Telefonszámunk: 1-472-0679

Oszlop ismétlődő tételeinek sorszámozása

2020-12-07 - horvimi - Kategória: Képletek
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2010 Excel 2013 Excel 2016 Office365

Volt már szó erről korábban, de egy kicsit el volt bújtatva abban  a cikkben. Mivel rendszeresen előfordul a fórum kérdések között,ezért  kiemelem egy külön cikkbe, mert egy elég hasznos trükk, ha egy oszlopban ismétlődő tételeket külön-külön szeretnénk sorszámozni. Lássuk a problémát az alábbi ábrán:

Ismétlődő tételek sorszámozása

A tételek ismétlődnek,és mindegyik előfordulást a saját csoportján belül szeretnénk emelkedően sorszámozni. A példán a „Barack” tételt emeltem ki, de természetesen a többit is szeretnénk sorszámozni. Az eredményt a második ábrán látjátok, a harmadik egy rendezett változatopt mutta, ahol látszódnak a csoportok. A barack tehát 4-szer fordul elő, és minden előfordulása kapott egy sorszámot.

Megoldás

A Sorszám oszlopba egy olyan képletet szeretnénk, ami megszámolja, hogy az elejétől kezdve az aktuális sorig hányszor fordult elő az aktuális sorban lévő tétel. Ez valójában egy feltétel szerinti megszámlálás, ahol a vizsgálandó tartomány mérete lefelé haladva az oszlopban, folyamatosan nő.

A Sorszám oszlop első cellájába írjuk ezt az érdekes DARABTELI (COUNTIF) képletet, majd húzzuk le az aljáig!

=DARABTELI($B$2:B2;B2)

Sorszámozás képlet

Ez azt jelenti, hogy számolja meg, hogy a B oszlop első cellájától a B oszlop aktuális cellájáig hányszor szerepel  B oszlop aktuális értéke Ha ezt a képletet lemásoljuk az aljáig, akkor kész is vagyunk. Amikor egy tétel elsőként fordul elő, akkor 1-es kapunk, amikor másodszor, akkor 2-est, stb…

Ha duplán kattintunk az egyik lejjebb lévő képleten, akkor a vizsgált tartomány éppen addig fog tartani.

Lemásolt képlet

Mire használható még ez a technika?

Az első bekezdésben említett cikkben további két példát is találtok, göngyölített összegre és a rendezett téltelek váltópontjainak detektálására. Egy másik cikkben pedig leírok egy egy önjavító sorszámozást.

Lássuk videón az egészet

 

Vélemény, hozzászólás?