Telefonszámunk: 1-472-0679

Szeletelők táblázatokhoz is

2020-02-23 - horvimi - Megtekintések száma: 1 993 - Kategória: Adatkezelés - Szűrés
Hivatkozott Excel verzio: Excel 2013 Excel 2016 Office365

A szeletelők az Excel 2010-es verziójában jelentek meg. PIVOT táblák vizuális, kattintgatós szűrésére használhatjuk őket. Azt azonban jelentősen kevesebben tudják, hogy a 2013-as verziótól a táblázatokhoz is használhatók a szeletelők. Több cikket is írtam már a táblázatokról, az elsőt még 2013-ban, de annak ellenére, hogy ilyen régen lehet őket használni, a  tanfolyamok során mégis azt tapasztalom, hogy alig-alig ismerik és használják a lehetőséget. Íme itt egy újabb apróság, hátha megjön a kedv…

Az autoszűrőről

Az autószűrő kiváló eszköz, intenzíven használjuk is, bár az egyes oszlopok szűréseinek bekapcsolásához 5-6 kattintás is szükséges lehet, hacsak nem használjátok ezt a trükköt. Miután egy vagy több oszlopra beállítottuk a szűrést, azt tapasztaljuk, hogy a bal oldalon a sorok számai kék színűek lesznek, és a szűrési feltételt tartalmazó fejlécek legördítő nyilacskája tölcsér lesz, ezzel jelezve, hogy szűrve van.

Szures_bekapcsolva

Hogy mire is szűrtünk, azt csak abból tudjuk kideríteni, amit a megmaradt sorokban látunk. Ellenőrzéshez le kell gördíteni, és megnézni a feltételt. Mi lenne, ha a szűrés be és kikapcsolását, módosítását, és az elemzését is meg tudnánk gyorsítani? Na, itt jönnek képbe a szeletelők.

Szeletelők hozzáadása

Ne felejtsük el, hogy mielőtt hozzáfogunk, a tartományunkat táblázattá kell alakítanunk.

 1. Belekattintunk bárhová
 2. Beszúrás -> Táblázat -> OK
  Fent megjelenik a saját eszköztára, ami csak akkor látható a fenti menü jobb oldalán valahol, ha az aktív cella a táblázatban van.
 3. Adjunk neki egy beszédes nevet. Ezt a Táblázat eszköztár bal elején tehetjük meg.
 4. Beszúrás -> Szeletelő
  szeletelők beszúrása
 5. Az Excel megkérdezi, hogy mely oszlopok tételeiből szeretnénk szeletelőt készíteni
  Szeletelők választása
 6. Ezután megjelenik két doboz a választott oszlopok elemeivel, és máris nyomkodhatjuk őket. Egy elem választásakor arra szűri a táblát. A másik szeletelő pontosan így viselkedik. Sőt, Ctrl billentyűvel több tételt is választhatunk. A szűrő törlése az adott oszlopról a szeletelő jobb felső sarkában lévő szűrés törlése ikonnal lehetséges.
  Szeletelők használata

Szeletelők beállításai

Ha kiválasztunk egy szeletelőt, akkor fent ennek is megjelenik a saját eszköztára (Szeletelő eszközök), és választhatunk más színű stílust, adhatunk nevet, ami a szeletelő fejlécében van, stb…

Szeletelők beállításai

Én most az oszlopok számának állítását emelném ki, mert ezzel az alapból egymás alatt megjelenő gombokat egymás mellé tehetjük, csak annyi oszlopot kell beállítanunk, amennyi tétel választható a szeletelőn. Így a szeletelőket a táblázat főlé helyezve egy jó kis kényelmes és gyors szűrőt kapunk, ami ráadásul informatív is, mert mutatja, hogy mire szűrtünk.

Szeletelők formázása

Lássuk mindezt videón

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?