Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] trend analízis – real time grafikon

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] trend analízis – real time grafikon

Topic Resolution: Resolved
13 bejegyzés megtekintése - 1-13 / 13
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #9119
  sandor123
  Felhasználó

  Sziasztok!
  Az alábbiakban kérném a segítségetek.
  A) Készítek egy real-time grafikont (az adatbeírás után jelenítse meg az adott adatot a grafikonon). Azzal a módszerrel, hogy sorrend szerint kikeresem a dátumokat a NAGY fgv-el és ezután FKERES-el hozzárendelem a szükséges adatokat és így mindig a legfrissebb adatokból lesz kirajzolva a grafikon.
  Nem mindegyik sorban van adat. Rájöttem, hogy úgy tudom kirajzoltatni a grafikont szépen (azon eseteknél, ahol nincs érték ott ne menjen le a nullába, hanem kösse össze a meglévő adatokat), ha ilyenkor „HIÁNYZIK” a mező tartalma. Tehát a grafikonra állva TERVEZÉS ->Adatok kijelölése ->Jelmagyarázat/Adatsornál lent a „Rejtett és üres cellák”-nál, ha az „Adatpontok összekötése vonallal”-t választom, nekem csak a „Hiányzik” esetén kötötte ténylegesen össze.
  Excel 2013-as verzió.

  Meg lehet azt oldani, hogy a kis sorrendes táblázatban eleve úgy rakja sorba a dátumokat (seged_tbl mlap M154-M168 cellák), hogy csak azokat listázza ki, ahol van adat pl a seged_tbl mlap E oszlopában?

  B) Próbáltam amúgy a nem számot tartalmazó cellákat sima szűrővel elrejteni. Viszont így nekem nem aktualizálódik a grafikon. Ha pl van egy üres cella, amikor ráállítom a szűrőt, akkor ugye elrejtődik. Viszont ha megmódosítom utólag az üres cellát és írok bele vmilyen számot, akkor nem jelenik meg a grafikonon, mert el lett rejtve az a sor. Ezért vetettem el ezt a módszert.

  C) Lenne egy másik nagyobb témám. Ha trendet akarok készíteni van –e rá szabály, hogy hogyan kell
  pl lehet úgy, hogy az összesít fgv-el átlagot számítok (ezt a segítséget is itt kaptam, köszönöm még1x)
  és akkor ezt a fgv-t ábrázolom.
  lehet úgy, hogy a napi vagy elemi adatokat (tehát nem kommulálok) megjelenítem grafikonon és a grafikonon belül van lehetőség beszúrni (jobb fent a kis + ikon) trendvonalakat. Abban is van lineáris is meg mozgóátlagos is. Utóbbiban be is lehet állítani hány napos. Tudtok vmi ajánlást, hogy milyen módszerrel lehet jobban, megbízhatóbban látni a trendet?

  D) Amikor naponta több adatom van, az megint egy jó kihívás, hogy azt hogyan lehet/érdemes kezelni.

  Utólag betűjekkel tagoltam a kérdéseim, ha esetleg a kérdésem egy részére válaszoltok, akkor nekem segítség a megértésben, hogy az melyik részre vonatkozik.

  Nagyon köszönöm.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9121
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  A) Nem vagyok vizualizációs szakember, és az Excel diagramjainak beállításában sem vagyok nagyon elmélyedve.
  A 2013-as verzióval pedig ki em tudom próbálni.

  Nálam a 365-ben pl. automatikusan megcsinálja az összekötést, be sem kell állítani semmit, sőt, inkább külön kérni kell, hogy ne tegye, azaz beállítható, hogy a #HIÁNYZIK cellákat tekintse üresnek, és nem beállítani, hogy kösse össze az adatpontokat

  365-ben különben az is megoldható lenne, hogy egy külön táblába kigyűjtsd a a nagy táblából a szükséges rekordokat. Mindez dinamikusan, a táblázat alapján automatikusan frissül, ha új adat kerül a tábla végére.

  B) Ezt már lejátszottad, így van.

  C) A trendvonalakkal kapcsolatban fogalmam sincs, de szerintem mindegy, mert ha te számolod, ugyanannak kell kijönnie, mint ha ő csinálja. Hasonlítsd össze a két vonalat.

