Telefonszámunk: 1-472-0679

Hozzászólás: Excel ismétlődések szűrése

Kezdőlap Fórumok Excel témák Excel ismétlődések szűrése Hozzászólás: Excel ismétlődések szűrése

#1500
horvimi
Adminisztrátor

  Szia!
  A régi és az új ügyfelek számolását továbbra sem értem. Főleg, ha TAJ oszlopot használod erre. egy kicsit magyarázd el.
  Nem nagyon indokolt különben olyan képletet alkalmazni, ami teljes oszlopokra hivatkozik. Ne felejtsük el, h több, mint 1 millió sor van!
  A megoldás az, hogy táblázattá kell alakítani a statisztika adatlap tartományát, és így név szerint tudsz hivetkozni egy oszlopra, bármennyi sora van, az új sorokkal pedig automatikusan bővülni fog.
  Lásd: http://excel-bazis.hu/tutorial/dinamikus-nevtartomany-hasznalata

  De egyelőre hagyjuk ezt, és nézzük csak a régi/új oszlop képletét, amit dinamikus névtartomány használatát feltételezve így írnék:
  =HA(DARABTELI(Taj;B2)=1;"uj";"regi")
  Ez azt fogja tenni, hogy ha egy Taj számot újra bevisznek a táblázatba, akkor az „régi” lesz, de az első előfordulása is átvált „régi”-re, és Te pont ezt szeretnéd, ah jól értem.

  majd ezután csinálnék az egészből egy PIVOT-ot, aminek a Sor cíkéjébe bevinném a TAJ mezőt, az oszlop címkéjébe a Regi/uj mezőt, és a Szumma területébe pedig behúznám újból a régi/új mezőt, hogy megszámlálást csináljon.

  Így minden Taj-ra megkapod, hogy régiként hányszor van benn és újként hányszor (itt csak az egyszer szereplő Taj számok lesznek nyilván)
  A sor összesítésben Taj számonként fogod látni, hogy hányszor van bevive ua a Taj, az oszlop összesenekben pedig látod, hogy hányszor szerepel a régi és hányszor az új szó az oszlopban.
  talán ez még nem teljesen az, amit szeretnél, mert ha egy ügyfél háromszor van benne, akkor az három „régi” szó lesz, de ez valójában egy db régi ügyfél.
  Megoldás:
  A taj oszlop mellé kell egy segédoszlop,a mi egy Taj első előfordulásákor 1-et ad, különben pedig nullát. A TAJ a B oszlopban van, akkor a képlet a C oszlopban:
  =HA(DARABTELI($B$2:B2;B2)=1;1;0)
  És a PIVOT-ba a szumma területre ezt a mezőt is húzd be. (Szum fv)
  Az oszlop összesenekben látszani fog, hogy hány régi és hány új ügyvél van.

  Imre

  • A hozzászólás módosításra került: 9 years, 9 months telt el-horvimi.