Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Két munkalap szűrése egyszerre

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Két munkalap szűrése egyszerre

Topic Resolution: Resolved

Ennek a témakörnek tartalma 14 hozzászólás, 3 résztvevő. Utolsó frissítés:  horvimi 3 hónapja, 2 hete telt el.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 15
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #7732

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Sziasztok!
  Csatoltam a NAV oldaláról letölthető online számlaadatszolgáltatás bejövő számlák listáját, a felesleges oszlopat már kitöröltem. A fájl két munkalapból áll. Az elsőn (Számlaadatok) vannak a havi bejövő számlák tételesen számlaszám szerint felsorolva. Minden sorban egy számla szerepel és a számla sorszáma alapján azonosítható a sor.
  A fájl második fülén szerepelnek az első munkakapon szereplő számlák tételadatai, itt is a számla sorszáma alapján lehet megtalálni az adott számlát, az első munkalap és a második munkalap megfelelő számla- sorszámai pontosan megegyeznek. Viszont a tételadatoknál egy számla nem egy sorban szerepel, hanem annyi sorban, ahány tétel volt a számlán. Ha pl. egy adott bejövő számlán 3 külön tétel szerepelt, akkor az első munkalapon 1 sor (a számlasorszámával azonosítva), a második munkafüzetben pedig 3 külön sorban hozza a számlát, természetesen a számla sorszáma ugyanaz mind a három tételsornál, és az pontosan megegyezik az első munkalapon feltüntetett számlaszámmal.
  Egy olyan megoldást kell kitalálnom, hogy minél egyszerűbben, a lehető legkevesebb kattintással le lehessen szűrni az első lapon állva az adott számláhot tartozó tételadatokat, amik a második munkafüzetben vannak. A legjobb az lenne, hogy szépen lefelé lépdelve megmutatná az adott sorhoz (számlaszámhoz tartozó tételadatokat), mondjuk mellémásolnáa táblázat melletti üres helyre, majd törölné. Vagy lenne egy lenyitható lista a tételadatokkal, amit ki lehetne bontani. Meg lehet ezt az Excellben csinálni?
  Amit én próbáltam: csináltam egy Szeletelőt a számlaszámnál a 2. lapra, sajnos azért nehézkes, mert hosszú a szeletelő és a sok nagyon hasonló számlaszámból nehezen lehet kiválasztani, hogy pont melyik is kell. Kimutatással is próbálkoztam a két táblázat egymás mellé másolása után, de ott sem sikerült összehoznom semmi használhatot. Irányított szűrő és makró kombinációjára gondoltam, hogy esetleg működhet.Nagyon köszönöm előre is, hogy gondolkoztok rajta.

  #7733

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Egy olyan makrót vettem fel, amiben az első munkafüzetben ráállok a keresendő számlaszámra, azt vágólapra teszi, majd a makró átvisz a másik fülre, ahol az autószűrőbe beteszi a vágólapon lévő számlaszámot és leszűri. Esetleg irányított szűrés?
  Valami ilyesmi jó lenne, csak nem sikerült rávennem a makrót, hogy ne az adott számlaszámot vigye át, amit a makró felvételekor kijelöltem, hanem mindig az aktuálisan vágólapon lévőt. A legtutibb az lenne, ha ezt a leszűrt tételsorozatot átmásolná az első fül felső 10 sorába (annál több tétel nem szokott lenni), annyivel lejjebb menne a táblázat a címsor rögzítésével egyidejűleg.Majd az új keresésnél törölné a területet és újra odanmásolná a következő szűrés tartalmát. Akkor tényelg az lenne, hogy lépdelek lefelé, és csak a makrót indítanám el minden lépésnél újra és újra. Vágyálom?

  #7734

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Eltünt a csatolás, na mégegyszer.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #7736

  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Szerintem elfelejtettél mitafájlt csatolni, vagy nagyobb volt, mint 2048 KB, azaz 2 MB.

  Ez egy sima PIVOT tábla (Kimutatás probléma.)
  Ha a számlaszám lenne az, amit kibontanál, és a számlából nem kell más adat, akkor elég a második lap (tételek) alapján készíteni.
  SOR dobozba behúzod a számlaszámot, alá a tétel megnevezését, alá a darabszámot, ha az is kell
  Érték dobozba az összeget
  Ezután a kimutatáseszközök tervezés lapján a Kimutatás elrendezése menüben beállítasz Táblázatos elrendezést, és nagyjáből kész van.

  lehet még játszani a részösszegekkel, hogy a számlaszámnak legyen, a többinek ne legyen.
  A számlaszám szintjén össze lehet csukni az egészet és ott lesznek a számlaszámok a számla végösszegével, és mindegyik kibontható egyesével.

  Ha ilyeneket csinálsz, javaslom a PIVOT mesterkurzusunkat, sokat profitálnál belőle.
  Van most 2 fél napos online élő változat, és van videótanfolyam változat.

