Telefonszámunk: 1-472-0679

A villámkitöltés elképesztő eszköz

2018-01-01 - horvimi - Kategória: Adatkezelés - Szűrés, Általános tippek, Szerkesztés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2013 Excel 2016 Office365

A legutóbbi cikket a szövegdaraboló, más néven szövegből oszlopok (Text to columns) eszközről írtam. Az Excel 2013-as verziójában megjelent egy hihetetlenül hatékony parancs, ami az amúgy is szuper darabolási lehetőségeket tovább fejleszti, és ráadásul elképesztő módon fel is gyorsítja.

A villámkitöltés (FlashFill)

villamkitoltes-eszkoz

A villámkitöltő célja szintén az, hogy egy szövegből kivegyen egy darabot valamilyen szabály szerint. Az újdonság és a nagyszerűség abból áll, hogy nem kell egy 3-4 lépéses varázslóval elmagyarázni a szabályt, ami alapján szeretnénk egy rész-szöveget kiemelni az eredetiből, hanem minta szerint dolgozik. Egyszerűen az első sorban megadjuk, hogy miből mit kell kiemelnie, és ő megpróbálja kitalálni a szabályt, és a többi sorban automatikusan alkalmazza.

Nézzük a legegyszerűbb példát, amikor mondjuk neveket kell a szóköz mentén darabolni, és mondjuk csak az első felére lenne szükségünk. Csak egyszerűen beírjuk az első vezetéknevet, majd megnyomjuk a Villámkitöltés gombot, vagy még gyorsabb, ha csak nyomunk egy Ctrl+E kombinációt.

villamkitoltes-hasznalat

Mikor használható?

Tulajdonképpen bármely esetben, amikor a szabály egyértelműen kitalálható az adott mintából. Nincs szükség elválasztó karakterre, fix tagolásnál is működik.

Az egyik kedvencem

Vegyük ki a zárójelben lévő szövegeket!

villamkitoltes-zárójel

Amit azért jó tudni

Az Excel a kiszedett darabokat értékként helyezi el a cellákban úgy, mintha begépeltük volna. Ebből következően a számként értelmezhető darabokat számformátumba konvertálja, és ha nullával kezdődtek, akkor azok elvesznek!

Megoldás

Az eredmény oszlopot előre formázzuk Szöveg formátumba!

A videóban van még pár érdekes példa

Vélemény, hozzászólás?