  D) A naponta több adat az nem tudom mit takar, csak gondolom, hogy az input táblákra vonatkozik. Bár a segédtáblában mindig az első 15 dátumhoz veszel ki adatot, ezért annak a mérete elvileg nem változik.

  Imre

  #9124
  fjns
  Felhasználó

  Szia, módosítottam a táblázatodat úgy, hogy a kis sorrendes területre csak azok a dátumok kerülnek bele, amelyeknél a Lenti_fogyás3 és a Fenti_fogyás3 pozitív számot tartalmaz.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9126
  horvimi
  Adminisztrátor

  Nagyon klassz megoldás!
  Jó nagy hátraszaltót csináltál a dátum témában.

  Én nem is vettem észre, hogy a 127. sorig szóközök vannak a dátumban, ezért szöveg és utána valamiért rendes dátum lesz.
  azt azért szögezzük le, hogy ez adathiba. Ha minden dátum rendes dátum lenne az első táblában, akkor erre nem lenne szükség.
  Szval amit a “C” oszlopban csináltál, az baráti 🙂

  Aztán a B oszlopban átveszed a C oszlopban előállított dátumot, ha az L és a H oszlop is pozitív számot tartalmaz.

  De az igazán brilliáns a D oszlopban képzett RANKING. Nem találkoztam még ezzel a megoldással, nagyon tetszik!
  Megnézi, hogy az aktuális dátumnál hány nagyobb dátum van az egész oszlopban, és az eredmény+1 lesz a nagyságrendi sorrendje (rank-je).
  Ha nulla nagyobb van, akkor az aktuális dátum a legnagyobb (0+1)
  Ha egy nagyobb van, akkor az aktuális a második legnagyobb (1+1) és így tovább

  Zseniális! Feltéve, hogy egyik dátum sem fordul elő többször.

  Ahol meg nulla jött ki a B oszlopban, ott a Rank a legnagyobb lesz (mindenhol ugyanaz, 111), de az nem érdekel minket, mert csak 15-ig kell nézni.

  És akkor az alsó, kis táblában már csak meg kell keresni az 1-15 sorokat a felsőből. Ez a tisztázat.

  Azért is klassz, mert régebbi (2013) Excelen is működik.

  Bocsánat az “okoskodásért, de lehet, hogy valakinek jól jön a magyarázat.

  Köszi @fjns a munkádat!

  Kiegészítés
  Az Excelben van egy SORSZÁM nevű függvény, ami a rangsorolást megcsinálja ugyanúgy, mint a D oszlopban lévő képlet.
  Ha a D4-be ezt írod: =SORSZÁM(B4;B:B), akkor ugyanaz jön ki.

  Ez a függvény már csak kompatibilitási okok miatt van az Exelben, hogy 2007-es és régebbi Excelben is működjön.
  2010-ben behozták a RANG.ÁTL és a RANG.EGY függvényeket, amik kicsit árnyaltabb megoldásokat tudnak.

  Imre

  • A hozzászólás módosításra került: 5 months, 1 week telt el-horvimi.
  #9128
  fjns
  Felhasználó

  Szia Imre, köszönöm szépen a megtisztelő véleményedet.
  A többször előforduló dátumok esetén sajnos valóban hibázik a tegnap feltöltött megoldás, ahogyan az eredeti táblázat is, sőt még a kiegészítésben említett (általam nem ismert és nem használt) SORSZÁM függvény alkalmazása esetén is keletkezik hiba, bár ez utóbbi esetben a legkisebb a három változat közül. Sándor is külön problémaként (D) említette a naponta több adatos esetet. Erre semmi értelmes ötletem nem volt azon kívül, hogy az ismétlődő napok adatait figyelmen kívül hagyni, ezért tegnap nem foglalkoztam vele a táblázatban. Jobb ötletem azóta se lett, most viszont feltöltök egy megoldást, ami legalább megvalósítja a gyenge ötletet, így legalább hiba nem keletkezik…
  János

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9130
  fjns
  Felhasználó

  Az előbb rosszul írtam: ismétlődő dátumok esetében az eredeti táblázat hibája a legkisebb, a tegnapi megoldás és a SORSZÁM függvény hibája egyforma (és nagyobb)…

  #9131
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Talán a kérdező is visszatér és ad némi visszajelzést.
  A rangsorolásnál mindig probléma az azonos értékek kezelése.

