Telefonszámunk: 1-472-0679

Napok számolása feltételekkel…

Kezdőlap Fórumok Excel témák Napok számolása feltételekkel…

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1577
  Breti
  Felhasználó

   Sziasztok!
   Az alábbi problémába futottam. Adott egy olyan táblázat, ahol az A oszlop különböző dátumokkal rendelkezik. A B oszlopban azonosító számok szerepelnek, egy azonosító többször is előfordul. A C-N oszlopokat fel kellene tölteni adatokkal úgy, hogy az adott hónap napjainak száma jelenjen meg annak figyelembe vételével, hogy ha az azonosító többször szerepel ne duplikálódjanak a napok számai. Már elég régóta nézegetem a honlapokat, tutorial videókat, de sehol nem találok olyan megoldást, ami megfelelő lenne. A csatolt fájl B oszlopába elkezdtem kézzel beírni, hogy mit szeretnék ott látni. Bármilyen ötletet nagyon szívesen fogadok!
   Előre is köszönöm a segítséget!

   Üdv.
   Breti

   #1579
   horvimi
   Adminisztrátor

    Szia!
    Én nem látok csatolt fájlt, a leírásból meg nem igazán jön le mit szeretnél.
    Egy dátumhoz tartozó hónap napjainak száma könnyű, de a duplikációs részt nem értem.
    Nem engedte a rendszer a fájl feltöltést?

    #1580
    Breti
    Felhasználó

     Szia!

     Tegnap nekem úgy tűnt mintha csatoltam volna, de most megpróbálom újra.

     Attachments:
     You must be logged in to view attached files.
     #1582
     horvimi
     Adminisztrátor

      Szia!
      Elég hosszan nézegettem a fájl tartalmát és a szöveget, amit írtál hozzá, mire leesett hogy valószínűleg mit akarsz csinálni. leírom, mit értettem:
      Vannak a könyvelési dátumok, az azonosítók és a hónapok oszlopai.
      A hónapok oszlopai a kitöltendők, ehhez kellene képlet.
      Vegyük a „C” oszlopot, ami a januárhoz tartozik:
      Ha a könyvelési dátum januárban van, és az adott kód először fordul elő, akkor az érték legyen a könyvelési dátumhoz tartozó nap,különben nulla. (A mostani képlet nem ezt csinálja, de gondolom az csak egy próbálkozás)
      Ez a logika megbukik a „D8”-ban, mert abban a sorban a „200405” azonosító másodszor fordul elő, ezért a „D8”-nak nullának kellene lennie.

      Még azt látom esélyesnek, hogy a fentieket adott hónapon belül kell vizsgálni, azaz az elején lévő „200000” azonosító előfordul egyszer januárban, és egyszer februárban, és mivel nem ugyanabban a hónapban van, mindkét eset első előfordulásnak számít. Ebből következően „C2”-nek 1, „D3”-nak 28 lenne a kívánt értéke.
      Ha utóbbi az igaz, akkor meglehetősen bonyolult a probléma, legalább is ezzel a szerkezettel.

      Visszatöltök egy fájlt, aminek az első munkalapján C,D oszlopába kézzel beírtam, hogy szerintem minek kellene ott lennie a bonyolultabb eset szerint, és az E oszlopba duplikáltam a februárt, és írtam egy képletet, ami az egyszerűbbik esetre ad megoldást, azaz nem figyeli azt, hogy mikor duplikálódik az azonosító. Emiatt D3<>E3 és D7<>E7.

      DE az is jó lenne, ha tisztáznánk mi is a feladat Exceltől függetlenül. Pl. az, hogy mondjuk meg, havonta, hogy egy adott azonosítót hányadikán könyveltek először?
      A feltöltött munkafüzet második, „próba” lapján megcsináltam a második módszer szerint. A „C” oszlopba tettem egy segéd oszlopot, ami összefűzi a könyvelési dátum hónapját és az azonosítót. A fejlécet átneveztem hónapszámok szerint.
      Így most a színezett részen képletekkel számol minden hónapban az adott azonosító első előfordulását írja ki a megfelelő oszlopba.

      Majd megírod jó-e valamelyik megoldás.

      Attachments:
      You must be logged in to view attached files.
      #1585
      Breti
      Felhasználó

       Szia!

       Leírom egész pontosan miről is van szó exceltől függetlenül. Minden azonosítóhoz tartozik még egy azonosító, amit úgy gondoltam, hogy nem fontos, mert az adott ezért nem is raktam bele a táblába (viszont ezzel lehet, hogy hibát követtem el…).

       Ha egy adott időben egy azonosító többször fordul elő pl. B32-B34 és ez mind egy időpontban van (ebben az esetben 2014.05.01) akkor nem érdekel, hogy melyik sorban számolja ki a képlet 2014.05.01-től kezdődően 2014.05, 2014.06, 2014.07, stb.. hóban hány nap telt el, de számolja ki egészen 2014.09 végéig. Tehát nem érdekel, hogy az első sorba írja be, vagy az utolsó sorba írja be a napok számát (ami így nem igaz teljesen a másik azonosító figyelembe vétele miatt, de már ez is egy megoldás lenne számomra).

       Viszont, ha a B36-40 ig lévő sorokat veszem figyelembe, ott már lényeges számomra, hogy a 36-os sor 22 napot hozzon, a 37 sor 8 napot számoljon+ februárban még 17-et. De a 38-as sorba írja be a februári 10 napot + havonta a napok számát egészen 06.08-ig. A 39 sor 06 hóban kezdje el számolni a napok számát, de a 40 sorban már 07 hótól számolja.

       A legegyszerűbb verzió a B35 sor. Oda januártól kezdődően minden hónapban ki kellene számolni, hogy melyik hónapban hány nap telt el.

       Mellékletben csatolom a fájlt ezeket a sorokat kiemelve és kézzel kitöltve.

       Egyszer sikerült egy hasonló bonyolultságú dolgot megoldanom, ezért gondoltam, hogy talán ez is sikerülhet. A második munkalapra másoltam „Napok_maskepp” néven. Lehet, hogy hasonló módon kellett volna elkezdenem a képletezést?

       Nagyon szépen köszönöm!

       Üdv.
       Breti

       Attachments:
       You must be logged in to view attached files.
       #1587
       horvimi
       Adminisztrátor

        Azt hiszem már nagyjából értem a feladatot. Egy meglehetősen bonyolult összefüggés, lehet, hogy fel lehetne képletezni, de nem vállalkozom rá. Ne haragudj, de ennyi időm nincs egy témával foglalkozni. Még makrót írni is eléggé bonyolult lenne rá.

        imre

        #1589
        Breti
        Felhasználó

         Szia!

         Azt én sem gondoltam, hogy beképletezed az egész táblázatot, vagy makrót írsz rá. 🙂 Amikor írtam arra gondoltam, hogy segít valaki elindulni. Sajnos makrót nem tudok írni. 🙁
         Köszönöm, hogy időt szántál arra, hogy megnézzed a táblázatot és az eddigi segítségedet!

         Üdv.
         Breti

        7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
        • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.