Telefonszámunk: 1-472-0679

Mire való az FKERES függvény utolsó argumentuma – Intervallum keresés

2017-01-27 - horvimi - Megtekintések száma: 6 941 - Kategória: Függvények
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016

Amikor Excel haladó vagy Excel makró tréninget tartok, mindig felteszem a címben szereplő kérdést a résztvevőknek. A válaszok alapján úgy döntöttem, hogy megírom ezt a cikket. Ugyanis a felhasználók döntő többsége az FKERES utolsó paraméterének HAMIS, FALSE, Nulla értéket ad meg. Ezzel ugyebár azt kérjük, hogy pontos egyezőségre keressen. Ekkor, ha nem találja a keresett értéket, hibát fog visszaadni.

De nézzük a következő problémát!

FKERES_alap_problema

A jobb oldali táblában szeretnénk kitölteni az értékeket. Segítségként a bal oldali táblát használjuk. Nagyon csábító, hogy ezt a feladatot a HA függvénnyel oldjuk meg:

=HA(ért_ár<12.000.000;2%;HA(ért_ár<30.000.000;2,5%;3%))

Ez nem rossz, csak nem az optimális megoldás. Ráadásul, ha a bal oldalon jóval több kategória lenne, akkor végeláthatatlanul sorakoznának az egymásba ágyazott HA függvények.

Megoldás FKERES (VLOOKUP) modellel

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a hasonló problémákat FKERES modellel célszerű megoldani. Csupán két dolgot kell módosítani a szokásoshoz képest:

  1. A kategóriákat leíró táblát növekvő sorba kell rendezni a keresési kulcs oszlop alapján
  2. Az FKERES utolsó paraméterét 1-re, IGAZ-ra (TRUE-ra) állítjuk, vagy egyszerűen elhagyjuk, mert ez az alapértelmezett értéke.

Megoldas_FKERES

Mi történik itt?

Az FKERES utolsó argumentuma a keresés típusát adja meg. A szokásos nulla vagy HAMIS úgynevezett lineéris keresést csinál, azaz a bal oldali tábla első oszlopának minden értékét összehasonlítja a keresési értékkel mindaddig, amíg meg nem találja, vagy a végére nem ér.

Tehát ebben az esetben a keresési lépések száma legrosszabb esetben megegyezik a keresési tábla sorainak számával.

Ha azonban az utolsó argumentumot elhagyjuk, vagy 1-re, IGAZ-ra állítjuk, akkor a keresési módszer megváltozik. Az FKERES átvált bináris vagy más néven logaritmikus keresésre. Ez a fajta keresés jelentősen gyorsabb, mint a másik, viszont csak rendezett (növekvő sorban lévő) értékeken működik helyesen.

A logaritmikus keresés lényege röviden, hogy a keresési tartományt mindig felezve nézzük, hogy benne van-e a keresett érték.

Bővebben itt olvashatsz róla.

Mi van akkor, ha nem talál pontos egyezést?

Számunkra most ez a lényeg. Ebben az esetben ugyanis nem hibaüzenetet kapunk, hanem a keresési értékhez legközelebb álló, de még nála kisebb számot.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy visszaadja a keresési tábla első oszlopából a legnagyobb olyan értéket, ami még kisebb annál, mint amit keresünk.

Nézzünk egy másik példát, a szokásos teszt vagy dolgozat értékelést:

Dolgozat_értékelés_FKERES

Itt a pontszámokat keressük a ponthatárok sorozatában. Ha valaki éppen határérték pontot kapott, akkor a pontos egyezés szerint egyértelmű, hogy hányas jár neki. Ha viszont a határértékek közé esik  a pontszám, akkor a legközelebbi kisebbet tekinti találatnak. Jelen példában tehát a 43-hoz a 40, a 21-hez a 20, a 65-höz a 60, stb…

Megjegyzendő tehát

  • Az FKERES utolsó argumentuma a keresési módot adja meg. Ha Nulla, akkor lineáris kereséssel, pontos egyezőséget keres.
  • Ha az utolsó argumentumot elhagyjuk, vagy egyest adunk, akkor bináris (sokkal gyorsabb) kereséssel keres. A pontos egyezést így is megtalálja, de a nem pontos egyezésnél a legnagyobb kisebbet adja.
  •  Bináris keresésnél a keresési táblát rendezni kell a kulcs (első oszlop) szerint!

 

Ha olyan modellünk van, ahol biztosan tudjuk, hogy lesz találat, akkor érdemes a bináris keresést választani, mert sokkal gyorsabb.

Mindez videón

1 Comment
  1. Kedves Imre,
    Szeretném kérdezni, hogy a Power Query-ben van olyan megoldás, hogy két táblát összefűzök, és nem lineáris a megfelelés? mostanában többször jön ilyen megoldandó feladat, viszont ezt a részét csak excelben tudom, fkeres, utolsó argumentum 1-el.
    Köszönöm előre is.Eta

Vélemény, hozzászólás?