Telefonszámunk: 1-472-0679

Válasz erre: Képletkészítési probléma makro

Kezdőlap Fórumok Excel programozás Képletkészítési probléma makro Válasz erre: Képletkészítési probléma makro

#1390
nagyzoltan
Felhasználó

  Szia LZ,

  Köszi a választ.

  A probléma az, hogy üzleti tervezés során nagyon sok tervet kell készíteni a banki elemzőknek mindig más és más feltételek mellett. Ez azt jelenti, hogy a tervenként eltérő lesz az oszlopszám (hány éves a terv és milyen részletességű pl.: havi, vagy negyedéves stb….)

  Ezen túl még a sorok száma is változik, mert minden cégnél más más számú dolog prognosztizálása kell hogy ebben legyen.

  Azonban amikor a makro felépíti a paraméterek alapján az egyes munkalapok szerkezetét, hogy hány sor és hány oszlop legyen akkor csak a váz kézül el. Ezekben a cellákban kell hogy a profilra, vagy azon belül soronként eltérő algoritmus alapján változnak dolgok a másik sor, vagy előző oszlop (nem mindig eggyel ide oda, komolyabb ugrások is vannak) adatai alapján.

  Az itteni kiértékelések elég bonyolultak is tudnak lenni, sokszoros egymásba ágyazott if függvények.

  A lényeg az, hogy a kockázatelemzők bizonyos sorok értékelésekor a számítási metódusokat is látni akarják a cellákban képletekkel, mert ha nem kapják meg, akkor rengeteg többletírnivalót adnak a munkánkban.

  A makroval azt szeretném megoldani, hogy a terveket egy makrosablon alapjánk gyorsan tudjam összeállítani egy alapparaméter halmaz alapján, majd azt már szinte csak ki kelljen adatokkal (indító) tölteni és menjen minden automatizálva.

  Ez az előkészítő munka manuálisan 1-2 napot tud igénybe venni, ha mindent kézzel hozok létre éa képletezgetek.

  Amikor pedig be kell küldenem, akkor makromentesen mentem és küldöm a fájlt, ami azt jelenti, hogy ahol nem kell más ott csak beírt értékek vannak, ahol azonban kell ott képleteket látnak az elemzők.

  Remélem jól gondolom amire szánom az egészet és működni fog.

  Remélem így már jobban lehet érteni, amit szeretnék. Ha kérdésed kérlek jelezd. Még 1x köszi, hogy foglalkozol a problémámmal.

  Üdv:

  Zoli