Telefonszámunk: 1-472-0679

Az Excel programozásának tanulási útja

2021-03-27 - horvimi - Kategória: Makró általános
Hivatkozott Excel verzio:

Már egy jó ideje tervezem, hogy leírom a saját véleményemet arról, hogyan, milyen sorrendben érdemes tanulni az Excel makrózását, programozását, azaz a VBA-t.

Tisztában vagyok azzal, hogy nem csak ez az út létezik, és azzal is, hogy ez akár helytelen út is lehet, nekem mindenesetre beválni látszik.

Mi a legfontosabb?

Szerintem az, hogy minél kiterjedtebben és minél magasabb szinten ismerjük az Excel lehetőségeit. Ezzel megteremtjük a lehetőséget arra, hogy helyesen tudjuk eldönteni egy adott szituációban, milyen eszközzel érdemes a megoldást elkészíteni.

A makrózást az alap szint után nehéz elsajátítani. Egyszerűen csak azért, mert tulajdonképpen egy programozási nyelvet kell megtanulnunk, sőt, inkább úgy fogalmaznék, hogy

Meg kell tanulni programozni!

Programozni nehéz megtanulni és mindenképpen sok időbe telik. Az idő nagy része arra kell, hogy az autodidakta módon vagy tanfolyamon elsajátított ismereteket a gyakorlatba ültessük. Nem egyszer, sokszor. Tehát éles, valós feladatokon keresztül, sok „Guglizással”, esetenként fórumozással lehet haladni.

Lássuk az út sarokköveit

Makró-tanulási-út

Ezen az ábrán is megpróbáltam érzékeltetni, hogy az Excel alapos ismerete nélkül nehezebb dolgunk lesz. Ez  a tudás, mint minden egyéb, út közben is felszedhető.

Hogy a sarokkövek mit takarnak, ahhoz nézd meg a Videót!

 

Vélemény, hozzászólás?