Telefonszámunk: 1-472-0679

Haladó szűrés sorozat – Feltételek Cellahivatkozással

2016-07-18 - horvimi - Kategória: Adatkezelés - Szűrés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016

A haladó szűrő eszközt érdemtelenül kevesen ismerik. Többet érdemelne. Emiatt egy sorozatot indítok a lehetőségeiről. Volt már szó korábban róla, de úgy döntöttem, még egyszer nekifutok. A haladó szűrőt speciális vagy irányított szűrőnek is szokták nevezni. Az autoszűrővel egy lépésben nem megoldható, összetettebb szűrésekhez, illetve a gyakran ismétlődő, akár egyszerűbb szűrésekhez használjuk.

Lényege, hogy a szűrendő táblázaton kívül egy külön tartományban fogalmazzuk meg a szűrési feltételeket, majd a haladó szűrő párbeszédében megadjuk a feltételtartomány helyét,  pár dolgot még beállítunk, és kész!

A haladó szűrő előnyei

  • Bonyolultabb szűrésekre is alkalmas egy lépésben
  • Az eredmény akár azonnal új helyre másolható, akár másik lapra
  • A szűrési feltételeket tároljuk, nem kell folyton megcsinálni, kitalálni
  • Az eredményből kiszűrhetjük a szükségtelen oszlopokat (Projekció)
  • Szűrés közben az oszlopok sorrendjét is módosíthatjuk

A cikksorozat tagjai

Mi lenne, ha feltételeket cellákból vennénk?

Az eddigiekben a feltételeket így vagy úgy, de beledrótoztuk a feltételtartományba. Ennek az lehet  a hátránya, hogy ha módosítani szeretnénk valamelyik feltételt, azt a feltételtartomány közvetlen szerkesztésével kell megtenni. Nézzük meg tehát, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a feltételeket erre a célra fenntartott cellákból emelnénk ki, és csak a relációs jeleket tartanánk meg konstansként.

Ilyenkor a feltételhez egy speciális képletet kel írnunk, ahol összefűzzük a használni kívánt relációs jelet és az értéket. Ha például a feltétel az, hogy nagyobb, mint a D2-es cella, akkor feltételként ezt adjuk meg:

=">"&D2

Konkrétabb példa

Szűrjük azokat a sorokat, ahol budapestiek vannak, és a fizetésük nagyobb, mint egy adott összeg (Ezt az M7-es cellában tároljuk), és azokat a sorokat, ahol miskolciak vannak, és a fizetésük nagyobb, mint az N7-es cellában tárolt összeg. A kritérium tartomány ilyesmi lesz:

Dinamikus_feltetel_cellabol

A képletek helyén természetesen annak eredménye látszik majd:

Dinamikus_feltetel_cellabol_eredmeny

Letölthető munkafüzet

iranyitott-szuro-peldak

És persze a videó

Vélemény, hozzászólás?