Telefonszámunk: 1-472-0679

Grafikon adatcímkék millióban

2019-02-08 - horvimi - Kategória: Diagramok, Formázás
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2013 Excel 2016 Office365

A kérdés így szól: Hogyan lehet egy kördiagram vagy/és egy oszlopdiagram adatfeliratait is millió-ban megjeleníteni?

Már jó néhány hónapja tervezem megírni ezt a cikket. Szokás szerint megint csak megkérdeztek tőlem valamit egy tréningen, amire nem tudtam azonnal válaszolni, mert nem úgy működik mint ahogy gondoltam.

Formázás millióban?

Ez azt jelenti, hogy a 12.000.000 jelenjen meg a cellában is úgy, hogy 12, de az adatokból készített diagramon is. Nos, elsőként azt gondolnám, hogy ha megformázom az adatokat úgy, hogy a számok millióban jelenjenek meg, akkor logikus lenne, hogy a grafikonok ezt átveszik. Nézzük.

Van egy alap táblánk, amit formázunk

Kiindulo_tabla

Az értékeket szeretnénk milliósra formázni, hogy ne legyenek olyan szélesek az oszlopok, vagy jobban olvashatóak legyenek az értékek, vagy bármi egyéb miatt.

Ezt megtehetjük úgy, hogy az egyéni számformátumban két ezres elválasztó jelent teszünk a formátumkód végére. Ez magyar beállításokban két szóköz.

egyeni_szamformatum_millio

Az egyéni számformátumokról bővebben egy korábbi cikkben olvashattok. A formázás után az eredmény ez lesz a táblában.

Tabla-formazas-utan

A diagramok

A tábla alapján készítettem két diagramot, amik nem vették át a számformátumot alapból

alap_diagramok

Adatfeliratok formázása – a zsákutca

A grafikonok formázási opciói között van egy lehetőség, hogy megadjuk az adatfeliratok formátumát. Vagy úgy, hogy vegye át a forrás cellákból vagy úgy, hogy konkrétan megadjuk a formátumot. Nekem egyik esetben sem működött, a feliratok és a tengely is maradtak az eredeti, hosszú verzióban.

felirat_egyeni_szamformatum_nemjo

Akkor mit lehet tenni?

Az oszlopdiagram esetén a tengely formázásánál megadhatjuk a mértékegységet. Ez az oszlopdiagram adatfeliratait is megoldja.

Tengely_formazas_nagysagrendoszlop_diagram_millio

És a kördiagram?

A kördiagramnak nincs tengelye, ezért az előző opció ott nem lesz jó. Szerencsére itt is találunk megoldást,mert az adatfeliratoknál megadhatjuk, hogy mely tartományból kerüljenek ki. És ebben az esetben áthozza a formátumukat is.

Adatfelirat_cellaertekekTartomany_megadasa

Figyeljünk arra, hogy az értékek megjelenítéséhez a felső beállítást használjuk, az alsóból vegyük ki a pipát, különben kétszer jelennek mag az értékek a feliratban.

A végeredményben minden rendben van

Diagramok_millió_formazas_utan

Nézzük mindezt videón

Vélemény, hozzászólás?