Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Cikkszám egyezés két táblázatból

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Cikkszám egyezés két táblázatból

Topic Resolution: Resolved

Ennek a témakörnek tartalma 15 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés:  horvimi 4 hónapja, 2 hete telt el.

16 bejegyzés megtekintése - 1-16 / 16
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #6672

  Transit
  Felhasználó

  Tisztelt Cím!

  A következő feladattal akadtam el.
  Adott két árlista, amiben vannak cikkszámok, terméknevek és árak. Ebből a két listából kellene egy harmadikat csinálnom olyan módon (mellékelve a minta), hogy ha a cikkszám megegyezik mind a két táblázatban, akkor egy harmadik táblázatba egymás mellé kerüljenek az azonos sorok, hogy globálisan egyszerre lehessen őket képletek segítségével árazni. Hogy a maradékkal mi történjen, az jó kérdés… Valamilyen módon szeretném a párosítatlan cikkszámokat háttérszínnel jelölni (táblázatonként), hogy lehessen látni, mi az ami csak az egyik helyen található.

  Próbáltam rá megoldásokat keresni, de inkább csak olyat találtam, ami egyezés alapján színes háttér kiemelést csinál vagy hasonló.

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #6674

  delila
  Felhasználó

  Szia!

  Nem kell színezgetni, egyszerűbb megoldás is van. Nézd meg a csatolmányt.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #6676

  Transit
  Felhasználó

  Szia!

  Köszönöm a gyors megoldást. De lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg a feladatot, ezért elnézést kérek. Azért kell egymás mellé tennem a két táblázatot, mert egymáshoz képest kell megadnom az árakat (pl.: az egyik árhoz képest a másik legyen 10%-al magasabb vagy hasonló) és ha végeztem, akkor ismét külön kell szednem a két táblázatot az új árakkal és két külön helyen kell őket felhasználnom. Ezért mindenképpen egy magasságban (egy sorban) kell látnom az egyező párokat. És persze alatta a nem egyezőket is (de azok akár maradhatnak is az eredetiben, csak valamilyen kijelöléssel látnom kell, hogy nekik nincs párjuk.

  • A hozzászólás módosításra került: 4 hónapja, 3 hete telt el- Transit.
  #6678

  delila
  Felhasználó

  Megy a másik.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #6680

  horvimi
  Adminisztrátor

  Én azért még rákérdeznék egy kicsit:

  1. Csak kíváncsiság. Az üzemszerű, hogy a cikkszámok a 7. sortól átmennek tört számba? Kicsit gyanítom, hogy ez valami hiba.
  2. A két árlistában a megegyező cikkszámokhoz azonos árak tartoznak?
  3. A két lista azonos elemszámú?
  4. Mindkettő már eleve úgy van rendezve, hogy a mindkettőben meglévők vannak felül? (kétlem, de lehet)
  5. Csak az egyező cikkszámok esetén van árazási feladat egymáshoz képest? (Gondolom igen)
  6. Egy lapon van a két lista? (Vagy egy lapra tehető?)

  ha Delila megoldása már megfelel, akkor nem érdekesek ezek a kérdések…

  Imre

  #6681

  Transit
  Felhasználó

  Kedves Delila!

  Köszönöm a megoldást! Szeretnék hozzá kérni egy kis magyarázatot is, mert a folyamat és a sorrend, meg a képletek vagy formázás nem teljesen világos, hogy mit miért csinálunk. Miért bontjuk a cellákat és fűzzük egy cellába mind a két “adatbázisnál”? De ha ez fontos, akkor a képlet alapján most már meg tudnám én is csinálni az összefűzést a celláknak. De utána a két összefűzött adathalmazból hogy lesz a 3. táblázat, azt nem tudom… Illetve, hogy az így kapott táblázatba hogyan tudom színekkel jelölni azokat a sorokat, amiknek nincs párja, de lehessen látni, hogy külön-külön adatbázisból vannak (sárga, kék halmaz).

  Kedves Imre!

  Ha valami furcsa volt az adatbázisban, akkor az csak azért volt, mert szükségem volt egy példára és nem vettem figyelembe ilyen tényezőket…

  1. Csak kíváncsiság. Az üzemszerű, hogy a cikkszámok a 7. sortól átmennek tört számba? Kicsit gyanítom, hogy ez valami hiba.
  Igen, ez csak véletlen.

  2. A két árlistában a megegyező cikkszámokhoz azonos árak tartoznak?
  Igen, ez is véletlen.

  3. A két lista azonos elemszámú?
  🙂 Igen, ez is véletlen.

  4. Mindkettő már eleve úgy van rendezve, hogy a mindkettőben meglévők vannak felül? (kétlem, de lehet)
  Ez csak a másolás miatt lett így, de valóban csak véletlen.

