Telefonszámunk: 1-472-0679

Szövegként tárolt számok átalakítása igazi számmá

2013-02-20 - horvimi - Kategória: Szerkesztés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

Gyakran előfordul, hogy a vállalatirányítási rendszer valamely eszközétől lehúzott Excel formátumú riport bizonyos oszlopokat nem a megfelelő formában adja. Leggyakrabban a dátumokkal és a számértékekkel szokott probléma lenni.

Ilyenkor kezdődik a harc, kisebb háború, hogy több-kevesebb munkával helyreigazítsuk a dolgokat. Bevetünk az Excel által kínált eszközöket, de sokszor dátum vagy szövegkezelő függvényekre van szükségünk.

Ebben az anyagban arra a problémára adunk több megoldást, amikor egy oszlopban számokat látunk ugyan, de az Excel azokat szövegként értelmezi. Szerencsés esetben az ilyen cellák bal felső sarkában figyelmeztetésképpen egy zöld háromszöget látunk, és ha rákattintunk akkor megjelenik egy sárga, figyelmeztető rombusz egy felkiáltójellel. Ha erre rámozgatjuk az egeret, megtudhatjuk, hogy az Excelnek mi a problémája, mire figyelmeztet bennünket. A most leírt esetben valami hasonlót látunk:

A felugró buborékban arra figyelmeztet minket, hogy szövegként tárolt szám van a cellában, vagy olyan szám, ami előtt egy aposztrof (felső vessző) van.

Lehetséges megoldások

 • Kijelöljük az érintett cellákat (legtöbbször teljes oszlop) fejléc nélkül, majd lenyitjuk a rombusz melletti nyilat, és választjuk az „Átalakítás számmá” parancsot. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha vannak zöld háromszögek, ami koránt sem biztos.
 • Vágólap művelettel hozzáadunk nullát vagy megszorozzuk eggyel.
 • Alkalmazzuk a „Szövegből oszlopok (Text to Coluns) parancsot
 • Egy segédoszlopban a VALUE() (ÉRTÉK) függvényt használjuk

A felsorolt módszereket működés közben is megtekintheti a Videóban.

Ha egyik fenti megoldás sem segít, akkor valami érdekes probléma lehet, ami egyedi vizsgálatot igényel.

 • Szöveges számok átalakítása számmá - 4 féleképpen

2 hozzászólás
 1. Szerbusz Imre!

  Említed a videóban, hogy dátumokkal is szokott sok probléma lenni…

  Adott egy céges program, amelyből rtf formátumban tudom kinyerni az adatokat, ezt illesztem be ctrl+c, ctrl+v-vel excelbe.

  A munkahelyen 2013-as excel, az otthoni 2016-os. (2016-oson az alábbi megoldás sem működik, vagy dátumot ad, vagy dátumértéket)

  A számok munkaidőket jelölnek pl.: 8-20 ezt nekem rögtön 20. aug.-ként írja ki. Az irányított beillesztés minden változatát végigpróbáltam, egyik sem volt sikeres.

  Ami megoldást kitaláltam, hogy üres excel táblán kijelölöm az egész táblát 1 kattintással, és szöveg-re állítom a cellaformátumot és csak ezután illesztem be a kimásolt adatokat. Ez esetben is megesik (minden nap használom, és kb heti egyszer fordul elő), hogy 1-1 sort valamiért dátumértékként ír ki.

  Létezhet valami jobb megoldás?

  Előre is köszönöm a segítséget!

  Üdv.:

  Joci

 2. Szia!

  Arra kérlek, hogy ezt új topic-ban indítsd el a fórumon, mert itt senki nem fogja látni.
  Ha csatolnál abból az RTF-ből egy mintát, az is hasznos lenne!

  Rekordokat törölhetsz, ha túl hosszú, meg akár oszlopokat is, hogy ne tartalmazzon neveket pl.

  imre

Vélemény, hozzászólás?