Telefonszámunk: 1-472-0679

Vízszintes cellaegyesítés? SOHA!

2012-11-02 - horvimi - Kategória: Formázás
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2007 Excel 2010 Excel 2013

(Excel2003, 2007, 2010, 2013)

Az Excel ma használt minden verziója lehetőséget ad arra, hogy vízszintes vagy függőleges irányba több cellát összevonjunk, pusztán a következő a teendőnk:

 1. Kijelölni az egyesítendő cellákat
 2. Megnyomni a megfelelő gombot az eszköztáron: Cellaegyesítés vagy Cellaegyesítés

Ha az első kijelölt cellában adat is volt, akkor azt az összevont cellákból keletkezett egyetlen cella közepére igazítja

Arra szoktuk legtöbbször használni, hogy táblázatok feletti címeket igazítsunk, de előfordulhat bárhol  a táblázatban, hogy élünk ezzel a formázási lehetőséggel.

Cellaegyesítés

Ebben a bejegyzésben megpróbállak benneteket erről lebeszélni.

Ha a táblázatunkat további adatfeldolgozásra szeretnénk használni, pl. szűrés, kijelölés, rendezés, PIVOT, stb.., akkor a táblázat adatterületén TILOS a fenti formázást alkalmazni. Egyszerűen csak azért, mert a vízszintesen egyesített cellák alatti részeket az Excel csak egyben tudja kezelni. Próbálj meg kijelölni egy oszlopban egy tartományt, amiben van legalább egy ilyen egyesített cella. Az eredmény valami hasonló lesz:

oszlop-kijeloles-egyesitett-cellakkal

Akkor mit használjunk ehelyett?

A cellaformázás menü (Ctrl+1) Igazítás lapján a vízszintes igazításnál válasszuk „A kijelölés közepére” (Center across selection) opciót.

kijeloles-kozepere

Ez nem egyesíti a cellákat, az adat marad a bal szélső cellában, de a látvány ugyanaz lesz, mint egyesítésnél, és a szegélyezésnél is szépen felismeri a helyzetet az Excel.

2 hozzászólás
 1. Tisztelt Tudásbázis!
  Először is nagyon örülök, hogy ráleltem erre a Site-ra. Nagy segítség! Érthető, alapos, számomra igazán hazsnálható példákkal. És, ami a legfontosabb, hogy mindezt mindne ellenszolgáltatás nélkül.
  Szóval a fenti anyagot olvasom és próbálom elsajátítani, de valami oknál fogva nem igazán úgy működik ez a szövegigazítás. Illetve nem is az igazítással van gondom, hanem azzal, hogy, ha a cella méretét változtatom úgy a szövegrészt is levágja. Hogy lehet azt megoldani, hogy az oszlop szélessége változtatásával a szövegrész megmaradjon?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel!
  V. Tamás
  kromeapp@gmail.com

 2. Kedves Imre!
  Ez egy nagyon hasznos és szép megoldás a táblázatokhoz!
  Szerettem volna alkalmazni egy összetettebb táblázatban, ahol 5-5 egymás melletti oszlop tartozik egy csoportba és 20 ilyen ötös csoport van egymás mellett előkészítve képletekkel. Ezek fejlécét külön-külön ily módon megformáztam. Azt tapasztaltam, hogy amikor beírtam az első fejlécbe az adatot, akkor az összes ilyen módon megformázott fejléc közepére igazította, nem a hozzá tartozó első 5 oszlop közepére. Amikor a második csoport első oszlopába is beírtam adatot, akkor az elsőt az előző öt oszlop közepére igazította, a másodikat pedig a fennmaradó összes oszlop közepére.
  Mivel a táblázatba 1-2 hetente kell újabb ötös csoportot kitölteni, a fejlécbe pedig a kitöltés dátumát kell írni, az utoljára kitöltött csoport fejléce az első 19 esetben nem lesz jó helyen.
  Van erre valamilyen megoldás?
  Köszönettel:
  Czeglédi Tibor

Vélemény, hozzászólás?