Telefonszámunk: 1-472-0679

Makró általános

Az Excel programozásának tanulási útja

Már egy jó ideje tervezem, hogy leírom a saját véleményemet arról, hogyan, milyen sorrendben érdemes tanulni az Excel makrózását, programozását, azaz a VBA-t. Tisztában vagyok azzal, hogy nem csak ez az út létezik, és azzal is, hogy ez akár helytelen út is lehet, nekem mindenesetre beválni látszik. […]

Tovább...

Teljes útvonalból fájlnév vagy mappa – VBA

Gyakori feladat, hogy egy fájl teljes elérési útjából ki kell nyerni a fájlnevet és/vagy a mappa útvonalat. Tehát ha például egy GetOpenFilename függvény visszaadja a kiválasztott fájl teljes elérési útját, C:\PROJEKTEK\2016\Excel-Ppt-chart-project\Top10\Top10_template.pptx Akkor ebből szükségünk lehet az útvonalra C:\PROJEKTEK\2016\Excel-Ppt-chart-project\Top10\ és a fájlnévre Top10_template.pptx Ehhez adnék közre két függvényt. […]

Tovább...

Megbízható dokumentumok – Makrók engedélyezése

Alapfogalmak Makró figyelmeztetés Az Excel-ben a makróbiztonság gyárilag úgy van beállítva, hogy makrókat tartalmazó fájlok megnyitásakor egy figyelmeztető üzenetet kapjunk, és eldönthessük, engedélyezzük-e a makrókat az adott dokumentumban vagy sem. Excel 2003-ig ez a figyelmeztető ablak jól látható módon, a képernyő közepén jelent meg. Excel 2007-ben jelent […]

Tovább...

Tartománynevek elrejtése – VBA

A professzionális Excel felhasználók gyakran dolgoznak névtartományokkal. Ez ugyebár azt jelenti, hogy egy tartományt elnevezünk, és a képletekben a tartomány címe helyett a nevét használjuk. A tartományok elnevezését a szerkesztőléc bal oldalán lévő Név mezőben vagy a Képletek szalagon található Névkezelőben lehet megadni. A Dinamikus névtartományokról olvashatsz […]

Tovább...

Az egyéni makró munkafüzet (PERSONAL.XLSB)

Az egyéni makró munkafüzet (Personal Macro Workbook) egy speciális munkafüzet, amit leginkább arra használhatunk, hogy kisebb, speciális vagy általános segéd makrókat tárolunk benne, és a napi munkánk során ezeket a makrókat használva felgyorsíthatjuk a munkánkat. Néhány példa:

 • A mai dátum beillesztése a kijelölt cellákba
 • Az aktív munkafüzet útvonalának kiíratása (honnan nyitottuk meg)
 • Aktuális kijelölés képleteinek értékké alakítása
 • A kijelölés közepére igazítás
 • Aktuális táblázat formázása adott sablon szerint
 • stb…

Hol van a helye? – XLSTART

A nevében is benne van, hogy személyes, azaz ha egy gépet többen használunk, akkor mindenkinek lehet saját ilyen makró füzete. Emiatt a személyes felhasználói profilunkban van a helye.

C:\Felhasználók\Konkrét felhasználó\Appdata\Roaming\Microsoft\Excel\XLSTART

A saját gépünkön aktuális helyet meg is kérdezhetjük az Exceltől:

 1. ALT-F11-el lépjünk át a Visual Basic szerkesztőbe
 2. Ctrl-G kombinációval hívjuk elő az Excel parancssorát (Immediate Window)
 3. Írjuk be a következőt: ?Application.StartupPath
 4. Válaszként megkapjuk a helyes útvonalat

Az AppData mappa alapból rejtett, ezért ha meg is szeretnénk nézni ennek a mappának a tartalmát, akkor be kell kapcsolni a rejtett fájlok és mappák megjelenítését.

Mi ez a mappa?

Ez a mappa arra való, hogy az ide helyezett munkafüzetek, vagy azokra mutató parancsikonokhoz tartozó munkafüzetek az Excel indításakor automatikusan megnyílnak.

Ha ezen a helyen létrehozunk egy PERSONAL.XLSB fájlt ( bináris munkafüzet), akkor az Excel ezt felismeri, és tud bele rögzíteni makrókat, illetve tudunk belőle futtatni makrólat attól függetlenül, hogy különben éppen melyik munkafüzettel dolgozunk.

Az XLSTART mappa az Exel telepítésekor legtöbbször automatikusan létrejön, és üres. Ritkábban, de előfordul, hogy az XLSTART mappa sem jön létre telepítéskor. A személyes makró munkafüzet tehát alapból nem létezik, azt nekünk kell létrehozni.

A PERSONAL.XLSB létrehozása

Erre három módszert is használhatunk

 1. Egy üres munkafüzetet nyitunk, és elmentjük bináris fájlként, PERSONAL néven az előbb megadott helyre
 2. Rögzítünk egy akármilyen makrót a személyes makró füzetbe. Ilyenkor az excel létrehozza a fájlt.
 3. Egy másik felhasználó profiljából vagy akár egy másik gépről származó fájlt bemásolunk ide

A PERSONAL.XLSB rejtetten nyílik meg, azaz nem látszódik az ablaka, csak a Visual Basic felületen látható, hogy nyitva van. A rejtettségét mi tudjuk beállítani a Nézet (View) szalagon az elrejtés/felfedés (hide/unhide) parancsokkal.

Példa makró

Legyen itt egy példa makró, amit a videó alapján létrehozott PERSONAL.XLSB fájlba illesztve ki is tudunk próbálni. A makró egy ablakba kiírja az aktuális munkafüzet elérési útját.

[vb]

Sub utvonal()

msgbox activeworkbook.path

End Sub

[/vb]

Mindez működés közben

 • Egyéni makró munkafüzet létrehozása

Tovább...