Telefonszámunk: 1-472-0679

Hozzászólás: Napok számolása feltételekkel…

Kezdőlap Fórumok Excel témák Napok számolása feltételekkel… Hozzászólás: Napok számolása feltételekkel…

#1582
horvimi
Adminisztrátor

  Szia!
  Elég hosszan nézegettem a fájl tartalmát és a szöveget, amit írtál hozzá, mire leesett hogy valószínűleg mit akarsz csinálni. leírom, mit értettem:
  Vannak a könyvelési dátumok, az azonosítók és a hónapok oszlopai.
  A hónapok oszlopai a kitöltendők, ehhez kellene képlet.
  Vegyük a „C” oszlopot, ami a januárhoz tartozik:
  Ha a könyvelési dátum januárban van, és az adott kód először fordul elő, akkor az érték legyen a könyvelési dátumhoz tartozó nap,különben nulla. (A mostani képlet nem ezt csinálja, de gondolom az csak egy próbálkozás)
  Ez a logika megbukik a „D8”-ban, mert abban a sorban a „200405” azonosító másodszor fordul elő, ezért a „D8”-nak nullának kellene lennie.

  Még azt látom esélyesnek, hogy a fentieket adott hónapon belül kell vizsgálni, azaz az elején lévő „200000” azonosító előfordul egyszer januárban, és egyszer februárban, és mivel nem ugyanabban a hónapban van, mindkét eset első előfordulásnak számít. Ebből következően „C2”-nek 1, „D3”-nak 28 lenne a kívánt értéke.
  Ha utóbbi az igaz, akkor meglehetősen bonyolult a probléma, legalább is ezzel a szerkezettel.

  Visszatöltök egy fájlt, aminek az első munkalapján C,D oszlopába kézzel beírtam, hogy szerintem minek kellene ott lennie a bonyolultabb eset szerint, és az E oszlopba duplikáltam a februárt, és írtam egy képletet, ami az egyszerűbbik esetre ad megoldást, azaz nem figyeli azt, hogy mikor duplikálódik az azonosító. Emiatt D3<>E3 és D7<>E7.

  DE az is jó lenne, ha tisztáznánk mi is a feladat Exceltől függetlenül. Pl. az, hogy mondjuk meg, havonta, hogy egy adott azonosítót hányadikán könyveltek először?
  A feltöltött munkafüzet második, „próba” lapján megcsináltam a második módszer szerint. A „C” oszlopba tettem egy segéd oszlopot, ami összefűzi a könyvelési dátum hónapját és az azonosítót. A fejlécet átneveztem hónapszámok szerint.
  Így most a színezett részen képletekkel számol minden hónapban az adott azonosító első előfordulását írja ki a megfelelő oszlopba.

  Majd megírod jó-e valamelyik megoldás.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.