Telefonszámunk: 1-472-0679

Haladó szűrés sorozat – Golyóálló dátum szűrés

2016-07-17 - horvimi - Kategória: Adatkezelés - Szűrés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016

A haladó szűrő eszközt érdemtelenül kevesen ismerik. Többet érdemelne. Emiatt egy sorozatot indítok a lehetőségeiről. Volt már szó korábban róla, de úgy döntöttem, még egyszer nekifutok. A haladó szűrőt speciális vagy irányított szűrőnek is szokták nevezni. Az autoszűrővel egy lépésben nem megoldható, összetettebb szűrésekhez, illetve a gyakran ismétlődő, akár egyszerűbb szűrésekhez használjuk.

Lényege, hogy a szűrendő táblázaton kívül egy külön tartományban fogalmazzuk meg a szűrési feltételeket, majd a haladó szűrő párbeszédében megadjuk a feltételtartomány helyét,  pár dolgot még beállítunk, és kész!

A haladó szűrő előnyei

  • Bonyolultabb szűrésekre is alkalmas egy lépésben
  • Az eredmény akár azonnal új helyre másolható, akár másik lapra
  • A szűrési feltételeket tároljuk, nem kell folyton megcsinálni, kitalálni
  • Az eredményből kiszűrhetjük a szükségtelen oszlopokat (Projekció)
  • Szűrés közben az oszlopok sorrendjét is módosíthatjuk

A cikksorozat tagjai

Dátumok a szűrőfeltételben

A dátumokkal sok probléma adódik. De ha észben tartjuk, hogy a dátumok valójában sorszámok, amelyek 1900.január 1-től eltelt napok számát jelentik, minden leegyszerűsödik.

A problémát legtöbbször az okozza, hogy a dátumokat különböző formátumokban szokták ábrázolni. Nap/Hónap/Év vagy Év-Hónap-Nap, magyar rendszerekben Év.Hónap.Nap., stb…

Ha egy dátum nem a beállításoknak megfelelően van a cellában, akkor az Excel szövegnek tekinti, és nem alakítja át arra a bizonyos sorszámra.

Tegyük fel, hogy születési dátum alapján szűrni szeretnénk egy időintervallumra, és a feltételben megadunk egy ilyen feltételt.

datum_feltetel

Tehát a dátumot simán a relációs jelek után írjuk. magyar formátumban. Ez remekül működik addig, amíg egy full angol rendszerben meg nem nyitjuk, ott ugyanis nem ez a dátumforma van. Az angol rendszerben nem fogunk kapni találatot.

Ha erre fel akarunk készülni, akkor a dátumokat a DÁTUM() függvénnyel tegyük a feltételbe.

=">="&DÁTUM(Év;Hónap;Nap)

Konkrét példával

Datum_feltetel_fuggvennyel

Letölthető munkafüzet

iranyitott-szuro-peldak

És persze a videó

Vélemény, hozzászólás?