Telefonszámunk: 1-472-0679

Két dimenziós táblából egy dimenziós transzponálása

Kezdőlap Fórumok Excel témák Két dimenziós táblából egy dimenziós transzponálása

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1697
  Attila
  Felhasználó

   Sziasztok!

   Az volna a kérdésem, hogy a már általatok ismertetett transzponálás függvénnyel, (vagy más módszerrel) meg lehet-e azt oldani, hogy egy két dimenziós táblából egy dimenziósat fejtsen vissza az excel. Vagyis ha például van egy 10 sorból és 20 oszlopból álló táblázatom, akkor a benne szereplő cellákat egy másik munkalapra ki tudom-e listázni mondjuk egy oszlopba folytonosan olvasási iránynak megfelelően a táblázat bal felső sarkától a jobb alsó irányába?

   Ugyanehhez a táblázathoz lenne még egy olyan kérdésem is, hogy hogyan tudok függvényben szűrési- keresési-tartományként egy cellaformátumot megadni? Az általam mellékelt táblázatban ahogy látjátok elég sok csavar van. Vannak ugyanolyan méretűek, de eltérő fejkialakításúak is, melyeket a cellák színével különböztettem meg. Lehet-e mondjuk a csavarok árát hozzárendelni egy adott típushoz a mérete, és a cella színe alapján egy másik munkalapra?

   Válaszodat előre is köszönöm!

   #1698
   horvimi
   Adminisztrátor

    Szia Attila!

    Az első kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy tudásom szerint ezt csak makróval lehetne megcsinálni. Értesz hozzá valamennyire?
    Ha jól értem, akkor sor-folytonosan haladva, cellánként ki akarod másolni a tartalmakat egy külön oszlopba egymás alá.
    Ezt vagy soronkénti transzponálással, vagy cellánkénti másolással lehet megtenni.
    Másik kérdés, hogy azt is akarod-e, hogy a kimásolt cellák kövessék az eredeti táblázat celláinak változásait? Mert ebben az esetben cellahivatkozásként kell kimásolni őket.

    A második kérdésre a válasz az, hogy NEM.
    Színeket nem szabad használni megkülönböztetésre. Ugyan az új Excelek tudnak szűrni színre, de olyan munkalapfüggvény nincs, ami színre tudna feltételesen bármilyen műveletet végezni. Ez tehát megint makró lehetne, de Én inkább egy új oszlopot vezetnék be a fejkialakításnak, mondjuk egy legördülő választéklistával.
    Két feltétel szerint már lehetne FKERES-t vagy Hol.VAN/INDEX keresést használni. Az sem triviális, de megoldható.

    Ja, Én nem látok csatolt táblázatot. Mikor feltöltötted, neked megjelent?

    Imre

   2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
   • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.