Telefonszámunk: 1-472-0679

Remek függvény a hatékony hibakezeléshez – IFERROR -HAHIBA

2013-01-23 - horvimi - Kategória: Függvények
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

Előfordulhat, hogy a képletek által visszaadott hibajelzéseket érzékelni szeretnénk, és a hibát eredményező képlet cellájába nem a hibakódot akarjuk látni, hanem valami általunk definiált számot vagy szöveget.

Leggyakrabban a Vlookup (Fkeres) vagy a Match (Hol.van) függvényeknél találkozunk azzal, hogy ha nem találja a keresendő adatot pontos egyezőségre, akkor a #N/A (#NINCS) hibakódot adja vissza. Ezen kívül lehetnek még egyéb hibakódok nullával történő osztásnál, hibás névhasználatnál, stb…

Az Excel 2007 előtti időkben ennek a kezelésére egy feltételvizsgálatot kellett csinálni, amit kétféleképpen oldhattunk meg.

ISERROR (HIBÁS) függvény használata első módszer

A vizsgálatot egy külön segédoszlopban tettünk meg, és utána a következő oszlopban azt vizsgáltuk, hogy hibakódot adott-e.

ISERROR (HIBÁS) függvény használata második módszer

Segédoszlop nélkül, magában a képletben először ellenőriztük, hogy hibát kapunk-e, és ha nem, akkor lefuttattuk a függvényt, különben beírtuk a saját üzenetet. Ez utóbbi megoldás nagy hátránya, hogy ha nincs hiba, akkor a függvényt kétszer hajtatjuk végre az Excel-lel.

IFERROR (HAHIBA) függvény

Az Excel 2007-ben bevezettek egy új függvényt, ami az előző két módszert összevonja, és kiküszöböli a hatékonysági problémát. A függvény első argumentuma a kifejezés, amit vizsgálunk, és ha nem okoz hibát, akkor a kifejezés által visszaadott eredményt írja a cellába, ha viszont hibát adna, akkor a második argumentumban beállított egyedi értéket, a mi lehet szám, vagy szöveg.

Figyelem! Ha valaki a függvény beszúrás varázslóval szeretné használni, akkor érdemes tudnia, hogy a függvény a logikai függvénykategóriába lett besorolva!

Vélemény, hozzászólás?