Telefonszámunk: 1-472-0679

Hová mentsük a makróinkat? A Personal.xls-be vagy a Bővítmény.xla-ba?

Kezdőlap Fórumok Excel programozás Hová mentsük a makróinkat? A Personal.xls-be vagy a Bővítmény.xla-ba?

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1034
  tbando
  Felhasználó

   Kiváncsi vagyok a véleményetekre.

   Az én meglátásom, hogy az eljárás-makrókat a Personalban, a saját készítésű függvényeket viszont bővítményként érdemesebb tárolni.

   És pedig azért, mert míg a Personal makrók a munkafüzetből F8+cal egyszerűen elérhetők, addig a Bővítmény-eljárások elérése komplikáltabb, mert csak a vbe-n keresztül lehetséges. Természetesen rendelhető hozzájuk gyors billentyű, de korántsem olyan egyszerűen, mint a munkafüzet-makrókhoz. (Makrót kell hozzájuk írni.) Nyilván elindíthatók gombbal is, de a 2007-es excelben már az sem túl barátságos.

   A sajátkészítésű (udf) függvények viszont a Bővitményből érhetők el könnyen, és a Personalból nehézkesen. Mert míg a Bővítmény.xla-ban tárolt függvényekre ugyanúgy a saját nevükkel hivatkozhatunk mint a normál excel függvényekre, addig a Personalban tároltaknál ez nem elég, ott a függvénynévhez hozzá kell írni a Personal füzet nevét is. Tehát pl. Personal.xls!fgvnév.

   Szóval így látom. De mivel csak egy hézagos excel ismeretekkel bíró mezei felhasználó vagyok, egyáltalán nem biztos, hogy igazam van. Lehetséges, hogy a bővítmény-makrók az excel munkafüzetből is könnyedén elérhetők, amit nem ismerek. Ezért is írtam ide, hogy kikérjem a nálam tapasztaltabbak véleményét

   #1383
   lndz
   Felhasználó

    szia!

    szerintem a personal-ban semmit nem kell tárolni.:)
    ööö… nem is tudom, hogy indokoljam, betelik (átláthatatlanná válik), bizonytalan a helye, ha több gépről beszélünk, nehezen mozgatható, hálózatról nem könnyen látható.
    a personal kb. hobbi programozásra alkalmas, ha van 5 procedurád mondjuk, megpróbál egy olyan megoldást biztosítani, ami lefedi a programozó tudásbeli hiányosságait. mindig elérhető, mert betöltődik.:) persze ezt csak én gondolom, most találtam ki.:)
    pont arra erősít rá, ami a VBA legnagyobb bénasága, hogy nehéz központi kódokat használni, könnyen (egyáltalán) újrafelhasználni, karbantartani.

    bővitményekben akkor már.:)
    ha csinálsz hozzájuk vezérlőket, akkor mindegy hol van, ami az elérhetőséget illeti.

    Üdv

   2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
   • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.