Kezdőlap › Fórumok › Excel témák › 2 függvény egybefűzése
- This topic has 4 hozzászólás, 5 résztvevő, and was last updated 2 days, 6 hours telt el by
delila.
-
SzerzőBejegyzés
-
2025-02-07-08:32 #11238
Üdv!
Adott egy A oszlop, amelyben nevek vannak. Vezeték és keresztnév, szóközzel elválasztva. Van akinek „csak” 1 vezeték és keresztneve van, legyen mondjuk Szabó János. Van akinek 2 vezetékneve és 1 keresztneve van, pl. Kis-Szabó János, de lehet még Kis-Szabó János Béla, Kis Szabó János Béla.
A lényeg, hogy a keresztnévből meg kellene adni, hogy az illető fiú vagy lány.
Addig eljutottam, hogy a B oszlopba ki tudom írni a keresztnevet, és a C oszlopba azt, hogy fiú vagy lány. Ehhez legyűjtöttem a fiú neveket egy külön táblába, aminek a neve „osszesffi.xlsx”
A B oszlopba ezzel gyűjtöttem ki az összes keresztnevet
=HAHIBA(JOBB(A2;HOSSZ(A2)-SZÖVEG.KERES(„$”;HELYETTE(A2;” „;”$”;HOSSZ(A2)-HOSSZ(HELYETTE(A2;” „;””)))));A2)
A C oszlopba ezzel határoztam meg, hogy valaki fiú vagy lány
=HA(HAHIBA(FKERES(B:B;osszesffi.xlsx!$A$1:$A$5000;1;HAMIS);”Lány”)<>”Lány”;”Fiú”;”Lány”)
Ezek így működnek.
A kérdésem az, hogy ezt össze lehet hozni 1 képletbe?
Egyenlőre még nem látom, hogy hogyan, ezért kérek egy kis iránymutatást!Előre is köszönöm
Robin2025-02-07-16:47 #11239Szia!
Milyen Excel verziót használsz?
Valami mintát feltölthetnél, különben minket kényszerítesz arra, hogy minta táblákat készítsünk, ami +idő.Az első képletben gondolom az utolsó szóköz utáni szót keresed az A2-es cellában. Kicsit bonyolultnak tűnik. Most nem elemeztem.
De ide egy tömböt kellene összerakni az összes keresztnévvel, amit be tudsz helyettesíteni a második képlet B:B helyére.Megvárom a válaszodat. Ja és a mintát.
Imre
2025-02-07-17:59 #11240Szia Robin!
Ha kicsit egyszerűsítenéd a második képletedet, magad is hamar átlátnád, hogy hogyan lehet a két képletet eggyé fűzni. Hoztam neked egy példát.Üdvözlettel
veraxutóirat
… ahogyan Imre is említette. Ha nekünk kell a példát elkészíteni az több időt vesz igénybe. 🙂Attachments:
You must be logged in to view attached files.2025-02-08-05:18 #11242Sziasztok
Ha csak annyi kell, hogy aki benne van a névsorban, az férfi, aki kimaradt, az pedig nő, akkor itt a képlet egybefűzve.
Ha csak egy keresztnév lenne, akkor ilyen lenne a képlet:
=HA(DARABTELI(K$28:K$29;JOBB(E29;HOSSZ(E29)-SZÖVEG.KERES(” „;E29)))=1;”férfi”;”nő”)
Ha egy vagy kettő keresztnév változik, akkor ilyen a képlet:
=HA(DARABTELI($K$28:$K$29;JOBB($E29;HOSSZ($E29)-HAHIBA(SZÖVEG.KERES(” „;$E29;SZÖVEG.KERES(” „;$E29)+1);SZÖVEG.KERES(” „;$E29))))=1;”férfi”;”nő”)K28-K29 = keresztnév adatbázis
E29 = a teljes név.
Logikailag az utolsó keresztnévből dönti el, hogy férfi vagy nő. Aki nincs a listában az nő, aki benne van, az férfi.2025-02-09-00:09 #11243Szia Robin!
Az első név melletti oszlopba beírod a teljes név utolsó keresztnevét. Kijelölöd ezt, és az alatta lévő cellákat, a neveket tartalmazó oszlop végéig. Kezdőlap, Szerkesztés, Villámkitöltés.
Csodák csodája, minden cellában megjelenik az utolsó keresztnév. Ekkor már egyszerű a dolog, a férfiak lapon lévő neveket kell figyeltetni.
=HA(DARABHA(férfiak!A:A;B2)>0;"férfi";"nő")
(Az első teljes név az A2 cellában van, ebből az utolsó keresztnév a B2-ben)A neveket Verax füzetéből plagizáltam, de csak a férfiakat.
Delila
Attachments:
You must be logged in to view attached files. -
SzerzőBejegyzés
- Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.