Telefonszámunk: 1-472-0679

Legördülő lista automatikus változása

Kezdőlap Fórumok Excel témák Legördülő lista automatikus változása

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #3099
  Ydelef
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Szeretnék egy olyan táblázatot ami kétnyelvű, azaz a szöveges részek megjeleníthetőek magyarul vagy angolul.
  “Kapcsolóként” csinálok egy legördülő listát (magyar/angol), ez megy.
  A legördülő listámhoz “ha” képlettel hozzákötöm az egyszerű, szöveg tartalmú cellákat. Kapcsolót átállítom, a cellák szövege automatikusan megváltozik, meg is jelenik a változás. Ez megy.
  Vannak további legördülő listáim. Ezeket is hozzákötöm a kapcsolómhoz, több módon, függő lista vagy “ha” függvény a tartományba, vagy “ha” függvény az érvényesítés modulba. Mindegyik működik úgy hogy megváltoztatja a legördülő lista nyelvét, amennyiben _újra_ legördítem. Ez megy. Hiába kapcsolok azonban át amennyiben nem gördítek a cellában marad az eredeti nyelv. Ez nem megy.
  Valamilyen automatizálási/újraszámolási parancs kellene valahová, de itt megállt a tudományom. Látom, hogy milyen irányba kellene mennem, de nem vagyok programozó, ezért sok mindent nehéz értelmeznem.

  A példán látszik, hogy A7 változtatásakor B7 automatikusan változik, C7 viszont csak a háttérben a változás megjelenítéséhez újra le kell gördíteni.
  Please, help!

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #3105
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Hát Igen, ez nem egyszerű dolog.
  Makró nélkül nemigen oldható meg.

  Én ezt csinálnám:
  1. Felvennék egy kétoszlopos szótár tartományt. (Magyar és Angol megfelelőik)
  2. Felvennék egy tartományt, ahová azoknak a celláknak a címeit írnám, amiket fordítani kell
  3. A nyelvválasztó eseménykezelőjébe megírnám azt a makró programot, ami ha változik a nyelvválasztó értéke, és az nem egyezik meg a korábban ott lévővel, akkor a megadott cellákban kicserélgeti az értékeket a szótár alapján.

  Így az összes, legördülő lista adatforrásaként definiált tartományt csak egyszer kell magadni, de az aktuálisan kiejölt menüpontok lecserélődnek.

  érdekes feladat.

  Imre

  #3108
  Titok
  Felhasználó

  SZia!

  Makrómentes megoldásnak:
  csinálj egy szűk oszlopot, ebbe csináld a korlátozást, ugyanolyan szinű legyen a betű, mint a háttér. Az előtte levő oszlopot védd le, ott ne tudjanak kalamolni. Oda fogod, beraksz egy képletet, hogy a nyelvtől függően keresse meg a szótártáblába azt, amit kiválasztottál. A lista hivatkozását (ahogy csináltad) szintén nyelvfüggővé tedd. Ekkor ami látható mindig a kiválasztott nyelvnek megfelelően látszódik, és ha rámész a legördülőre további adatfelvitel miatt, akkor is a prompt nyelv szerint fog megjelenni.

  1 db sör!
  🙂

  #3113
  Ydelef
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Köszönöm!

  Imre! Hát igen, szemezek a makroírásban való elmélyedéssel, de ez autódidakta módon a sok kísérletezést beleszámítva több időnek tűnik, mi nt amennyi most van.

  Titok! Ez szuper, sok sört is megér! 🙂

  Kicsit rá kell segíteni vizuálisan, hogy a júzer megtalálja a box vezérlését és ne mellé nyomkodjon, nem tudom van-e ennek szofisztikáltabb megoldása. Probléma viszont, hogy a legördülő lista mérete az oszlopszélességhez igazodik, így nem látni rendesen a listát. Gépészkedés közben időnként előfordul, hogy automatikusan méretre állítja magát, de ezt nem én idézem elő, mint ahogy azt sem, hogy legközelebb ne tegye ezt. Esetleg, ha ehhez még hozzá tudnátok szólni.. 🙂

  Hálával:

  Ydelef

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #3152
  Titok
  Felhasználó

  Szia!

  Ha beállítod, hogy rejtett is legyen a képletes cellád, és alkalmazod a munkalapvédelmet, akkor csak a legördülőre fog tudni a juhzer klikkelni, és akkor nem lesz vele bajod.

  #3153
  delila
  Felhasználó

  Szia!

  Megtaláltam egy bő 3 éve összeállított gyakorló füzetet. Nézd meg, hátha tudod alkalmazni.
  Még 2003-as Excelben készült.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #3155
  Ydelef
  Felhasználó

  Titok!

  Köszönöm! Viszont, ha el is rejtem a képletes cellát ott nem tud választani. (Két légördülőm van, az egyikkel szabályozom a másik legördülő nyelvét). A védelemmel nincs problémám, csak már ergonómiailag csiszolgatom :-), de jó lesz így is, a sok sör dukál.

  Delila!

  Köszönöm!

  #3156
  delila
  Felhasználó

  Tudod használni?

  #3170
  Ydelef
  Felhasználó

  Delila,

  A probléma a legördülő lista kiválasztott (megjelenített) elemének szinkronizált változása volt. Ilyet nem találtam az általad küldött fájlban. A többit meg tudtam oldani. Erre is van most megoldás, képlettel, ami azért is jó mert nem tudok makrót írni, illetve azt a fájlt amiben kell ide-oda küldözgetjük mailen, egyszerű júzerek között és egy esetleges makro szűrés használhatatlanná tenné a cuccot. Találtam viszont más érdekes dolgokat abban amit küldtésl, amiket szívesen megkérdezgetnék, csak ez itt nyilván nem tanfolyam:-)

  Köszönöm a segítséged még egyszer.

  #3176
  delila
  Felhasználó

  Úgy van, a küldött fájl nem válasz az eredeti kérdésedre, csak hasonló feladatot (szavak gyakorlását) oldja meg. Az érvényesítéseket tartalmazó oszlopokat vedd olyan szélesre a saját füzetedben, hogy a leghosszabb kifejezés is elférjen benne.
  Szívesen segítenék a gyakorló szómegértésben, de itt nem látok privát levelezésre módot, az elérhetőségemet meg nem teszem ki.

  #3179
  Titok
  Felhasználó

  Dear Fear Bear!

  Ja, bocs, most nem Micimackónak írok.
  Szóval Feledy, ha van már valami előrehaladás, rakd fel a táblát, úgy könnyebben fog tudni mindenki segíteni.
  Meg attól. hogy ez nem tanfolyam, azért még segít mindenki, aki réár éppen. Pláne sörért! 🙂
  Ugyanitt: Eladó dióbél ütésálló gyári csomagolásban 1100 Ft/kg

11 bejegyzés megtekintése - 1-11 / 11
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.