Telefonszámunk: 1-472-0679

Between (közötte) formula, ami nincs és mégis van!

2014-01-26 - horvimi - Kategória: Dátum és időkezelés, Függvények
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

Gyakori feladat, hogy meg kell vizsgálni, azt, hogy egy érték beleesik-e egy intervallumba vagy sem. Ilyenkor  azt kell tennünk, hogy megvizsgáljuk, az adott érték nagyobb vagy egyenlő-e az alsó határnál, és egyben kisebb vagy egyenlő-e a felső határnál. Valahogy így:

=HA(ÉS(vizsgált_érték>=also_hatar; vizsgált_érték<=felső_határ); valami_ha_igaz;valami_ha _hamis)

Milyen jól jönne ilyenkor egy BETWEEN() függvény ugye? De jelenleg még az Excel nem tartalmaz ilyet.

Vagy mégis?

Segítségül hívhatjuk a MEDIÁN() függvényt (angolul ékezet nélkül), ami egy listának a közép értékét keresi és adja vissza. A mi esetünkben a lista 3 elemű. Az alsó határ, a felső határ, és a vizsgált érték. A sorrendjük mindegy.

Ha a vizsgált érték az alsó és a felső határ között van, vagy egyenlő bármelyikkel, akkor saját maga értéke lesz a középérték, és ezt vizsgálhatjuk a következőképpen:

=HA(MEDIÁN(alsó_határ;vizsgált_érték;felső_határ)=vizsgált érték; valami_ha_igaz;valami_ha _hamis)

Szövegekkel és dátumokkal is működik.

Konkrét példa

A dátumok közül szeretnénk eldönteni, hogy melyek estek 2012-es évbe. A vizsgált időszak alsó és felső határait tároltuk a G1 és G2 cellákban.

Median

Lássuk működés közben

  • Between függvény Excelben?

1 Comment
  1. Ötletes megoldás, tetszik. 🙂
    A mediánt én eddig mindig csak statisztikai vizsgálatok céljából használtam. A fenti problémát ugyanakkor úgy oldottam meg, hogy a vizsgálandó dátum év részét vetettem össze az intervallum kezdő és végpontjának év részével (feltéve, hogy egy naptári évnél hosszabb időszakról van szó). Ha a vizsgálandó időszak egy naptári év vagy annál rövidebb (és ez a gyakoribb eset), akkor elegendő a dátumot az intervallum kezdő vagy a végppontjának év részével összehasonlítani. Így összesen két érték elegendő, még három argumentum sem kell.

    Példa (a rend kedvéért): Az A1 cellában 1988.04.22, a C1-ben pedig 1989.01.01 van. Azt szeretném megtudni, hogy ez a dátum az 1989-es évbe esik-e. Az alkalmazandó képlet: =ÉV(A3)=ÉV(C1) Az eredmény HAMIS lesz.

Vélemény, hozzászólás?