Telefonszámunk: 1-472-0679

Folyamat lefutás vizsgálat függvénnyel

Kezdőlap Fórumok Excel témák Folyamat lefutás vizsgálat függvénnyel

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8536
  Ima
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni. Csatoltam egy Excelt. Gyakorlatilag egy folyamat ablakai, és kifutásaik láthatók az első lapon. Az “A” oszlopban vannak felsorolva az ablakok azonosítói, a “B” oszlopban, hogy az adott ablakokból merre lehet tovább menni. (Pl. a 3. ablakból tovább lehet menni a 4, 5, 49, és 51 ablakok felé)

  A feladat az lenne hogy mellé (de nincs jelentősége, hogy a síkban hol van elhelyezve) kellene levezetnem a folyamat lefutási lehetőségeit. (a második lapon látható egy minta elképzelés manuális próbálkozással)

  Próbálkoztam, de nem találtam jó megoldást. Az INDEX-szel, megy részben a dolog, de így azoknál az ablakoknál ahol több kifutás van, csak az első lehetőség van meg, és a további kifutásokat manuálisan kell beilleszteni, valamint így is soronként kell beilleszteni a függvényt.

  Van vajon erre jó megoldás?

  Előre is Köszönöm, ha foglalkoztok a problémámmal.

  Ima

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8538
  delila
  Felhasználó

  Szia!

  Úgy tűnik, azért nem kapsz választ, mert rajtam kívül más sem érti a feladat lényegét.
  Próbáld meg újra, részletesebb magyarázattal.

  Delila

  #8545
  Ima
  Felhasználó

  Szia! Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel.

  Megpróbálom, tudom bennem van a “hiba”, de igyekszem.

  Feladat: Van egy alkalmazás, ami folyamatokat futtat. A folyamat (vizualizálható egy folyamatábrával) minden ablaka számozva van, ezek adnak egy feladatot, vagy feltesznek egy kérdést. Ahol kérdés van, ott adott válasz alapján több felé mehet tovább a folyamat. A folyamat minden ablakához van társítva egy érték, ami ablakonként változó, az ablakban adott feladattól, kérdéstől függően.
  Feladatom, hogy az ablakok értékei alapján meghatározzam milyen összértékű lefutásai lehetnek a folyamatnak.

  Egy ilyen folyamat látható a folyamat.xlsx -ben. Az első oszlopban növekvő sorrendben felvannak sorolva a folyamat ablakai, a második oszlopban mellettük, hogy az adott ablak mely ablakok felé mehet tovább. A 7-es és a 185-ös a folyamat záró ablakai, minden ág a végén utóbbiak valamelyikébe fut, ezeknél üres is emiatt a második oszlop.

  Ezeket a folyamatokat .xml -ben kitudom menteni az alkalmazásból, és csináltam hozzájuk egy átfordító táblát, így tudok csinálni egy ilyen “A” “B” oszlopos Excelt.
  Arra gondoltam, hogy ha valahogy egymás után tudnám íratni függvénnyel az ablakokat, a lehetséges lefutásokat, akkor már az értéklista alapján egyszerű meghatározni adott lefutások összértékét.

  Csatoltam egy szemléltetőt, nem tudom ez esetleg segít-e.

  Tehát itt csak arra szeretnék rákérdezni, hogy esetleg láttok-e megoldást arra, hogy függvénnyel egymás után pakoljam a lefutásokat.
  Az INDEX-szel sajnos csak korlátozottan sikerült. HA függvénnyel próbáltam kombinálni, de nem találtam jó megoldást.

  Nem tudom így érthetőbb-e 🙁

  Ima

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8547
  Ima
  Felhasználó

  Ja talán még annyi, hogy nem kötelező az a megoldás amit írtam, hogy egymás mellett az ablakszámok, lehet függőlegesen is, vagy úgy ahogy nekem eszembe sem jut.

