Telefonszámunk: 1-472-0679

Egyedi értékek megszámolása csoportonként

2023-09-22 - horvimi - Kategória: Függvények, Képletek, Tömbképletek
Hivatkozott Excel verzio: Office365 Online

Kimutatások készítésekor gyakran felmerülhet az, hogy kategóriánként vagy csoportonként megszámoltassuk az  eltérő (egyedi)  értékek darabszámát. Ez egy típus probléma, amire a közelmúltig nem is volt annyira egyszerű választ adni. Ugyanis az Excel sem a sima munkalapfüggvényei között, sem a PIVOT tábla összesítő függvényei között nem tartalmazott olyan függvényt, ami az ismétlődések eltávolításával, csak az egyedi értékeket tartja meg vagy számolja össze.

Mi is itt a probléma?

Először egy kis méretű esettanulmányon mutatnám be, hogy mit is szeretnénk, amit a következő kép illusztrál:

Eltérők-darabszáma-probléma

A bal oldali táblázatban két csoport látható sorba rendezve, A és B néven. A hozzájuk tartozó értékek között csoporton belül is van ismétlődés. Az „A” csoportnak 4 értéke van, de csak két különböző, a 10 és a 12. A „B” csoportnak is 4 értéke van, de itt három különböző értéket találunk: 10, 13, 14.

Új függvények

Az Excel 365 desktop és online verziójába folyamatosan érkeznek újabb és újabb függvények. Ezek közül kettőről külön bejegyzésekben már korábban megemlékeztem:

Most ezek kombinált használatára lesz szükség. A szöveges leírásban ismertetett megoldás csak az újabb függvényeket használja, de a videóban van két másik lehetőség, is, amik korábbi Excel verziókban is működnek.

Megoldás – új függvényekkel

A fenti probléma két részfeladatból áll. Egyszer kell képeznünk a bal oldali tábla első oszlopából az egyediek listáját. Ezt az egyedi függvénnyel készítjük el, az „A2:A9” tartomány alapján. Nem lepődünk meg, hogy az eredmény egy két elemű tömb lesz, ami „A” és „B” csoportneveket tartalmaz.

egyedi-függvényCsoportnevek-kigyújtve

Ha a csoportokat tartalmazó oszlop nem lenne rendezett (ami legtöbbször igaz), akkor bevethetjük a rendezést is.

=SORBA.RENDEZ(EGYEDI(A2:A9))

Ezután jön az a formula, ami az „A” csoportra megmondja, hogy mennyi különböző érték tartozik hozzá. Ez valójában 3 részből áll:

  1. Értékek szűrése az „A” csoportra
  2. A kapott értékek tovább szűrése csak az egyediekre
  3. Az egyediek megszámolása

Nézzük lépésenként:

„Érték” oszlop szűrése

A „B” oszlopban szűrünk, és a szűrő logika az, hogy az „A” oszlopban a mellette lévő, azaz a D2-ben lévő csoportnév van, ami ugye az „A”.
Az eredmény egy  tömb, ami csak az „A” csoport, egyelőre még ismétlődő értékeit tartalmazza.

szűrő-függvényA-csoport-szűrt-értékei

Egyediek megszámoltatása

Az előbb megkapott tömböt odaadjuk az EGYEDI függvénynek, ami kiszűri az ismétlődéseket, majd ennek eredményét odaadjuk a DARAB2 függvénynek, ami megmondja az elemszámot. Mivel a képletet le fogjuk húzni a következő sorra, hogy a „B” csoportra is megcsinálja a megszámlálást, a formulán kicsit javítunk, rögzítjük a tartományokat.

szűrő-egyedi-darab2

A végleges képletet kimásolható módon is megadom:

=DARAB2(EGYEDI(SZŰRŐ($B$2:$B$9;$A$2:$A$9=D2)))

Letölthető munkafüzet

Csoportosított-egyedi-darabszám

A videó PIVOT és POWERPIVOT megoldással kiegészítve