Telefonszámunk: 1-472-0679

Hónap sorszámból hónapnév trükkösen

2016-10-31 - horvimi - Megtekintések száma: 10 589 - Kategória: Dátum és időkezelés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016

Több megoldás is létezik arra a problémára, hogy a hónap sorszámából szöveges hónapnevet állítsunk elő. Megoldható egyedi számformázással, az INDEX függvénnyel, ha képezzük a hónapok neveit egy külön tartományban, és megoldható a SZÖVEG függvénnyel is. Ezt a leírást az utóbbira hegyezném ki, de azért a klasszikus megoldásokat is megmutatom, hátha …

Íme a feladat

sorszam-honapnev

A hónap sorszámok származhatnak konstans értékekből, vagy a HÓNAP (MONTH) függvénnyel, dátum értékekből képzett számok is lehetnek.

Megoldás egyszerű számformázással

A dátumokat megformázhatjuk úgy, hogy csak a hónapnevek látszódjanak a cellában. Ilyenkor a dátum értékéhez nem nyúlunk hozzá. Ezt akkor használjuk, ha valójában nincs szükségünk a hónapok neveire szövegesen, de ezeket szeretnénk látni a cellákban.

honapnev_szamformazassal

Klasszikus, INDEX függvényes megoldás

Ebben az esetben egy segéd tartományban képezzük a hónapokat, és a hónap sorszáma szerinti indexű nevet emeljük ki belőle megoldásként.

honapnev_index

Ez teljesen korrekt megoldás, viszont mindenképpen szükségünk van a hónapok neveinek tartományára valamilyen megoldással. Ez lehet egy tartomány valamelyik munkalapon, amit akár el is rejthetünk, vagy el is nevezhetjük, sőt, akár még egy elnevezett tömbkonstans-ba is tehetjük őket. Utóbbi esetben nem kell rajta lenniük egyik munkalapon sem.

A trükkös megoldás

Itt az egyéni számformátumot használjuk ki a SZÖVEG (TEXT) függvény segítségével. A SZÖVEG függvény számból szöveget állít elő úgy, hogy az eredeti szám mellé meg kell adni azt a számformátumot, ahogyan szeretnénk, hogy megjelenjen.

Az ötlet az, hogy a már meglévő dátum sorszámunk mellé tetszőleges év és nap értékeket adunk, majd ebből a három értékből dátumot készítünk a DÁTUM (DATE) függvénnyel, és ezt alakítjuk szöveggé úgy, hogy csak a hónapot kapjuk.

Ha például az A2-es cellában van egy hónap sorszámunk (1-12 között), akkor a következő képlet átalakítja szöveges hónapnévvé.

=SZÖVEG(DÁTUM(1900;A2;1);"hhhh")

A DÁTUM függvény év és nap része tetszőleges, csak az a fontos, hogy értelmes dátum keletkezzen.

honapnev_datum_text

Egy másik leírásban megnézheted a dolog fordítottját is, amikor hónapnévből készítünk sorszámot. Itt is a trükkös megoldásra fókuszálnék.

És végül a videó

Vélemény, hozzászólás?