Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] 1 dimenziós feltételes tömb

Kezdőlap Fórumok Excel programozás [Resolved] 1 dimenziós feltételes tömb

Topic Resolution: Resolved
12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #8642
  szricsi0917
  Felhasználó

  Sziasztok

  Egy kis segítséget szeretnék kérni.
  Erről a kis táblázatról lenne szó ami pár ezer soros lesz. A “D” oszlop lesz a feltétel oszlopa. Ha a D oszlopban pl 01H02401 található akkor az “A” oszlopban található sorszámokat tárolja el, mert egy másik szumhatöbb függvényhez majd szükségem lesz rá. Milyen kóddal oldható meg, hogy ezeket az értékeket tárolja, majd egyessével lépkedve fel tudjam használni egy for ciklusban a szumha függvényhez?

  Köszönöm előre is a segítséget!

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8644
  delila
  Felhasználó

  Szia!

  Speciális szűrést alkalmazz, ahol a kritérium címe Node, az érték pl. 01H02401. A szűrésben elég a Sor oszlopot megjeleníteni.

  Üdv, Delila

  #8645
  szricsi0917
  Felhasználó

  Szia

  Nem biztos, hogy nekem ez lesz a megfelelő megoldás. Úgy szeretném megoldani, hogy lesz egy gomb az egyik sheet-en amire beindul ez a csodaszerkezet: 🙂
  Azért akartam VBA-ban, mert ha ezeket az értékeket elhelyezte egy tömbbe akkor utána azokkal még egy eltolt szumha függvényt szeretnék véghez vinni, mert így meg tudom adni egy ciklusban a számomra szükséges sorokat, ez igazából egy szűrő lenne. Azért kell sajnos így csinálnom, mert nem minden sorban szeretném összeadni az adott értékeket, viszont más függvénnyel sem tudom megoldani, mert az összeadandó értékek között más oszlopok is vannak így a szorzatösszeg sem lenne megoldás. Az eltolt szumhatöbb függvény megvan, mert már használtam ilyet csak most egy kicsit megspékelem úgy, hogy a tartományok megadása egy for ciklus lesz.

  #8646
  delila
  Felhasználó

  Ciklus nélkül is meg lehet oldani. Az F2 képlete látszik a szerkesztőlécen. Ezt a makró írta be, addig, ameddig az A oszlopban van adat.

  Sub Szumha()
    Dim usor As Long
    usor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
    Range("F2:F" & usor) = "=SUMIF(D:D,D2,E:E)"
  End Sub
  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8648
  szricsi0917
  Felhasználó

  Én nem voltam elég egyértelmű ne haragudj, csak így lírva nehéz ábrázolni a helyzetet.
  Szóval van egy “A” sheet amit az elején mutattam és van egy “B” sheet (Lekérdezés) ami az adatokat tartalmazza.
  Az “A” sheet kigyújti minden “B” sheet egyedi azonosítóját ami az egyik oszlopban található. Az “A” sheeten egyéb folyamatokat végzek el ezekkel a sorokkal és itt található hozzá egy folyamat állapot is. Ezen a sheeten kap minden sor egy egyedi azonosítót pluszban ami az elszámolás azonosítója lesz (ugye egy azonosítóhoz több sor is tartozhat). Az elképzelés az lenne, hogy pl a 01H02401-es azonosítójú sorok sorszámait egy feltételes kereséssel a vba egy tömbben tárolná. Ezekkel a tárolt sorszámokkal pedig a “B” sheeten (ami igazából egy anyagosszesítő) összeadná az anyagokat. Ahogy látod a képen 4 oszlop fixen ismétli egymást maguk után. Mivel ismétlődnek egy eltolt szumhatöbbel össze tudom adni a különböző megnevezésű anyagok értékeit, de erre szükség van a tömbben tárolt sorok számára, hogy csak az adott sorokban mennyen végig a függvény. Sajnos csak ezzel a megoldással tudom szűrni az adathalmazt a szumha függvényhez, mármint az én gondolataim szerint! 🙂

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8650
  delila
  Felhasználó

  Ezt bizony nem tudom követni. 🙁
  Javaslom, hogy első lépésként rögzíts egy makrót, ami az összes cikkszámból kigyomlálja az azonosakat – Adatok menü, Ismétlődések eltávolítása. Ha ez megvan, ennek az oszlopnak az értékei szerepelhetnek a SZUMHA függvényben kritériumként.

  #8651
  szricsi0917
  Felhasználó

  Nehéz pedig te sokkal jobban értesz hozzá mint én! 🙂 Meg nem is magyarázom elég érthetően. Becsatoltam neked a fájlt. Kicsit lefaragtam és meghagytam amire szükségünk van.
  Tehát 😀 :
  A “Gerinc kiépítés állapot” sorai pontosan úgy helyezkednek el ahogy a “Gerinc kiépítés adat” sorai, de ezt látod is az “A” és “B” oszlop függvényei alapján.
  Az lenne az elképzelés, hogy a “Gerinc kiépítés állapot” sheeten beírok az “S” oszlopba egy tetszőleges TIB azonosítót. Majd ezután a makró eltárolja egy tömbbe a sor azonosítóinak számát (“A” oszlop). Ezután az Anyagösszesítő sheeten összeszámolja az anyagokat a “Gerinc kiépítés adat” sheet alapján. Ez úgy történne, hogy a tömbben eltárolt sor azonosítókon egyessével lépkedve a szumhatöbb függvény végig menne minden oszlopon. Így végig tudna menni minden cikkszámon, hogy összeadja az adott cikkszámhoz tartozó összegeket így összesítve az egész “Gerinc kiépítés adat” sheetet.
  Sajnos nem engedi feltölteni a fájlt, így nem tudom megmutatni miről lenne szó pontosan.

  • A hozzászólás módosításra került: 3 months telt el-szricsi0917.
  • A hozzászólás módosításra került: 3 months telt el-szricsi0917.
  #8654
  delila
  Felhasználó

  Ha tartalmaz makrót, zip-be tömörítve tudod ide feltölteni.

  • A hozzászólás módosításra került: 3 months telt el-delila.
  #8656
  szricsi0917
  Felhasználó

  Csatoltam.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #8658
  szricsi0917
  Felhasználó

  Könnyebb volt így átlátni a táblázattal, hogy mire gondolt a költő? 🙂

  #8659
  delila
  Felhasználó

  Sajnos nem. Mikor jártál a másik fórumon?

  #8660
  szricsi0917
  Felhasználó

  Köszönöm ismét a segítséget!
  Megoldva!

12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.