Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Bajban vagyok a sorszámokkal.

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Bajban vagyok a sorszámokkal.

Topic Resolution: Resolved

Ennek a témakörnek tartalma 4 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  Boxer 6 hónapja, 3 hete telt el.

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #5104

  Boxer
  Felhasználó

  Sziasztok.

  (Leszögezem, nem értek az excel-hez,… csak érdekel. 🙂

  Lehet nektek nem fog, de nekem több napos fejtörést okozott, hogy rájöjjek a többféle termék saját, folytatólagos sorszámának kezelésére. Természetesen a siker elmaradt… Munkámból kifolyólag kényszerülök ennek a táblázatnak az elkészítésére, mert a jelenlegi szerintem túl sok hibalehetőséget rejt magában. Próbálom a minimálisra csökkenteni a bevivendő adatmennyiséget, tehát a minimum információ birtokában inkább a táblázat dolgozzon helyettünk, ezáltal is csökkentve a hibafaktort. Akár hatan is dolgozhatunk egy műszakban ugyanabban a táblázatban, persze nem egyszerre, de tény, hogy ha valaki hibás adatot gépel be, akkor az utána következő kolléga magyarázkodhat…

  A mellékelt táblázatban egyenlőre addig jutottam, hogy a törzsadatokat az “Adatok”, a közös munkafelületet a “NapiAdatbevitel” és a majdani készletelemzést pedig a “Készlet VD” munkalapra létrehoztam. A “NapiAdatbevitel” munkalap fejlécén a zöld oszlopok automatikusan kitöltődnek, a kék oszlopok kézi adatbevitelűek (ahol lehetett, próbáltam itt is lecsökkenteni az adatbeviteli időt és a hibalehetőséget), a sárga rejtett oszlop lesz, és a pirossal vagyok elakadva.

  Mivel ömlesztett (folyamatos) listával tudnánk a legegyszerűbben és gyorsabban dolgozni (elkészül egy tároló, mi kivisszük a készáru raktárba, és “könyveljük” a benne lévő termékeket), ezért minden termék egy listába kerül. Viszont mindegyik termék tároló más-más, emelkedő sorszámot kap, mint a többi.

  Példa: Kiviszem a BMW_G14 Silber terméket, megkapja a soron következő 10-es sorszámot. Később a kolléga kiviszi a CAMARO Kalahari tárolót ami más, pl.: 46-os sorszámmal fut tovább. Azután ismét elkészül egy BMW_G14 Silber, ami már viszont 11-es sorszámot kell, hogy kapjon. Ez az a pont, ahol elakadtam, mert nem tudom, hogy milyen függvénnyel tudnám munkára bírni az “A” oszlop celláit.
  Ja, és természetesen van benne még egy csavar, mégpedig, hogy minden termék típusnak már lesz egy létező “kezdő sorszáma”. Tehát nem nulláról indulnak a sorszámok.

  Célom, ha a “D” oszlopban megjelenik a termék teljes azonosítója, akkor az “A” oszlopban automatikusan jelenjen meg a termék saját, egyel nagyobb sorszáma a legutóbbi ugyanazon termékhez viszonyítva. (A korábbi sorszámok a listában nem változhatnak).

  Remélem van olyan nehéz feladat ez is, hogy érdemes legyen készíteni belőle egy videó bemutatót.
  Amúgy tényleg nem tudom, még azt sem, hogy hogyan kezdjek neki… 🙁
  A válaszokat előre is köszönöm.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #5106

  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Minden probléma érdekes lehet a maga nemében, mindegyikről nem lehet, és nem is cél Videó tanfolyamot csinálni.
  Ennek a feladatnak a megoldásához szükséges oktató anyag különben már született.

  A feladat nehézségét az a bizonyos kezdő sorszám okozza.

  Ha ez nem lenne, akkor csak annyi lenne a feladat, hogy megszámoljuk a D oszlop elejétől az aktuális sorig, hogy az adott Cikk neve hányszor fordul elő.

  Az A oszlop képlete így alakulna:

  =DARABTELI($D$2:D2;D2)

  A kezdő sorszám úgy jöhet hozzá, ha a termék azonosítókhoz egy segédtáblába letároljuk a kezdő sorszámokat. Az előző képlet eredményéhez kell hozzáadni a kezdő sorszám – 1-et.

  A kezdő sorszámot pedig FKERES-el lehet megtudni a segédtáblából, amit már megcsináltál az “Adatok” lapon.

  Javított képlet

  =DARABTELI($D$2:D2;D2)+FKERES(D2;Adatok!$AJ:$AL;3;0)-1

  Ahol nullát kapsz, az valószínűleg azt jelenti, hogy nem töltötted ki az adatok lapon a cikk kezdő sorszámát.

  Jelezz vissza, hogy jó lett-e!

  Imre

  #5107

  Boxer
  Felhasználó

  Imi,… remekül működik!

  Még annyit szeretnék kérni, ha valami orbitális baromságot alkalmazok valahol, kérlek jelezd vissza, mert egy adott év alatt pár százezresre hízhat a sorok száma, és szeretném elkerülni, hogy az esetlegesen felesleges számítások miatt belassuljon a táblázat. Ha viszont úgy látod, hogy nem lesz vele gond, akkor egy hatalmas pacsi neked!

  Köszönöm, és nagyon hasznos lecke volt számomra ez, hogy nem minden függvény lesz komplikált a feladat bonyolultsága ellenére! 🙂

  #5109

  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  A DARABTELI függvény sok ezer soron lassúvá fog válni.
  Ez ellen azt tudod csinálni, hogy a korábbi sorokban az A oszlop képleteit értékké alakítod.
  tehát csak az utolsó pár tíz vagy száz sorban legyen képlet.

  Imre

  #5120

  Boxer
  Felhasználó

  Szia!

  Rendben, úgy fogok eljárni majd.

  Mindent köszönök…

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.