  Az általam ismert rendszerekben az azonos értékek azonos rangsorszámot kapnak.
  Az eltérések ott szoktak lenni, hogy a nagyságrendben következő érték rangsorszáma mi legyen.

  Ha pl. van két egyforma és mindkettő rangsora mondjuk az 5, akkor a következő rangsor lehet 6, de lehet 7 is, mert kihagy egyet a két 5-ös miatt.

  Szóval ismétlődések esetén probléma lehet, a megoldás bonyolultsága a szituációtól függ.

  Imre

  #9132
  fjns
  Felhasználó

  Szia Imre, teljesen igazad van…
  A naponta több adatos esettel kapcsolatban úgy érzem, Sándor nem tudja, mit is szeretne valójában, és ez nem is lep meg. Nekem sincs elképzelésem, hogyan jeleníteném meg a grafikonon az egy napon belüli esetlegesen eltérő értékeket…
  János

  #9133
  sandor123
  Felhasználó

  Elnézést, pár napig nem voltam itt ill csak az első hozzászólást olvastam, csak nem tudtam részletesen válaszolni.
  Bocsánat, azt nem írtam, hogy a dátumformátum az alap táblázatban nem volt jó, ezért az utolsó párat módosítottam csak a megfelelő formátumra (azt gondoltam ez nem fontos a témához, így is hosszú lett az irományom, féltem ha méghosszabb el sem olvassa senki 🙂 ) (azért nem az összes dátumot írtam át, mert egyszerűen csak átírtam a legutolsó dátumnál és felhúztam azt. Nem minden nap volt adat és így ha csak felhúzom az új formátumú dátumot minden napra beír egyet és akkor ellenőriznem kellett volna, hogy melyik napokon volt adat és melyikeken nem. Ezt lehet nem sikerült érthetően leírnom most.
  Köszönöm Horvimi és Fjns a segítségeket a függvényeket, magyarázatokat. Fjns a koncentráció ellenőrzés 2 filenál mely mezők/oszlopok változtak az első táblázatodhoz képest?
  Nekem még nem állt össze a megoldási kép, ill a magyarázatot értem, még a konkrét megvalósítási rész megértéséhez kell sokmindent megtanulnom, de ez nem rajtatok múlik. Még lehet kérdeznék ezzel kapcsolatban.
  Amikor egy nap több adat van, azt sikerült megoldani, legalábbis a magam egyszerűbb módján. Ehhez nagyon sokat itt tanultam tőletek. Köszönöm. Rakok fel, majd egy táblázatot.

  #9134
  fjns
  Felhasználó

  Szia!
  A 2-es végű fájlnál csak a seged_tbl munkalap B oszlopában változott a képlet az előző megoldáshoz képest a B5 cellától kezdve lefelé.
  Bármit megkérdezhetsz, ami nem teljesen egyértelmű számodra a táblázatokban.
  János

  #9135
  sandor123
  Felhasználó

  Napi több adat:
  A megoldás az lett, hogy a SOR fgv-el mindegyik sornak külön sorszámot kapunk. Ha törlünk, beszúrunk, akkor is a sorrend marad, azaz a lentebbi soroknak a sorszáma magasabb lesz.
  A NAGY fgv-hez kellett vhogy megszűrni, hogy ne mindegyik dátum szerepeljen, csak az ahol van érték (ez lett a K oszlop).
  Ezzel a sor fgv-el azt is el lehet érni, ha egy nap több dátumom van, akkor is sorrendbe teszi az adatokat. Kipróbáltam az „Adatok” munkalapon átírtam az utolsó 7 sort uarra a dátumra.
  Gondolom nektek ebben semmi új nincs, de én örültem neki. 🙂

  A napi több tétellel nem ezen a táblázaton próbálkoztam, de gondoltam itt is letesztelem, de vmiért az a módszer itt nem jött össze. Nem tudtam megoldani, ha mind2 érték HIÁNYZIK akkor írjon vmit a cellába, ha nem teljesül a feltétel, akkor a sorszámot írja bele.
  végül csak a HAHIÁNYZIK fgv-el tudtam megoldani 2 lépésben J,K oszlop (próbálkozások : B-I oszlop).
  valamint elvetettem, hogy a Lenti-Fenti adatokat egy diagramon jelenítsem meg, mert van mikor egyiknél van adat, van mikor a másiknál (amikor mind2nél vagy egyiknél sincs, az nem gond).

