Telefonszámunk: 1-472-0679

Megbízható dokumentumok – Makrók engedélyezése

2016-02-07 - horvimi - Kategória: Általános tippek, Makró általános
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2010 Excel 2013

Alapfogalmak

Makró figyelmeztetés

Az Excel-ben a makróbiztonság gyárilag úgy van beállítva, hogy makrókat tartalmazó fájlok megnyitásakor egy figyelmeztető üzenetet kapjunk, és eldönthessük, engedélyezzük-e a makrókat az adott dokumentumban vagy sem.

Excel 2003-ig ez a figyelmeztető ablak jól látható módon, a képernyő közepén jelent meg.

excel-2003-makro

Excel 2007-ben jelent meg az un. üzenetsáv, amit gyakran nem vesznek észre a felhasználók. Itt lehetett engedélyezni vagy tiltani a makrókat, a Beállítások gombra kattintva.

Excel-2007-uzenetsav

Excel 2010-ben és 2013-ban szintén ott van a figyelmeztetés az üzenősávban, de itt már egy kattintással lehet engedélyezni a makrókat.

Excel-2010-uzenetsav

A makrókon kívül bármilyen aktív tartalmat hordozó munkafüzet esetén megjelenik a figyelmeztetés.

Az aktív tartalmakról bővebben itt lehet olvasni.

Makró biztonsági szint

Ezek a figyelmeztetések természetesen csak akkor jelennek meg, ha a makró biztonsági szint megfelelően van beállítva. az adatvédelmi központban. Excel beállítások -> Adatvédelmi központ…

makrobiztonsag-beallitasa

A makrók feltétel nélküli engedélyezése (legalsó opció) azért nem javasolt, mert ismeretlen forrásból származó makrók akár a fájl megnyitásakor azonnal lefutó, kártékony makró kódot is tartalmazhatnak.

Megbízható helyek

Ha nem szeretnénk a makró engedélyezéssel bíbelődni, de megtartanánk a makróbiztonsági szintet, akkor a biztonságosnak ítélt makrós dokumentumok mappáját felvehetjük a biztonságos helyek közé. Így nem lesz figyelmeztetés megnyitáskor. (Új hely hozzáadása…)

Megbizhato-helyek

 

Akkor most mi a probléma?

Hogy probléma-e vagy sem, azt ki-ki döntse el maga, mindenesetre Én leírom a tényeket. Excel 2010-től, ha egy kattintással engedélyezzük a makró tartalmat, akkor a dokumentum azonnal MEGBÍZHATÓ dokumentummá válik, és többé nem kapunk figyelmeztetést a megnyitáskor addig, amíg át nem nevezzük, vagy át nem mozgatjuk valahová.

A megbízható dokumentumokról azonban nincs semmiféle lista, ráadásul azok nem az Excel-ben, hanem a Regisztrációs adatbázisban tárolódnak.

Megbízható dokumentumok beállításai

A dokumentumok egy kattintással történő megbízhatóvá tételét lehet engedélyezni vagy tiltani az adatvédelmi központ megbízható dokumentumok részén. Ebben az esetben minden megnyitáskor figyelmeztetni fog.

megbizhato-dokumentumok-tiltasa

Megbízható dokumentumok kezelése

Mivel nincs listánk, ezért egy konkrét fájl nem lehet levenni a megbízható listáról, de meg lehet szüntetni az összes ilyen fájl megbízhatóságát.

megbizhato-dokumentumok-torlese

Most akkor mit csináljunk?

Mivel a megbízható dokumentumokról nincs kezelhető lista, ezért az tűnik jó megoldásnak, hogy a rendszeresen használt makrós fájlok mappáit vegyük fel a amegbízható helyek közé, és különben pedig tiltsuk le a megbízható dokumentumokat egy az egyben.

 

És végül mindez Videón

Vélemény, hozzászólás?