A göngyölített vagy gördülő összeg számítására ez az általam ismert legelegánsabb módszer.

gordulo-osszeg

Azonosak sorszámozása

Ha egy rendezett listában az azonosakat elölről kezdődő sorszámozással szeretnénk ellátni, akkor ugyanezt a technikát használhatjuk. Lényeg, hogy az elejétől az aktuálisig megszámoljuk az előfordulások számát. Ezzel a sorszámozáson kívül azt is megtudjuk, hogy hány egyforma van egymás után.

azonosak-sorszamozasa

Nézzünk pár példát videón is

Vélemény, hozzászólás?