Telefonszámunk: 1-472-0679

Excel oszlop és sorválogatás függvénnyel

2024-01-06 - horvimi - Kategória: Függvények
Hivatkozott Excel verzio: Office365

Előfordulhat, hogy egy nagyobb tartományból csak bizonyos oszlopokra vagy sorokra van szükségünk, és ezeket folytatólagosan egymás után szeretnénk tenni. Tehát amit tenni szeretnénk, az oszlopválogatás vagy sorválogatás.

Oszlopok esetén mondjuk így

oszlopvalogatas-abra

Korábbi statikus megoldások

  1. Vágólapos másolás
    Ctrl billentyűvel kijelöljük a másolandó oszlopokat, majd másolás-beillesztéssel letesszük az új helyre, ahol a kijelölt oszlopok vagy sorok egymás után kerülnek automatikusan.
  2. Az Excel haladó szűrő
    Ez is alkalmas oszlopválogatásra, sőt, még egy szűrési lehetőséggel is bővíthetjük, ahogy ezt leírtam egy régi cikkben még 20123-ban.

Dinamikus megoldás függvénnyel

Fontos, hogy az itt ismertetésre kerülő függvények 2022-ben kerültek be az Excel 365 verziójába, tehát jelenleg csak akkor használhatod, ha neked is ilyen van.

OSZLOPVÁLASZTÁS (CHOOSECOLS)

A használata meglehetősen egyértelmű. Elsőként meg kell adni azt a tartományt, amiből választunk, majd felsoroljuk a kívánt oszlopok számait.

OSZLOPVÁLASZTÁS(tömb, oszlopszám1, [oszlopszám2], …)

Tehát a következő parancs egy tartomány első, harmadik és ötödik oszlopát választja ki egy tömbbe és helyezi el a munkalapon

=OSZLOPVÁLASZTÁS(A2:E200; 1; 3 ; 5)

Az oszlopok számainak nem kell növekvő sorban lenniük, így az eredmény tömbben az oszlopok lehetnek teljesen más sorrendben,
mint ahogy az eredeti táblázatban voltak.

Pl.: OSZLOPVÁLASZTÁS(A2:E200; 3; 5 ; 1)

SORVÁLASZTÁS (CHOOSEROWS)

A SORVÁLASZTÁS függvény pontosan ugyanígy működik, csak sorokat tudunk válogatni a forrás tartományból. Ezért ezt nem ragozom külön.

Negatív sorszámok

A negatív sorszámok hátulról kezdik a számozást, tehát pl. az

=OSZLOPVÁLASZTÁS(A2:E200; -1)

Az utolsó oszlopot fogja kivenni a megadott tartományból.

Kombinálás egyéb tömbfüggvényekkel

A legnagyobb előrelépés ezekkel a függvényekkel szerintem az, hogy bemenetként is tudnak fogadni már előfeldolgozott tömböket, illetve az általuk kiválogatott sorok vagy oszlopok szolgálhatnak bemenetéül más tömbfüggvényeknek.

Szűréssel kombinált oszlopválogatás

A SZŰRŐ (FILTER) függvény 2020-tól van az Excelben, amiről itt írtam részletesen. Ha ezt kombináljuk az oszlopválogatással, akkor dinamikus megoldást készíthetünk a haladó, azaz irányított szűrővel kapott statikus megoldáshoz képest.

Először szűrjük az eredeti tartományt, majd utána válogatjuk ki a szükséges oszlopokat vagy sorokat. Így tudunk pl. utolsó előfordulás vagy N-dik előfordulás sorát is lekérdezni egy táblából.

Ezeket a megoldásokat a videóban nézheted meg.

 

Vélemény, hozzászólás?