Telefonszámunk: 1-472-0679

Kép beillesztés excel megjegyzésbe VBA makróval

Kezdőlap Fórumok Excel programozás Kép beillesztés excel megjegyzésbe VBA makróval

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #2767
  Sicamber
  Felhasználó

  Üdv Mindenkinek!

  Kezdő, de lelkes programozóként elmélyülve a megjegyzésképek témájában készítettem a csatolt makrót, amit szeretnék megosztani mindenkivel tetszőleges felhasználásra, annak minden előnyével és hátrányával(-esetleg hibájával) együtt, hogy aki tudja, használja, aki mégjobban tudja az pedig esetleg javítson rajta.

  A makró képeket illeszt be cellák megjegyzéseibe a Ctrl+y billentyűkkel. Hogy honnan illeszti be a képet, az attól függ, hogy:
  – egy cella van kijelölve(ilyenkor vágólapról – pl. Prinscreen, vagy Altgr+Printscreen billentyűkkel mentett képernyőképet),
  -több cella van kijelölve(ilyenkor a cellatartalom.kiterjesztés(G2) nevű képeket illeszti be a mappanév(F2) könyvtárból),
  -$-al kezdődő kijelölt cella esetén az excel táblában lévő képet(esetleg csatolt képet) illeszti be.(A megjegyzéskép Ctrl+y-al frissíthető, ha a csatolt excel-kép változott)
  -több kijelölt üres cella esetén a mappanév(F2) könyvtár összes megadott kiterjesztésű(G2) képének nevét illeszti be a cellákba(-hogy újabb Ctrl+y-ra be is illessze a képeket a megjegyzésekbe)

  A beillesztett képeket el is menti a makró cellatartalom.kiterjesztés névvel a mappanév(F2) könyvtárba.

  Az excel nagy problémája, hogy megjegyzésképek áthelyezése után új megnyitáskor az újabb formátumok (xlsx, xlsm) elveszthetik az összes beillesztett megjegyzést, ezért kilépés előtt a táblázat csinál egy .xls biztonsági mentést, amiből könnyen visszaállíthatók a megjegyzések.(A biztonsági mentés persze csak akkor működik, ha a fájlra a makró futtatása engedélyezve van!)

  Hozzászólásként remélhetőleg csatolni tudom majd a hozzá tartozó KepHelyAdat nevű fájlt is, ami az xlsx illetve az xlsm fájlokból tudja kinyerni a képek helyét a fájlban tárolt nevükkel, ami egy másik lehetséges visszaállítási mód ha a megjegyzésképek eltűnnek, illetve más programokhoz való csatlakozást is segítheti.

  Altgr+Space-re a kurzor alatti cella a képernyő bal felső sarkába tolódik el a kurzorral együtt, ismételt lenyomásra pedig visszaáll az eredeti nézet (-sor/oszloprögzítésnél is működik).

  A makró 2010-es excelben történő futtatásához ill. több munkalap használatáról infó a fájlban van.

  A használathoz sok sikert kívánok mindenkinek!

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #2769
  Sicamber
  Felhasználó

  … és csatolom a fent említett, megjegyzésképek helyét és nevét megadó, adathelyreállító fájlt.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #2772
  Sicamber
  Felhasználó

  …az első bejegyzéshez csatolt két fájl egyforma, csak véletlenül sikerült kétszer beillesztenem.

  #2778
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Nagyon köszönjük!

  Horváth Imre

  #2795
  Sicamber
  Felhasználó

  Nagyon szívesen!

  A magyarázó képeket erősen le kellett kicsinyítenem, hogy beleférjenek a fájlok az 500kB-ba, ha van rá mód, akkor elküldeném az eredetiket is.
  Ha tudok még segíteni a használattal/működéssel kapcsolatosan, akkor azt is szívesen..

  Kalocsai János

  #4748
  plutox
  Felhasználó

  Office 2016 alatt makró nélkül is lehet képet tenni megjegyzésbe.
  A korábbi verziókat most már nem tudom megnézni…

  #4756
  Sicamber
  Felhasználó

  Szia!
  A 2007-esben is működik. (jobb katt-megjegyzés beszúr, majd megjegyzés megjelenít, majd jobb katt a kereten és megjegyzés formázás, majd színek vonalak\szín\kitöltési efektusok\kép stb…)

  Az excel legalább 150-200 képet biztos hogy tud kezelni gond nélkül, ami alkalmassá teszi hogy nyilvántartásokba, nagy mennyiségben is feltölthessünk képeket. A fenti “gyári” módszerrel kicsit hosszadalmas lenne, illetve makrózni még lehetne, de vágólapon lévő képet akkor előtte el kellene menteni paint-be, tehát nagy mennyiségben kényelmetlen és hosszadalmas, nem beszélve arról, hogy az újabb formátumokból(xlsx, xlsm) elveszhetnek egyszerre a képek.

  A fenti fájl betölt vágólapról vagy egész könyvtárakból is képeket egyszerre, + biztonsági mentést csinál .xls-be. Érdekes lehetőség még az excel egy darabjáról készíthető kép csatolt beillesztése, amelyben frissítésre a kép követi a megváltozott excel-t

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.