  Köszönöm János, tanulmányozom majd a táblázatod és jelentkezem.
  Köszönöm Imi és János mindkettőtöknek a sok segítséget.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9138
  fjns
  Felhasználó

  Szia, nagyon tetszik, ahogyan a SOR függvényt alkalmaztad, mert egyszerű, mégis több részproblémát is megold, a seged_tbl munkalapon az új kis sorrendes terület (W133-AA148) is jobb a réginél (W153-AB168). Mégis a régit jelenítik meg a diagramjaid. Kíváncsi vagyok, hogyan fogod megjeleníteni az egy napra vonatkozó különböző adatokat. A diagramokkal kapcsolatban esetemben az érdeklődés és a tapasztalat is hiányzik, tettem is már megjegyzést arra, hogy jó ideig semmi elképzelésem nem volt az egy napi többféle adat ábrázolásához. Azóta lett egy gyenge ötletem, amely szerint átlagot képeznék minden napra, amikor többféle adat van, és az átlag kerülne rá a diagramra, a naphoz tartozó képzeletbeli függőleges rácsvonalon pedig megjeleníteném a naphoz tartozó különböző értékadatokat ugyanolyan színű pontokkal, amilyen az átlagokat összekötő töröttvonal színe.
  Végül még egy megjegyzés a régi kis sorrendes terület egyik problémájára, amely elsősorban a napi több adatnál mutatkozik meg. A hétszer szereplő 2022.06.08-hoz minden sorban az első bejegyzés adatai jelennek meg, mert az FKERES mindig az elsőt találja meg. Ha az Adatok munkalapon a B150 és a D150 cellákba kerül az adathiányt jelölő kötőjel, akkor az előbb említett hét sorban mindenütt #HIÁNYZIK lesz, mert pont a 150-es sorban van a 2022.06.08 első bejegyzése. Ugyanennek a lépésnek a két diagramra is érdekes hatása lesz…

  #9139
  sandor123
  Felhasználó

  Nagyon köszönöm János a hozzászólásod és a dícséretet.
  Igen a grafikon még a régi táblázatból készült. Az új táblázathoz nem csináltam akkor még meg, az adatok voltak a fontosak nekem, hogyan sikerül azokat előcsalogatni.  de most pótoltam (AC133nál kezdődik).
  A napi több adatnál gondolkoztam az átlagoláson én is, de most még így hagyom. (Bár még nem gondolkoztam hogyan oldanám meg.) Van olyan szemszög, ami alapján jobb úgy, h naponta 1 átlag adatunk van, más szempontból meg mindegyik mérést külön jó láttatni, függetlenül attól, h ugyanarra a napra esik vagy egy másikra.
  A grafikonnál beállítottam, h ne „gyűjtse” össze a napi adatokat, hanem külön jelenítse meg.

  „a naphoz tartozó képzeletbeli függőleges rácsvonalon pedig megjeleníteném a naphoz tartozó különböző értékadatokat ugyanolyan színű pontokkal, amilyen az átlagokat összekötő töröttvonal színe.”
  ezt kipróbáltam volna most, de nem sikerült az értékpontoknál egy „puklit” tenni a grafikon vonalra. – ha jól értettelek, hogy ilyen volt az elgondolásod (AN133-nál kezdődött volna).

  „Végül még egy megjegyzés a régi kis sorrendes terület egyik problémájára..” igen ezért kellett egy megoldást, hogy egyedi adatok legyenek, amire működik az FKERES fgv, ráadásul a SOR fgv növekszik is mindig, tehát a sorba rendezésnél is lehet használni.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
13 bejegyzés megtekintése - 1-13 / 13
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.