Telefonszámunk: 1-472-0679

Képből Excel táblázat könnyedén

2024-02-01 - horvimi - Kategória: Általános tippek, Táblázatok, adattáblák
Hivatkozott Excel verzio: Office365

Nemrég érkezett meg az Excel 365 verzióba az a frissítés, ami lehetővé teszi, hogy megfelelő minőségű képekből, amik különben tabuláris, azaz táblázat struktúrájú adatot ábrázolnak, átalakíthassuk valódi Excel adatokká. Tulajdonképpen egy mini OCR alkalmazásról van szó. Kipróbáltam, és eléggé bíztató a működése.

Hol találjuk az eszközt?

Az Adatok szalagon van, a PowerQuery import indító parancsok között.

Kepbol-parancsgomb

Ez egy kicsit megtévesztő, mert ez nem PowerQuery eszköz, vagy csak nagyon érintőlegesen, mert a képből átalakított adatokat (jelenleg) nem adja át a PQ szerkesztőnek. Ami pedig jó lenne.

Mac gépeken futó Excelben a beszúrás (Insert) szalagon található

Mi van, ha nekem nincs meg ez  a gomb?

Egyik oka az lehet, hogy neked nem 365 verziód van, mert ez a funkció jelenleg csak ebben a változatban található meg. Dobozos termékben legközelebb a 2024-es változat fogja tartalmazni.

Ha 365 van és mégsem találod, akkor még mindig van két lehetőség.

  • Egyik, hogy nem futott még le a te gépeden az a frissítés, ami ezt hozta. Ez céges gépeken simán előfordulhat.
  • Másik, hogy olyan 365 verziód van (mint valahogy nekem is), amin nem látszik a szalagon a gomb, de benne van a rendszerben, a menüszalagon nem szereplő parancsok között, és onnan kell előszedni, és feltenni a gyorselérési eszköztárra. Ha ilyesmi feladatod gyakran adódik, érdemes!
    A VIDEÓBAN megmutatom, hogy honnan és hogyan kell előbányászni

Hogy működik?

Vágólapra vagy fájlba keli előkészíteni a táblázat képet, ami lehetőleg minél jobb minőségű legyen. Szerintem legegyszerűbb, ha az éppen képernyőn lévő képet egy erre való eszközzel kimásoljuk a vágólapra és azt adjuk oda neki. Weboldalakon lévő képeket a jobb klikk-> másolással vagy a kép mentése másként.. megoldással lehet előkészíteni. De persze lehet egy szinte bármilyen képfájl is, elég sok fájlformátumot ismer.

Képernyő kivágás eszközei Windows alatt

  • Win+Shift+S ( Metszet és vázlat), ami csak vágólapra teszi  kijelölt területet
  • Képmetsző a Windowsban, ami fájlba is tud menteni
  •  Egyéb képkivágó programok…

A többit a videóban

Ez egy olyan eszköz, aminek a működését képernyőképekkel és szövegesen leírni eléggé hosszadalmas lenne, ezért egyszerűbb, ha megnézed a videót.

Vélemény, hozzászólás?