Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Kimutatás – szeletelő

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Kimutatás – szeletelő

Topic Resolution: Resolved
5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #9179
  sandor123
  Felhasználó

  Kedves Fórumozók!
  Interaktív dashboardot szeretnék létrehozni, Excel 2013-at használok. Sikerült is vmilyen szintig eljutni. Készítettem 2 verziót. Egyiket függvényekkel készítettem, másikat Kimutatásból és szeletelőkkel, idősorral.
  A „Dashboard-fgvekkel” mlapon 2 időpontot be tudok állítani és a közte lévő időbe eső adatokat megjeleníteni a grafikon. Vmint Űrlap vezérlőkkel ki tudom választani melyik adatot jelenítse meg. Check boxot használtam, hogy többet is meg lehessen jeleníteni. A 2. táblázatban (Y3-nál kezdődő) sikerült azt megoldani, hogy a checkboxokat összekötöttem egy cellával és ha azok értéke IGAZ, akkor lesz ebben a 2. táblázat megfelelő oszlopában érték, egyébként a „Hiányzikot írja ki, amire majd a diagram nem mutat semmit. Amennyiben van elegánsabb megoldás is pl hogy ne kellejen a segéd tbl munkalapon lévő 2. táblázatot használni, az nagyon érdekelne.

  Ami még nem sikerült:
  A „Dashboard-Kimutatásból” mlapon kimutatást és szeletelőket használtam. Azt szeretném megoldani még, hogy be lehessen állítani, hogy az alábbiak közül melyik jelenjen meg a diagramon:
  – a „napi mérési érték”
  – a „Kommulált 7 napos átlag”
  – és a „Kommulált 28 napos átlag”
  oszlopok (B-C-D) és többet is lehessen kiválasztani. (amit a Dashboard-fgvekkel munkalapon sikerült megoldani Űrlap vezérlőkkel, de ezen a mlapon a Szeletelőkkel sajnos nem.)

  Kiszámoltam egy 7 és 28 napos mozgóátlagot. Azt szerettem volna, hogy ez tetszőlegesen változtatható legyen. Ezt úgy sikerült megoldani, hogy az Összesít fgv be a tartomány kijelöléshez az Indirekt fgv-t használtam és az értékek megadásánál a sor fgv-t. Ezt is biztosan lehetett volna elegánsabban is. (Rémlik, hogy van egy fgv aminél meg lehet adni a koordinátákat, hogy mennyivel legyen arrébb a kiinduló celláttól, de nem ismerem).

  Amikor azt szeretném, hogy egy grafikon egy pontját jobban megvizsgáljam, tehát a forráshoz ugorjak. A kimutatás grafikonban találtam erre egyféle megoldást, a grafikonra jobb egér és „Részletek megjelenítése”. Ekkor egy külön munkalapon megnyílik az adott sor. A „sima” grafikonban (pl ami a „Dashboard-fgvekkel” mlapon van) nem találtam ilyet. Tudtok hasonló megoldást, tehát hogy a grafikonból a részletes adatokhoz ugorjunk?

  Néztem a webes Excel 365-ösben és a „Dashboard-fgvekkel” munkalapon lévő check boxok nem jelennek meg. A kis sárga háromszögre kattintva azt írja ki, h „Excel for the web does not support running or interacting with Form Controls. To use Form Controls, open this file with the desktop app.” Eszerint nem támogatja a webes Excel a vezérlőelemeket, ha használni akarjuk ezeket az asztali alkalmazást kell használni. Van esetleg valami beállítása az Űrlap vezérlőknek, hogy megjelenjenek a webes kliensben is?

  A dátum kiválasztást szerettem volna „szebbé” tenni. Olvastam, hogy van az Excelben egy dátumbeszúrási lehetőség, egy Activ-X vezérlő, de valamiért nem látom. Lehet nincs jogosultságom vagy 2013-as Excelben még sincs (pedig azt olvastam, h van).
  A Fejlesztőeszközök menüben a Beszúrás/További vezérlők (jobb alsó ikon) és itt kellene elvileg feljöjjön a:
  Microsoft Date and Time Picker Control és/vagy Calendar Control. Nálam nincs semmi dátummal kapcsolatos. Esetleg van tippetek, mi lehet a gond/megoldás?

  Köszönöm, ha valaki végigolvasta 🙂 és külön köszönök minden segítséget.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9181
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  A fájlt most nem tudom érdemben megnézni, de néhány dologhoz hozzászólnék:

  1. A függvényes megoldáshoz használt dolgok jónak tűnnek, nem hinném, hogy lenne jobb megoldás, de nincs kizárva.
  2. Hogy melyik szumma érték jelenjen meg a PIVOT-ban (vagy PIVOT chartban), azt szeletelővel nem lehet szabályozni. Check box-al és VBA-val lehetne.
  3. Az ELTOLÁS (OFFSET) függvény az, amit keresel, hogy egy kezdő cellához képest változó méretű tartományt tudj megadni.
  Nézz utána, eléggé egyértelmű
  4. Sima grafikon (azaz nem PIVOT chart) esetén nincs beépített részletezési lehetőség
  5. Az Online Excel jelenleg még nem támogatja (és valószínűleg nem is fogja) a Form vagy ActiveX controll-okat.
  6. A Date-Picker tudomásom szerint csak 32 bites verziókban van meg. Ha neked 32 bites az Excel 2013-ad és mégsincs ott, akkor nézd meg ezt:
  https://www.ablebits.com/office-addins-blog/2016/10/12/insert-calendar-excel-datepicker-template/#Register-date-picker

  Imre

  • A hozzászólás módosításra került: 11 months telt el-horvimi.
  #9184
  sandor123
  Felhasználó

  Szia Imre!
  Nagyon köszönöm a sok információt.
  A 2-es ponthoz: a check boxos megoldás hasonló lenne, mint ahogy a másik munkalapon megcsináltam? Nekem kellett egy másik táblázat és az adott oszlopba, amit meg akarok jeleníteni írtam olyan fgv-t, ha nincs a check boksz bejelölve, akkor Hiányzikot írjon ki és akkor nem jelenik meg az adott oszlop tartalma. Máshogy nem sikerült.
  3. Igen az Eltolás fgv, nagyon szuper. Sikerült is alkalmazni, no nem elsőre, de most már rendben működik ahogy kell. 
  6. 64 bites az Excel, akkor lehet ez az oka a hogy nincs a listában a naptáras Active-X.
  Köszönöm mégegyszer, nagy segítség most is.

  #9185
  horvimi
  Adminisztrátor

  A kettes pontot PIVOT-tal és VBA-val úgy csinálnám, hogy:
  – Kitenném checkboxoxra, hogy milyen mezőket szeretne megjeleníteni
  – Ha bejelölte őket, akkor megnyom egy gombot, és egy VBA kód törli a PIVOT-ből az éppen ott lévő mezőket, és betenné a megjelölteket.

  Imre

  #9190
  sandor123
  Felhasználó

  Köszönöm szépen a fáradozásod Imi, nekem még a VisualBasic magas, de elraktározom a segítséged. Köszönöm mégegyszer.

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.