Telefonszámunk: 1-472-0679

Hónap sorszámból hónapnév trükkösen

2016-10-31 - horvimi - Kategória: Dátum és időkezelés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016

Több megoldás is létezik arra a problémára, hogy a hónap sorszámából szöveges hónapnevet állítsunk elő. Megoldható egyedi számformázással, az INDEX függvénnyel, ha képezzük a hónapok neveit egy külön tartományban, és megoldható a SZÖVEG függvénnyel is. Ezt a leírást az utóbbira hegyezném ki, de azért a klasszikus megoldásokat is megmutatom, hátha …

Íme a feladat

sorszam-honapnev

A hónap sorszámok származhatnak konstans értékekből, vagy a HÓNAP (MONTH) függvénnyel, dátum értékekből képzett számok is lehetnek.

Megoldás egyszerű számformázással

A dátumokat megformázhatjuk úgy, hogy csak a hónapnevek látszódjanak a cellában. Ilyenkor a dátum értékéhez nem nyúlunk hozzá. Ezt akkor használjuk, ha valójában nincs szükségünk a hónapok neveire szövegesen, de ezeket szeretnénk látni a cellákban.

honapnev_szamformazassal

Klasszikus, INDEX függvényes megoldás

Ebben az esetben egy segéd tartományban képezzük a hónapokat, és a hónap sorszáma szerinti indexű nevet emeljük ki belőle megoldásként.

honapnev_index

Ez teljesen korrekt megoldás, viszont mindenképpen szükségünk van a hónapok neveinek tartományára valamilyen megoldással. Ez lehet egy tartomány valamelyik munkalapon, amit akár el is rejthetünk, vagy el is nevezhetjük, sőt, akár még egy elnevezett tömbkonstans-ba is tehetjük őket. Utóbbi esetben nem kell rajta lenniük egyik munkalapon sem.

A trükkös megoldás

Itt az egyéni számformátumot használjuk ki a SZÖVEG (TEXT) függvény segítségével. A SZÖVEG függvény számból szöveget állít elő úgy, hogy az eredeti szám mellé meg kell adni azt a számformátumot, ahogyan szeretnénk, hogy megjelenjen.

Az ötlet az, hogy a már meglévő dátum sorszámunk mellé tetszőleges év és nap értékeket adunk, majd ebből a három értékből dátumot készítünk a DÁTUM (DATE) függvénnyel, és ezt alakítjuk szöveggé úgy, hogy csak a hónapot kapjuk.

Ha például az A2-es cellában van egy hónap sorszámunk (1-12 között), akkor a következő képlet átalakítja szöveges hónapnévvé.

=SZÖVEG(DÁTUM(1900;A2;1);"hhhh")

A DÁTUM függvény év és nap része tetszőleges, csak az a fontos, hogy értelmes dátum keletkezzen.

honapnev_datum_text

Egy másik leírásban megnézheted a dolog fordítottját is, amikor hónapnévből készítünk sorszámot. Itt is a trükkös megoldásra fókuszálnék.

És végül a videó

2 hozzászólás
 1. Kérek szépen valódi Excel szakértői vizsgálatot a „Hónap sorszámból hónap név trükkösen” alább adott tippemhez, mielőtt az nyilvánosságot kapna!
  A körülmények, kívánságok, nehézségek:
  – Külön szám mezős billentyűzet,
  – Nem szeretnék a szám mezőből kinyúlni a betű mezőbe ahhoz, hogy ott megadjam a dátum bevitelhez szükséges . karaktert, hiszen a szám mezőben csak , karakter érhető el, és a szám mező karaktereit sem szeretném átállítani,
  – A dátum bevitelhez 2024.02.01 forma beírására van szükség, ami „kapkodással” oldható csak meg,
  – Nem szeretnék egy külön cella mennyiséget az Excel táblázatban csak azért létrehozni, hogy az alapján majd egy másik cellában megjelenjen a kívánt érték „február” formában,
  – Azt szeretném, ha a cél cellába legfeljebb 3 karaktert beírva, az, a fenti eredményt jelenítse meg.
  Megoldási javaslat:
  Az Excel 1900.01.01. dátum alapú, és innen számolják a „Cellaformázás/Dátum” formái a megjelenített cella értéket, ha nem „kapkodással” írom be az adatokat.
  Ha a „Cellaformázás/Dátum” bármelyik értékére formázom meg a cellát, és csak egy hónap számot (pl: 12=december) írok a cellába, akkor a megjelenített érték az 1900.01.12.-hez igazodóan „január” értéket fog megjeleníteni.
  Ezért arra gondoltam, olyan szám értékeket adok meg a cél cellába, melyek az 1900.01.01-től indulva átvisznek a hónapokba.
  Tehát:
  január 31
  február 59
  március 61
  április 92
  május 122
  június 153
  július 183
  augusztus 214
  szeptember 245
  október 275
  november 306
  december 336
  Így, ha a cella formája [$-40E]hhhh;@ vagy csak simán hhhh akkor a fent megadott számok bármelyikével a cellában a számhoz rendelt hónap szövegként jeleníthető meg.
  Nyilván, a megjelenített hónap nevekkel, a nem valós „cella dátum” értékként nem hozhat valós számított eredményt. De a cél nem is a számolás volt, hanem az egyszerű 3 karakteres adat bevitel utáni azonnali eredmény megjelenítés.
  Vélemény?
  Más ötlet a kívánságomra?
  Köszönettel
  Bella

 2. Ez jó megoldás, főleg, ha tudod fejből ezeket a számokat. (Vagy cetlizel) 🙂
  És az is fontos, hogy ettől még a számok maradnak a cellában,csak számformázással napnévnek látszanak.

  Persze ha köréírod a SZÖVEG függvényt, akkor már szöveg lesz. =SZÖVEG(59;”hhhh”) Február lesz szövegesen.
  De akkor megint dolgozni kell vele 🙂

  Imre

Vélemény, hozzászólás?