Telefonszámunk: 1-472-0679

Hozzászólás: [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban Hozzászólás: [Resolved] Azonosság keresése összeadása új oszlopban

#10425
verax
Felhasználó

    Sziasztok!
    Akkor ez így meg is oldódott?
    Akkor most lemaradtam valamiről!? …és a kimutatás táblából, hogyan kerülnek át az adatok az adatbázisba? Mert ez volt az eredeti kérdésfelvetésben. Ugye emlékezünk rá:
    „…egy adatbázisba kellene összegyűjtenem.”
    Továbbra is fontosnak tartom a pontos fogalom használatot, a pontos kérdés felvetést. Még akkor is, ha Imrének hatalmas rutinja van a rosszul megfogalmazott kérdések mögött húzódó valódi kérdések felismerésében. Hiszen az eredeti kérdésben még ezt is olvashattuk:
    „…
    Feladat:
    „Termék ID” oszlopban az azonos számok (Termék ID-k) mellett lévő darabszámok ( teljes készlet) összeadása.
    Röviden: Termék ID darabszámának összeadása.
    …”
    Nos: Ez így érthető is lenne … csak háááát, van vele egy kicsi baj. Az a kifejezés, hogy a „TermékID darabszámának összeadása” az jelenti, hogy összeszámláltatom (nem mást!) a TermékID oszlop sorait. Igen értem, Imre is értette már elsőre is.

    Később Csaba kiegészítette és pontosította a kérdést:
    „Az a cél, hogy az azonos Termék ID darabszámai összeadódjanak, és az így összeadott TermékID-k, az egységárból már felszorozható az összértékeket megkapva.”

    A fogalmazás továbbra is pontatlan.
    „…azonos TermékID darabszámai összeadódjanak…” (jelentése az egy-egy féle termék, TermékID oszlopban lévő sorainak darabszáma adódjon össze) helyett az azonos TermékID-khez tartozó készletek darabszámai összeadódjanak
    „…az így összeadott TermékID-k…” (jelentése az egyedi termékek TermékID oszlopbeli sorainak száma) helyett itt is a „TermékID-khez tartozó készletek összesített darabszámai” lenne a helyes meghatározás
    „…egységárból már felszorozható az összértékeket…” Szerencsére a képmelléklet segítségünkre van. Jól látható, hogy ezt a szorzást a táblázat „G” oszlopa már tartalmazza. Tehát teljesen felesleges volt eddig a darabszámokkal bajlódni. Nem a készletek darabszámait kell összeadni, hanem az „Áru nettó összértéke” oszlop TermékID-k szerint összetartozó értékeit.
    Végezetül: a „megkapva.” szó valami további műveletet sugall. Például: „… összértékeket megkapva kördiagramon ábrázolni azokat.” Helyesen: megkapni.
    Összefoglalva: A cél:Az egyedi TermékID-khez tartozó összesített nettó nyilvántartási értékek meghatározása.
    Kulcskifejezések:
    -egyedi TermékID
    -…hez tartozó
    -összesített
    -nettó nyilvántartási értékek (a táblázatban: Áru nettó összértéke)
    Tanulság: A pontos kérdésfelvetés szinte lépésről lépésre meghatározza a megoldást menetét is.
    Biztosan sokaknak nem tetszik ez a „szőrszálhasogatás”. Azt azonban meg kell érteni és el kell fogadni, hogy a számítástechnikában nem engedhető meg a kétértelmű fogalmazás.

    (10 féle ember van. Az egyik, aki érti az informatikát és a másik, aki nem. valamint: Hibát ejteni nem bűn, beletörődni igen.)

    A lényeg, hogy Csaba elkezdett barátkozni a kimutatásokkal.

    üdv’
    verax