  5. Csak az egyező cikkszámok esetén van árazási feladat egymáshoz képest? (Gondolom igen)
  Egymáshoz képest igen, de amúgy árazzuk a maradékot is, csak más alapján.

  6. Egy lapon van a két lista? (Vagy egy lapra tehető?)
  Két külön excel, de semmi akadálya annak, hogy egymás alá tegyük a kettőt.

  Itt megjegyezném, hogy azért van jelentősége színnel jelölni mindent, mert az egyik lista 6.500db, a másik 18.000db terméket tartalmaz. Kb 5.000db lesz az azonos, amit egymáshoz képest kell beárazni. A maradékot, pontosabban az egyik táblázatból a maradék 1.500db-ot egyedi árakkal, és a másik táblázatból megmaradt kb 13.000db-ot szintén egyedi árakkal vagy árszorzóval kell ellátni. Ezért, ha egybetesszük a két adatmennyiséget, akkor 3 színnel jelölni kell, hogy mi az azonos (ezeknek egy magasságba kell kerülni, hogy ne kelljen kutatni őket) és két különböző színnel a többit (hogy látszódjon melyik-melyik táblázatból maradt meg). Ez utóbbi vegyes lista természetesen maradhat egymás alatt, hiszen nincs jelentősége annak, hogy egymás mellé kerüljenek.

  #6682

  delila
  Felhasználó

  Az összefűzés a két első táblázat feltételes formázásához kellett. Később a 3. táblázatnál másképp oldottam meg, amit be lehet vezetni az első kettőnél is.
  A 3. táblázat adatait behivatkoztam az első kettőből. Az L4 cellára állva láthatod.

  Kijelöltem az L4:N21 tartományt, és a feltételes formázásnál megadtam az egyik képletet, színeztem, majd ugyanerre a tartományra megadtam a 2. feltételt, és formáztam.
  Az O4:Q21 tartománynál szintén kétféle formázást adtam meg, szintén képletekkel.

  #6692

  Transit
  Felhasználó

  Kedves Delila!

  Sajnálom, de nem tudom értelmezni a folyamatot, amit korábban leírt. Odáig értem, hogy összefűzés, mert látom a hozzá tartozó képletet. De hogy milyen módon formázta meg az első két táblázatot, azt már sajnos nem tudom kitalálni. A 3. táblázat behivatkozását is látom, mert van benne képlet… De hogy a 3. táblázat hogyan képződött az első két táblázat formázásából vagy egyáltalán van e köze az első két táblázat formázásának a 3. létrejöttében, azt szintén nem tudom. Illetve azok a cellatartományok, ahol nem volt egyezés a két táblázat között, azok hogyan kerülnek a 3. táblázatba? Vagy ezeket csak Ön illesztette be egymás mellé?

  #6693

  delila
  Felhasználó

  Egyszerűsítettem a feltételes formázásokon, nincs szükség az összefűzésekre. Kapcsos zárójellel jeleztem az egyes táblázatokat, amikre azonos formázást adtam. A harmadik tábla két felének formázása önálló, nem az első kettő szerint színeztem.
  Az egyes táblákba beállva a Kezdőlap | Stílusok | Feltételes formázás | Szabályok kezelése menüpontban látszanak a megadott formátumok, mindegyik tartományhoz kettőt adtam meg. Mivel nem látszanak a teljes képletek, az egyiket kiválasztod, majd a Szabály szerkesztése gombbal láthatóvá teszed a teljes képletet.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #6695

  Transit
  Felhasználó

  Kedves Delila!

  Köszönöm, így már értem a feltételes formázást és azt is, hogy a színek hogyan jönnek létre.

  Kérem, hogy még abban segítsen, hogy az első és a második táblázatból hogyan lesz a harmadik. Mi az az képlet, ami cikkszám (vagy bármi más képletben megjelölt adat) egyezése esetén képes a két listát egy harmadikká alakítani. Én azt szeretném megoldani, hogy a kiinduló halmazban az egymás alatt levő cikkszámok egyezés esetén egymás mellé kerüljenek (egy sorban, mint ahogy most van a 3. táblázatban). Ezt a képletet nem találom az Ön által szerkesztett excelben.

  #6696

  delila
  Felhasználó

  A harmadik táblázatba hivatkozásokkal vittem be a két első adatait.
  A K4 cella képlete =B4, ezt másoltam jobbra az M4 celláig, majd a 3 cella képletét le, a 21. sorig.
  Az N4-be bevittem a hivatkozást: =F4, majd ezt másoltam jobbra és le.