  Imre

  #7742

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Szia!
  Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.Csatoltam újra a mintafájlt. Megcsináltam ezt a kimutatást, amit leírtál, de sajnos ez nem lesz jó. Amit ez a kimutatás tud, azt már megcsinálta nekem a 2. fülre beállított szeletelő is, amit a számlaszámra lőttem be, még áttekinthetőbb is volt a szűrés után a leszűrt csoport. Ha megkerestem a hosszú szeletelőlistában az adott számlaszámot, akkor leszűrte az összes hozzátartozó számlatételt, ráadásul a teljes sort minden adatával, amire szintén szükség van, nem elég csak a végösszeg. Azért fontos, hogy a teljes adatsor látszódjon, mert pont azt kell ellenőrizni, hogy az adott számla összes tétele egységes áfaszázalékkal megy, vagy van-e benne 0% vagy 5% tétessor is, csak a végösszeg nem elég.
  A számlák ellenörzése az 1.munkalap alapján megy, mivel a számlák teljesítési dátum alapján vannak sorbarakva és a második fülön nincs dátum, sem partnernév, csak hosszú számlaszámok, amiket nehéz megjegyezni a kereséskor.
  Arra jutottam, hogy az első fülre átmásoltam a 2. fül tartalmát és soronként szűrök, ahogy haladok dátum szerintés nézem hozzá a dátum szerint sorbarakott számlákat. Gondoltam makróra is lásd 7733-as bejegyzésem, de azzal meg az a baj, hogy ha lefutott egy makró által készített szűrés, akkor utána nem tudom visszaléptetni kiinduló állapotra. Marad a sima soronkénti szűrés a 2. fülön vágólapra másolt számlaszámmal?

  #7743

  horvimi
  Adminisztrátor

  Semmiképpen sem.
  Ha az elso laprol is kell adat, akkor:
  A eset, hogy FKERES-SEL athozod a szükséges adatokat számlaszám alapján (Dátum, mittomen), és abból csinálod meg a pivot táblát

  B eset, hogy adatmodellbe importalsz és PowerPivot-ot használsz a két tábla osszekapcsolasaval.

  Mindkét esetben tehetsz szeletelőt is, ha akarsz.

  #7744

  horvimi
  Adminisztrátor

  Ja, és ha esetleg Office 365 van, akkor szóba jöhet meg a Szűrő függvény is.

  #7745

  horvimi
  Adminisztrátor

  És persze ha mindenképpen azt akarod, h az elso lapra szurje át az aktuális számla teleleit a masodikrol, akkor valóban makrozni kell.
  Filter függvény vagy iranyitott szűrő makrozva

  #7746

  verax
  Felhasználó

  Szia PEAKERIKA!

  Ehhez mit szólsz:

  üdvözlettel
  verax

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #7748

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Bakker, hát az agyam eldobom! Ezt hogy hogy hogy csináltad? Nagyon-nagyon-nagyon köszi. Ez volt a vágyálmom! Elképesztő megoldás. Próbáltam Imi instrulciói alapján elindulni, de kiscsibe vagyok még hozzá, sajnos. Már férne egy-két Excel tanfolyam, csak most sajnos nem fér bele.
  Megpróbálnád leírni, hogy ez a csoda hogy jött létre? Nem látok képleteket, nem makró, nem tudom értelmezni sem.
  Kicsit kellene még masszíroznom, mert a tételek mellett kellene látszódnia a tételhez tartozó nettó, áfa % és bruttónak is, ahhoz pedig odébb kéne rakni a D2 mezőt.Belemásolom mindjárt az éles adatokat és megnézem. Hát, boldoggá tettél!

  #7749

  horvimi
  Adminisztrátor

  Jobb klikk az első munkalap nevén -> Kód megjelenítése
  Ott van az eseménykezelő makró, amit próbálj értelmezni és a saját szerkezetedre implementálni.
  Irányított szűrőt makróz, a számlaszám oszlopban minden cellakurzor mozgatásra frissít.

  Szép munka 🙂

  #7750

  verax
  Felhasználó

  Szia!
  Örülök, hogy tetszik! 🙂
  Tehát, ahogy horvimi is írta:
  Számlák munkalap jobb klikk – Kód megjelenítése …
  azért itt van a kód és nem egy modulban, mert egy, a munkalaphoz tartozó eseményt szeretnék figyelni, nevezetesen a cella kijelölés változását (Worksheet Selection Change)
  Egy elágazásban (IF .. Then … End If) meghatároztam, hogy mely cellák kiválasztása esetén legyen következménye a kijelölésnek. Target.Column=1, Target.Row … Target.Count=1 azaz az első oszlop 12. sorától az utolsó használt sorig, akkor ha csak egy cella van kijelölve.
  És hogy mit kell tenni? Az éppen aktuálisan kijelölt cella értékét másoljuk egy olyan előkészített területre, amit a következő lépésben a speciális – haladó – szűrés kritérium tartományaként fogunk használni.
  Ha, mint írtad, több oszlopra van szükséged, természetesen a legcsekélyebb erőfeszítéssel módosítható a szerkezet. Csupán a szükséges oszlopokkal kell bővíteni a szűrőt.

  üdvözlettel
  verax

  #7751

  verax
  Felhasználó

  Szia!

  Ha arra vagy kíváncsi, hogy többféle ÁFA kulcs szerepel-e a tételek között, érdemes egy feltételes formázással kiegészíteni például az “Adó mértéke” cellát…
  A minta táblázatból kiderült, hogy bár általában nem szokott egy-egy számlán tíz tételnél több szerepelni, de azért elvétve előfordul. Tehát módosítani kell az első javaslatomon.

  üdv
  verax

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #7753

  PEAKERIKA
  Felhasználó

  Köszönöm a segítséget, tökéletesen sikerült megoldani azt, ami az elképzelésem volt és rengeteget tanultam közben. NAGYON HÁLÁS VAGYOK és szeretnék majd egyszer eljutni a ti szintetekre. Képzés kell majd nekem és nyilvánvalóan ez a hely a legjobb rá.
  És köszönöm, hogy addig sem hajtotok el minket, hanem türelmesen válaszoltok.
  Üdv: Erika

  #7755

  horvimi
  Adminisztrátor

  Ez főleg verax érdeme.
  Ha Te örülsz, mi is örülünk. 🙂

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 15

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.