Telefonszámunk: 1-472-0679

[Resolved] Többszörös függő legördülő lista

Kezdőlap Fórumok Excel témák [Resolved] Többszörös függő legördülő lista

Topic Resolution: Resolved
6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #9183
  Pagurian
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Szeretnék egy többszörösen függő legördülő listát létrehozni. A három változó : Város / Intézmény / Felelős
  A felelősökre létrehoztam egy legördülő listát, majd INDIREKT függvénnyel hozzájuk rendeltem a városokat. Ami ellenben nem megy az, hogy ha egyik cellában megvan a felelős, majd a másikban kiválasztottuk a várost akkor a harmadik cellában csak az adott felelőshöz tartozó adott város intézményei jelenjenek meg. Esetleg létezik olyan megoldás, hogy egy táblázatot készítek, s a függvény ebben a táblázatban keressen olyan sorokat ahol a felelős és a már kiválasztott város szerepel, s a sorban végül a harmadik cella (vagyis az intézmény) nevét tegye bele a legördülő listába? Nyilván egy városban lehet 1, de lehet 50 intézmény is. Köszönöm szépen a segítséget.

  #9187
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Mielőtt továbblépnénk, kérdezem, hogy milyen Excel verziót használsz?
  Ha esetleg 365, akkor az abban lévő FILTER (SZŰRŐ) függvénnyel elég jól, és egyszerűen meg lehet csinálni a több szintű függő listákat.

  Ha korábbi Excel-ed van, akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet:
  https://excel-bazis.hu/tutorial/tobbszintu-legordulo-lista-profi-megoldas

  Imre

  #9188
  Pagurian
  Felhasználó

  Szia,

  Köszönöm szépen a választ. A Szúrő függvény így elsőre szimpatikusabbnak tűnik (O365-tel dolgozom). A korábbi verzióhoz használt megoldás elegáns, de sajnos ahhoz teljesen szét kellene szednem a táblázatot és nagyon sok manuális munkát eredményezne.
  A szűrő függvénnyel sikerült megcsinálnom, hogy akár 2v3 szűrőt is betegyek és csak a releváns dolgokat szűrje le. A kérdésem most az lenne, hogy hogyan lehet ezt listába tenni.
  Magyarán : Sikerül rászűrnöm a SZŰRŐ függvénnyel névre és városra, ezekből akkor megvan, hogy ki melyik telephelyért felel, de hogy csinálok mindebből legördülő listát?

  Köszönöm szépen a segítséged

  #9189
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Lényeges kérdés még, hogy ezt a több szintű választó menüt egy táblában soronként akarod, (pl. egymás utáni oszlopokba), vagy egy táblához csak egy 3 szintű szűrés tartozik, pl. a tábla felett 3 cellában?

  Előbbi esetben nem annyira látom a megoldást SZŰRŐ függvénnyel VBA nélkül. DE más se:
  https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/using-unique-filter-formula-inside-the-data/53a292ad-5d7a-468d-8764-e10442d8421e?page=1

  Utóbbi esetben a SZŰRŐ függvénnyel van azonnali megoldás. Annyi szűrő függvény kell, ahány szintje van a menünek (jelenleg 3)
  1. szint: Az érvényesítés forrása: A felelősök egyedi listája (EGYEDI függvény). Ha kiválasztotta a felelőst, akkor egy SZŰRŐ függvénnyel kiveszed egy tartományba azokat a városokat, ahol a kiválasztott a felelős
  2. szint: Az érvényesítés forrása: Az előző lépésben kivett városok. Ezután még egy szűrő függvény, ami egy másik tartományba kiveszi az első kettő ÉS kapcsolatából az intézmények listája
  3. szint: Az előző lépésben kivett intézmények listája (tömbje)

  Mivel a szűrt listák mérete változhat, ezért dinamikusan kel hivatkozni a tömbökre a legördülő menü forrásában (#)
  Tervezek erről írni egy cikket, de addig is itt egy példa:
  https://www.excel-university.com/dependent-drop-downs-with-filter/

  Imre

  #9199
  Pagurian
  Felhasználó

  SZia,

  Köszönöm szépen a választ. A példa sokat segített és azt hiszem működni is fog. Egyetlen helyen akadtam el. A szűrő függvény hibát ad ki, ha azt kérem, hogy szűrjön rá a városokra amik egy oszlopban vannak úgy, hogy az egyik kritérium a név, amik sorokban vannak a másik az, hogy saját vagy expert vagy nem saját (ez esetben üres a cella) van a cellába írva a ám ez már tartományban van. Feltöltök ide egy példa fájlt a képlettel.

  Milán

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #9201
  horvimi
  Adminisztrátor

  Szia!

  Kicsit eljátszottam vele, le is egyszerűsítettem.
  Kacifántos amit akarsz, de megcsinálható.
  Visszatöltöm.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.