Telefonszámunk: 1-472-0679

Új kalkulációs motor – új függvények

2020-12-27 - horvimi - Kategória: Függvények, Képletek
Hivatkozott Excel verzio: Office365

Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik Office 365 (Microsoft 365) verziójú Excel-t használnak, mert a cikkben beharangozott újdonságok csak ott érhetők el. Ennek ellenére mindenki figyelmébe ajánlom, mert főleg a munkahelyeken előbb-utóbb mindenhol ezt a változatot fogják bevezetni.

Már 2018 óta lehetett hallani a tervekről, az Office Insider programban résztvevők pedig ki is tudták már próbálni azokat az újdonságokat, amiket a Microsoft 2020-ban vezetett be széleskörűen minden 365-ös verzióban, minden frissítési csatornán.

A fő hír tulajdonképpen az, hogy az Excel kalkulációs motorját teljesen újraírták. Alapjaiban változott meg a tömbök kezelése, a több eredményt adó függvények és képletek viselkedése, az eredmények használata. Ezzel egy időben több, új függvényt is kiadtak, amelyek többsége szintén tömbökkel dolgozik. Az első érzékelhető dolog az volt, amikor 2018 végén kicserélték az FKERES (VLOOKUP) és a HOL.VAN (MATCH) függvényeket egy jelentősen gyorsabb verzióra. Ez a változás, már bekerült az Excel 2019-es változatába . Erről annak idején írtam is egy demó cikket. 2020 januárjában megjelent az XKERES (XLOOKUP) és az XHOL.VAN (XMATCH)  és még hat dinamikus tömbfüggvény. Ezek a függvények a hozzáadott funkcionalitásokkal együtt alapjaiban változtathatják meg az Excel használatát.

Lássuk az új függvényeket

Magyar név Angol név Funkció
XKERES XLOOKUP Multifunkcionális, sokoldalú kereső függvény az FKERES hiányosságainak orvoslására
XHOL.VAN XMATCH Ha már lett XKERES, akkor természetesen lett XHOL.VAN is
EGYEDI UNIQUE Egy tartományban előforduló egyedi tételeket listázza dinamikusan
SORBA.RENDEZ SORT Egy tartományt vagy tömböt rendez a megadott szempontok szerint egy új tartományba
RENDEZÉS.ALAP.SZERINT SORTBY Egy tartomány vagy tömb rendezése egy másik tömb vagy tartomány alapján
SZŰRŐ FILTER Egy tartományt vagy tömböt a megadott feltételtömb szerint dinamikusan szűr
SORSZÁMLISTA SEQUENCE Adott elemű növekvő vagy csökkenő sorszámlistát generál a kezdőérték és a növekmény megadásával
VÉLETLENTÖMB RANDARRAY Egy vagy kétdimenziós, két  érték közötti számokból álló véletlen szám tömböt generál .

Egyéb újdonságok

Nem kell többé Ctrl-Shift-Enter (CSE)

Az új motor automatikusan felismeri a tömbképleteket, nem kell azokat speciális, Ctrl-Shift-Enter kombinációval lezárni. Ezzel együtt eltűnik a szerkesztőlécen a tömbképletek két végéről a kapcsos zárójel.

Emlékeztetőül, így kell a korábbi változatokban

Tömbképlet

Tömbképletek automatikus kibontása (Spill)

Ha egy tömbképlet több, mint egy eredményt szolgáltat, akkor azok automatikusan megjelennek egymás alatti cellákban (ha van ott elég hely, azaz üres cella).  Ezt  a jelenséget az angol terminológia SPILL-nek nevez, amit a magyar környezetben KIBONTÁS-nak, esetenként kiömlésnek hívunk. A következő példában a beépített GYAKORISÁG függvényt látjátok az új kalkuációs motorral. Az F2-be írtam a függvényt, és ENTER-t használtam lezárásra.

Tömbképletek kibontása

  • A szerkesztőlécben nincs kapcsos zárójel
  • A kibontott eredménytömb egy vékony kék szegélyvonallal van jelölve
  • A mérete a tömbképlet eredményének számosságától függően dinamikusan adódik
  • Egy egységként viselkedik, nem lehet egy elemét törölni vagy mozgatni
  • Az első cellájában szerkeszthető a képlet csak, a többiben nem, azok halvány szürkék és mindegyik ugyanazt a képletet mutatja

Hivatkozás kibontott tartományra dinamikusan

A tartományba kibontott eredménytömböt az angol SPILLED RANGE-nek nevezi. Erre a tartományra más képletekből lehet speciálisan hivatkozni úgy, hogy az első cellája után egy dupla kereszt jelet teszünk. Így jelezzük, hogy az első cellánál kezdődő, bármekkora mérteű tömböt tartalmaző tartomámyt címzünk.

Például a fenti esetben az F2-ben kezdődő tömb elemeinek számát ezzel a képlettel lehet előállítani.

=DARAB(F2#)

Cikksorozat

Az XKERES függvényt már bemutattam korábban. Az a tervem, hogy a dinamikus tömbfüggvényekről cikksorozatot készítek. Ehhez a cikkhez nem lesz videó, majd az egyes függvények bemutatásához már lesz.

 

Vélemény, hozzászólás?