  #6697

  Transit
  Felhasználó

  Kedves Delila!

  Igen, valóban látni ezeket a képleteket, amiket felsorolt. De ott pont egymás mellett vannak az azonos cikkszámok és így valóban működik az a fajta átcsoportosítás, amit Ön a képletekkel (A K4 cella képlete =B4, ezt másoltam jobbra az M4 celláig, majd a 3 cella képletét le, a 21. sorig. Az N4-be bevittem a hivatkozást: =F4, majd ezt másoltam jobbra és le.) megoldott. Viszont a feladat lényege az lenne, hogy egy szemmel nem beazonosítható halmazból (amik egymás alatt vannak, mert két különböző excelben találhatók, amiket egybe tudok úgy rakni, hogy egymás alá teszem őket) válogassuk össze az azonos cikkszámokat (+ a hozzá tartozó adatok: név, ár) és tegyük egymás mellé egy sorba.

  Amit mellékeltem file-t, abban a “Munkafüzet1” elnevezésű fülön van az első két halmaz egymás alá rakva és mellette a végeredmény. Hogyan jön létre, ha Ön nem látja azt, hogy mik az azonos cikkszámok. Milyen képlet ismeri fel az azonos cikkszámokat és rendezi egy külön álló táblázatba?

  Bocsánat, ha nagyon fárasztó vagyok…

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #6701

  horvimi
  Adminisztrátor

  Nos, egy kicsit hadd szóljak hozzá:

  Tranzit!

  Mi lenne, ha feltennél valami normális mintát, mert így alaposan elbeszéltek egymás mellett.
  Ezen kívül mint lehetséges megoldást, ajánlom figyelmedbe ezt a cikkemet korábbról:

  Ez a módszer csak azonos munkalapon lévő listákkal működik, de úgy valóban elképesztően egyszerű.

  Tehát próbáld a következőt, feltételezve, hogy mindkét lista három oszlopos:

  1. Másold a két listát egy lapra úgy, hogy a kettő között legyen egy üres oszlop, de legyen fejlécük, ami azonos
  Cikkszám szerint rendezd mindkét listát
  2. Jelöld ki mindkét lista cikkszám oszlopát (Ctrl-al)
  3. Alkalmazd a fenti cikkben leírtakat, azaz feltételesen formázd az ismétlődő elemeket
  Ezzel beszínezi mindkettőben azokat, amik mindkettőben benne vannak.
  4. Mindkét listát rendezd a cikkszám oszlopban szín szerint úgy, hogy az imént színezettek legyenek felül.
  Ezt ebben a cikkben találod.
  5. Ezzel elvileg egymás mellé kerülnek az egyformák
  6. A maradék a többi

  ???

  Imre

  #6702

  delila
  Felhasználó

  Egyszerű és nagyszerű!

  #6703

  Transit
  Felhasználó

  Köszönöm a segítséget. Minden jól működik!

  Még annyi kérdésem lenne, mert elcsúsznak a sorok a sorba rendezés után, hogy miért számít egyezésnek az excel számára a “2014” és a “02014” (ráadásul két különböző termék cikkszámai)? Sok ilyen van benne, hogy ugyan az a számsor, de az egyik helyen megelőzi a “0”, tehát mégsem ugyan az, de az excel annak értékeli. Nos mivel ezeket megegyezésnek veszi, ezért gyakorlatilag elcsúsznak az oszlopok egymáshoz képest, mert a “2014” bal oszlopban, a “02014” pedig a jobb oszlopban található. Viszont az ABC szerinti sorba rendezésnél nem kerülnek egymás mellé (azonos sorban).

  Így a fent leírtak miatt futólag (szemmel) át kell nézni az egész listát, hogy hol nincs egyezés és megkeresni, hogy mi csúsztatta el a sorokat és azt kiszedni (hiszem amúgy sincs párja). A kiszedés után természetesen egy magasságba kerül minden és működik, amit eredetileg szerettem volna.

  #6705

  horvimi
  Adminisztrátor

  Igen, ez valóban probléma, az Excel autokonverziója miatt a csak számjegyből álló oszlopokat ezek szerint számmá alakítja, így eldobja a vezető nullákat.
  Ez kiderült volna, ha jó mintát teszel fel 🙂

  Ezt úgy tudnád kiküszöbölni, hogy az 1. lépés után beteszel egy új lépést:
  A cikkszám és a cikknév összefűzését beteszed egy új oszlopba.

  A feltételes formázást ezen oszlopok összehasonlítása (kijelölése) alapján végzed el.

  Végül ez az oszlop törölhető, ha nem kell.

  Imre

16 bejegyzés megtekintése - 1-16 / 16

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.