Telefonszámunk: 1-472-0679

Hozzászólás: [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban Hozzászólás: [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban

#10420
horvimi
Adminisztrátor

    A feladat elsőre is érthető volt nekem, de így még egyértelműbb.
    Megerősítem, hogy ez klasszikusan kimutatás (PIVOT tábla) feladat.
    Lehet ugyan SZUMHA függvényezni is, de előbbi jobb és egyszerűbb szerintem ebben az esetben.

    Bármelyiket is választod, egy külön un. report tábla lesz az eredmény, ami kb. úgy néz ki, hogy első oszlopában van a termék ID-k egyedi listája, és mindegyik mellett egy második oszlopban a hozzá tartozó össz. darabszám.

    Utánanéztél az általam javasolt megoldásoknak?
    Eléggé hosszadalmas lenne így leírni lépésenként, illetve ezzel az egész bloggal és fórummal az a célom, hogy a felmerült kérdéseket az itt kapott iránymutatások alapján az illető önállóan meg tudja oldani, mert abból tanul igazán. Abból kevésbé, hogy lépésenként megkapja, mit csináljon. Tanár vagyok, ez van 🙂
    Kivétel lehet ez alól az olyan probléma, ami jóval magasabb szintű ismerettel oldható csak meg. A PIVOT, illetve a te problémád nem ilyen.

    A PIVOT táblás megoldás kezdeti lépései
    1. belekattintasz a táblád bármely cellájába
    2. Beszúrás menü -> Kimutatás
    3. OK
    4. kapsz egy új oldalon bal oldalt egy üres valamit, jobb oldalon pedig a kimutatás összeállításához egy panelt, ahol fel fogod ismerni az oszlopneveket (Kimutatásmezők), illetve négy fehér, üres dobozt.
    5. A termék ID mezőt vontasd bele a SOR dobozba. Ezzel megkapod az ID-k egyedi listáját. (Bár ha jól látom akár az Árunevet is odahúzhatod, mert 1:1 megfelelésűek)
    6. A teljes készlet mezőt húzd az Érték (Szumma) dobozba és kész vagy
    7. Ha az árú nettó összértékét is belehúzod az Érték dobozba, az előző alá, akkor azt is össze fogja adni termékenként, így nem kell szorozgatni az egységárral. Ez akkor ad egy harmadik oszlopot.

    Imre