Telefonszámunk: 1-472-0679

Az Excel kalkulációs idejének mérése

2013-02-01 - horvimi - Megtekintések száma: 1 105 - Kategória: Képletek, Macro-VBA
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

A nagy méretű, sok képletet tartalmazó munkafüzetekkel bizony meggyűlhet  a bajunk. A képletek állandó újraszámolása sok időbe telhet, és ez gátolhatja a munkavégzést.

Ilyenkor ki szoktuk kapcsolni az automatikus újraszámolást, és áttérünk manuális újraszámolásra, amihez a következő billentyűkombinációkat használhatjuk:

 • F9 – minden nyitvalévő munkafüzetben újraszámolja azokat a képleteket, amelyeknek az elődcellái változtak , tehát csak az általa szükségesnek vélt képleteket számolja újra.
  (VBA: Application.Calculate)
 •  Shift+F9 – Az előzőt teszi, de csak az aktuális munkalappal.
  (VBA: ActiveSheet.Calculate)
 •  Ctrl+Alt+F9 – Minden nyitott munkafüzetben minden képletet újraszámol.
  (VBA: Application.CalculateFull)
 • Ctrl+Shift+Alt+F9 – Minden nyitott munkafüzetben minden képletet újraszámol, és ellenőrzi, illetve újraépíti a függőségeket.
  (VBA: Application.CalculateFullRebuild)

Ha számít a sebesség, és egy problémára többféle megoldási ötletünk is van, akkor érdemes lehet a gyorsabbat választani. A sebesség vagy egyértelműen látszik, vagy mérni kell. Például kevesebb mennyiségű teszt adaton végzett mérés rámutathat a majdani sok adattal történő viselkedésre.

Az Excel kalkuláció mérése

Van egy nagyon érdekes cikk az Excel 2007-es verzióhoz, ahol a működési sebességet befolyásoló tényezőket taglalják.
Itt a link: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa730921.aspx

Megadnak ott egy VBA kódot, amivel a fenti újrakalkulációs időket lehet számolni. Elég, ha a kódot tartalmazó munkafüzetet megnyitjuk, és máris használhatjuk a mérést. A kódokat tartalmazó munkafüzet letölthető az excel-bazis.hu-ról is.

Munkafüzet a meres kódjaival

A MICROTIMER() függvény Windows API hívásokkal éri el az operációs rendszer óráját, így akár mikroszekundumokat is képes mérni. A mérés úgy működik, hogy kikapcsolja az automatikus újrakalkulációt, majd a választott kalkulációs móddal újraszámol, közben pedig megméri az eltelt időt. A mérés végén az eredményt másodpercben egy üzenetben megjeleníti, majd beírja azt az aktuális cellába.

Fontos: Mivel a Windows nem Real Time rendszer, a mérések pontosságának fokozása érdekében érdemes 3-4 alkalommal megismételni, és  a kapott eredményeket átlagolni.

A videóból pedig kiderül, hogyan kell használni.

 • Kalkulációs modell mérése

Vélemény, hozzászólás?