  #8548
  delila
  Felhasználó

  Bevallom, még most sem értem, honnan veszed a 100, 202, 1, 196, stb. értékeket.
  Transzponáltam a 2. sorba ezeket, a D3 képletét pedig másoltam jobbra és le.
  Fogalmam sincs, hogy jó-e így.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8553
  Ima
  Felhasználó

  az első ablakom a “0” (A2ben) megnézem merre megy mellette a B2-ben? “100”
  Keresem A-ban a “100”-at 211, 212, 213, 214 sorokban van, mert négy felé mehet, mellette a B-ben “184”, “202”, “1”, és “196”. De már itt elakadok, mert az IndeX-szel eltudom hozni az első sort B211-et, de nem jövök rá, hogy hozzam el a B212, 213, és 214 értékeit.
  Elkezdem azért kibontani, keresem a sorban a legelsőt “184”-et az A-ban, a 301-ben van, mi van mellette a B301-ben “185”, mákomra csak 1 sor ez eljön az INDEX-szel, keresem tovább az A-ban a “185”-öt, a 302-ben van, és B-ben nincs mellette semmi, mert ez az egyik vége a folyamatnak. Zsír egy ág megvan. De innen fogalmam sincs hogy kéne tovább menni, mert keresni kéne tovább a “100” as melletti számokból a következőt, a B212-ben lévő “202”-őt, ami az A319-ben van, mellette B319-ben a “198”, ezt keresni az A-ban ami a 315ös cellában van, mellette B315-ben az “1”-es. Na itt már jobban durvul a szitu, mert az egyesre rákeresve az A-ban látszik, hogy 12 felé mehet.

  Próbálkoztam valami olyasmivel, hogy Index keverve Ha függvénnyel, és hogy a függvény egyik részének legyen hatása függőlegesen a másiknak vízszintesen, vagy kombinálni kéne még egy ELTOLÁS-sal, nem jövök rá. De lehet van sokkal egyszerűbb megoldás is, csak kevés ugye a tudásom 🙁

  #8556
  vadi3g
  Felhasználó

  Szia Ima, sziasztok!

  SQL selfjoin terminológia ugrott be egyből megoldásként, amit excelben PQ merge funkcióval lehet megvalósítani.
  Csak a nullás nod-ból indulva 3-szor kötöttem még rá saját magára a táblát, s így is már 51 rekordból áll az eredmény. De látható, h. a 0/100/184/185 útvonalon elértük a folyamat végét, mivel a következő lépés már nullt (ürest) ad.
  Ezzel a megoldással el lehet így játszadozni, ha megfelel az eredménytábla felépítése.

  Pár megjegyzés:
  – Nem csak a 7 és 185-ös nodnál áll le a folyamat, mivel a 99-esnél sincs további elágazás. Ez hiba, h. nincs kitöltve v. csak fentebb nem említetted?
  – Végtelen ciklus nem lehet ugye? Azaz pl. 1-ből megyünk 2-be, 2-ből 1-be. Mert akkor sosincs vége.
  – Tudod esetleg mennyi lehet a maximális lépészám a folyamatban, ahol a leghosszabb folyamat is leáll? Ha igen, akkor annyiszor kell saját magára kötni a táblát. Persze hatványozottan nőni fog a rekordok száma, főleg ha nem szűrsz be az elején 1 nodra.
  – Ez a megoldás szerintem nem dinamizálható. Arra vmi komoly programozás lehet megoldás, rekurzióval esetleg.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8561
  Ima
  Felhasználó

  Szia vadi3g!

  Köszi!
  – A 99-es hiba. nem vettem észre, azt meg kell néznem, de törölhető, nincs 99-es nodja a folyamatnak, véletlen maradt bent.
  – Sajnos lehet végtelen ciklus. 🙁 Több is. Vannak olyan feladatok a folyamatban amit elképzelhető, hogy ismételni kell, és nem tudjuk előre, hogy hányszor. Ezeknél muszáj volt beépíteni egy visszakanyarodást az előző ablakba. Ez több ponton is előfordul a folyamatban.
  – Van ilyen folyamatból 300, amit értékelnem kellene. Sajnos nem tudom mennyi a max lépésszám. Ez még az egyik kisebb folyamat. Van ami ennél 5×, 6× nagyobb.
  – Köszi szépen, legalább tudom, hogy Excel-lel nem megy.
  – Igen a B terv egy ilyen process mining szoftver.

  Köszönöm!

8 bejegyzés megtekintése - 1-8 / 8
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.