Telefonszámunk: 1-472-0679

Az Excel SZŰRŐ függvénye

2022-08-29 - horvimi - Kategória: Adatkezelés - Szűrés, Függvények, Tömbképletek
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2021 Office365

Az elmúlt évek során többször írtam cikket az Excel különböző szűrési lehetőségeiről. Ezek szinte mindegyike az Autoszűrő vagy a Haladó (Irányított) szűrő lehetőségeit mutatta be.

Minden korábbi szűrésnek az volt az egyik korlátja, hogy teljesen statikus volt. Ez azt jelenti, hogy a szűrés elvégzése után az eredményt lehetett értékként kimásolni valahová, ha akartuk. Azonban ha a forrás adatok, vagy maga a feltétel megváltozott, akkor a szűrést újra el kellett készíteni és újra kimásolni.

Mindeközben mi, Excel felhasználók irigykedve néztük a Google Sheets lehetőségei között a FILTER függvényt, ami már régóta létezik, és képes egy tartományt dinamikusan szűrni, és az eredményt az adatok és a feltételek alapján automatikusan frissíteni.

Az Excel új kalkulációs motorja – Új tömbkezelés, új tömbfüggvények

Végül, 2020-ban az akkor aktuális 365 verzióban megjelent a forradalmian új tömbkezelés, és néhány új, dinamikus tömbfüggvény. Ezekről egy rövid összefoglalót írtam 2020 végén, ahol ígéretet tettem, arra, hogy külön cikkben mutatom be a legfontosabbakat. Az EGYEDI függvényről már volt szó, most pedig következzék a SZŰRŐ függvény ismertetése.

SZŰRŐ (FILTER) függvény

=SZŰRŐ(tömb amit szűr, szűrő logika, [ha nem talál] )

A SZŰRŐ függvény csak az Excel 2021-es és 365 verzióiban érhető el!

Hogy működik?

Az első argumentumban megadott tartományt (tömböt) leszűri a második argumentumban megadott szűrő logika szerint, és a szűrésnek megfelelő sorokat átmásolja a függvényt tartalmazó cellához. Ez lehet azonos lapon, vagy másik lapon is, mint a forrás adatok. Ha esetleg nem találna a szűrőfeltételnek megfelelő sorokat, akkor a harmadik, nem kötelező argumentum szerinti értékét írja a célcellába.

Tehát ezzel a függvénnyel nem tudunk helyben szűrni, hanem a szűrt adatok mindenképpen egy másik tartományba kerülnek, egy összefüggő tömb formájában.

Szűrő-függvény-demo

Fontos, hogy a fejléc nem vesz részt a szűrési műveletben, mert azt nem kell adatnak tekinteni.

Emiatt az eredmény tömb fölé kézzel oda kell tenni a fejlécet!

Tömb, amit szűr: D2:E11 tartomány (fejlécet nem vesszük bele)

Szűrő logika: Az E2:E11 oszlopot hasonlítjuk a „MOL” szöveghez. Az oszlop minden elemét összehasonlítja, és az eredmény egy logikai tömb oszlop lesz, ami akkor IGAZ, amikor a Munkahely=”MOL”, különben HAMIS. Az F9-es technikával megnézve a második argumentum eredményét:

{HAMIS;IGAZ;HAMIS;IGAZ;HAMIS;HAMIS;HAMIS;IGAZ;HAMIS;HAMIS}

Három IGAZ értéket látunk benne, mégpedig éppen ott, ahol a Munkahely=”MOL”

A SZŰRŐ függvény csak azokat a sorokat tartja meg, ahol a szűrést meghatározó logikai tömbképlet IGAZ értéket mutat. Jelen esetben a megfelelő három sort, ez látszik a fenti ábrán.

Dinamikus szűrő

  • Ha a szűrendő tömbben az egyik munkahely megváltozik, és „MOL” lesz, akkor a szűrés eredménye automatikusan 4 sort fog már tartalmazni.
  • A feltételt (jelen esetben  a „MOL” szöveget kitehetjük egy cellába is, és akkor a szűrőfeltételt onnan fogja venni dinamikusan
  • A szűrendő tartomány utáni újabb sorokat viszont automatikusan nem fogja feldolgozni. Ehhez módosítani kell az eredmény tömb első cellájában a képletet, vagy a forrást táblázattá kell alakítani és a képletben táblázat hivatkozásokat kell alkalmazni.

Táblázat forrás

Ha a szűrendő tartomány folyamatosan bővül és nem szeretnénk a szűrő függvény első argumentumát állandóan változtatni, akkor célszerű a szűrendő tartományt táblázattá alakítani, mielőtt a SZŰRŐ függvényt használnánk.

Szűrő-függvény-táblázattal

További lehetőségek

Jelen cikk célja az, hogy bemutassa a SZŰRŐ függvény létezését és az alap használatot. Nagyon sok további lehetőség rejlik  a használatában, önmagában, illetve egyéb függvényekkel együttműködve, mint pl.:

  • Többszörös ÉS feltétel
  • Többszörös VAGY feltétel
  • Rendezés, összesítések
  • Határ a csillagos ég…

Ezeket a lehetőségeket a kapcsolódó videóban nézheted meg.

SZŰRŐ függvény akcióban